Skip to main content

Γλυπτά του Παρθενώνα: Εφικτή η επιστροφή στην Ελλάδα, ακόμα και χωρίς συμφωνία για την ιδιοκτησία τους, λέει το Reuters

«Η Αθήνα και το Λονδίνο διεξάγουν συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου», λέει το πρακτορείο

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα είναι εφικτή ακόμα κι αν τα μέρη δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το σε ποιον ανήκουν, κρίνει σήμερα βρετανική πρωτοβουλία που καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Ελλάδας παροτρύνει τελευταία και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα μουσείων του Βατικανού, που συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα ηλικίας 2.500 ετών από τον Παρθενώνα. Η Αθήνα και το Λονδίνο διεξάγουν συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου.

Η ελληνική πλευρά έχει καλέσει επανειλημμένα να υπάρξει μόνιμη επιστροφή τους. Είχαν αφαιρεθεί από την Ακρόπολη από τον βρετανό διπλωμάτη λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ η Ελλάδα τελούσε υπό οθωμανικό ζυγό.

Η εκστρατεία Parthenon Project, που υποστηρίζεται από Βρετανούς πολιτικούς διαφόρων παρατάξεων, τάσσεται υπέρ της ιδέας τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Ελλάδα, δυνάμει διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας, μεταδίδει το Reuters .

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το σχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όζμπορν —τον άλλοτε υπουργό Οικονομικών των Τόρις— προβλέπει ότι θα αρχίσει εναλλαγή εκθέσεων ελληνικών αριστουργημάτων στο Βρετανικό Μουσείο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία Parthenon Project προθέτει πως η συμφωνία θα βασιστεί στην «αποδοχή και από τα δύο μέρη πως αυτή η (...) πολιτιστική συνεργασία είναι δυνατή παρά την απουσία κοινής θέσης για το σε ποιον ανήκει η συλλογή (των Γλυπτών) του Παρθενώνα», αναφέρει το Reuters.

Η ρύθμιση αυτή θα παρέκαμπτε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο κ. Όζμπορν έχει υποβαθμίσει πάντως την προοπτική μόνιμης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επικαλούμενος τα νομικά εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπεραστούν, τάσσεται μάλλον υπέρ μιας ρύθμισης που θα επέτρεπε να εκτίθενται εκ περιτροπής στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

Το Parthenon Project, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, καλεί τόσο τους αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου όσο και την ελληνική κυβέρνηση να το υιοθετήσουν ή να το εντάξουν στη μεταξύ τους συμφωνία, καθώς επιτρέπει και στα δύο μέρη να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν έλθει ακόμα σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

Το Parthenon Project προτείνει την ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος ως μέρος της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς όφελος των μελλοντικών γενεών.
Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα θα συσταθεί με ένα διοικητικό όργανο αποτελούμενο από ισάριθμους διορισμένους αξιωματούχους από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

Θα προσελκύσει υποστηρικτές και δωρητές από όλο τον κόσμο για να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα υποτροφιών, ανταλλαγών φοιτητών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και επιχορηγήσεις για μουσεία και στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, της αλλαγής χρήσης και της ανακαίνισης της Πινακοθήκης Duveen του Βρετανικού Μουσείου ως νέας Ελληνικής Πινακοθήκης, και της ανακαίνισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ