Skip to main content

Γονείς ειδικού σχολείου Πυλαίας: Το κτήριο Μοντεσσοριανής Αγωγής η λύση για τη στέγαση

Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με Αυτισμό στην υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή για το κτηριακό ζήτημα του σχολείου - Πυρά κατά Καϊτεζίδη

Ανοιχτή επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με Αυτισμό, με θέμα το κτηριακό ζήτημα του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Ο Σύλλογος σημειώνει πως εδώ και 16 έτη το σχολείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο «ανάμεσα σε μια εν ενεργεία βιοτεχνία και σε ένα εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης» και πως δύο σχετικοί διαγωνισμοί για μίσθωση κτηρίου κηρύχθηκαν άγονοι, αφού δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης για να παραχωρήσει το κτήριό του προς ενοικίαση.

Στον τελευταίο όμως διαγωνισμό, που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο 2023, σύμφωνα με τον Σύλλογο, συμμετείχε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης «ο οποίος διαθέτει ένα πολύ ωραίο κτίριο το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ως ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο (Μοντεσσοριανή Αγωγή)».

Ο Σύλλογος εξαπολύει πυρά κατά του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη και της αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου, λέγοντας πως ενώ υπάρχει έκθεση της αρμόδιας επιτροπής που κρίνει κατάλληλο το κτήριο, ο μεν δήμαρχος δεν προχωρά σε υπογραφή σύμβασης «επικαλούμενος ως δικαιολογία ελλιπή τετραγωνικά μέτρα», η δε αντιδήμαρχος «διαδίδει ψευδώς ότι το κτίριο της Μοντεσσοριανής αγωγής είναι ακατάλληλο παρακάμπτοντας την γνωμοδότηση της Επιτροπής».

«Είναι απορίας άξιον βέβαια γιατί τόσα χρόνια δεν είχε κανένα πρόβλημα ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη να καταβάλλει μίσθωμα για ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο ενώ σήμερα που βρέθηκε κατάλληλος και ασφαλής χώρος αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στην ενοικίαση του κτιρίου» σημειώνει ο Σύλλογος και καταλήγει: «Παρακαλούμε κα Μακρή όπως πιέσετε με όλες σας τις δυνάμεις ώστε να υπογραφεί σύμβαση και τα παιδιά μας να μεταστεγαστούν επιτέλους στο ΝΕΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ».

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με Αυτισμό προς την υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Ζέττα Μακρή:

Αξιότιμη κα Μακρή.

Εμείς οι γονείς που απαρτίζουμε τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με Αυτισμό, αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας ώστε να φοιτήσουν σε σχολείο που να στεγάζεται σε κατάλληλο και ασφαλές κτίριο.

Δυστυχώς εδώ και 16 έτη το σχολείο των παιδιών μας στεγάζεται μέσα σε ιδιόκτητο κτίριο το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται ανάμεσα σε μια εν ενεργεία βιοτεχνία και σε ένα εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες μιας και η πρωτόγνωρη αυτή υπόθεση έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα ΜΜΕ, την Βουλή ,ενώ παράλληλα η σωρεία παρανομιών που έλαβαν χώρα στο εν λόγω κτίριο βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα.

Εμείς θέλουμε να σας μιλήσουμε για τον εμπαιγμό που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έχει προκηρύξει δύο διαγωνισμούς για μίσθωση κτιρίου προεξοφλώντας κάθε φορά ότι θα αποβούν άγονοι καθώς όπως ισχυριζόταν, δεν ενδιαφέρθηκε κανένας ιδιοκτήτης να διαθέσει το κτίριό του προς ενοικίαση. "Βρείτε μου κτίριο μας έλεγε και ο Δήμος μας θα το μισθώσει."

Στον τελευταίο διαγωνισμό όμως, ( Νοέμβριος 2023) συμμετείχε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ο οποίος διαθέτει ένα πολύ ωραίο κτίριο το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ως ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. (Μοντεσσοριανή Αγωγή). Το κτίριο αυτό εξετάστηκε για την καταλληλότητά του από την αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης στις αρχές του Ιανουαρίου και κρίθηκε ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ (επισυνάπτουμε το πιστοποιητικό καταλληλότητας). Ο κ. Καϊτεζίδης όμως δεν προχωρά στην υπογραφή της σύμβασης επικαλούμενος ως δικαιολογία ελλιπή τετραγωνικά μέτρα, λεπτομέρεια που εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί όπως του έχει επισημάνει σε επιστολή του και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Ευάγγελος Κελεσίδης ο οποίος ήταν πρόεδρος της επιτροπής γνωμοδότησης (επισυνάπτουμε την σχετική επιστολή) Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε ότι ο κ. Καϊτεζίδης διενήργησε τον τελευταίο διαγωνισμό χωρίς προηγουμένως να έχει επικαιροποιήσει τις τεχνικές προδιαγραφές σύμφωνα με τον σημερινό αριθμό των παιδιών του σχολείου μας, ο οποίος είναι μειωμένος κι έτσι τα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται είναι πολύ λιγότερα.

Έχουμε διαπιστώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη που έχει σύμφωνα με τον νόμο για την στέγαση των παιδιών προσπαθώντας να επιρρίψει τα βάρη είτε στους άλλους Δήμους που όπως ισχυρίζεται δεν βοηθάνε στο πρόβλημα της στέγασης ενός υπερτοπικού σχολείου, είτε στο Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα σε εσάς απαιτώντας να του βρείτε λύση.

Την λύση όμως κα Μακρή την έχει στα χέρια του καθώς υπάρχει το συγκεκριμένο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ κτίριο αλλά ο κ. Καϊτεζίδης δεν την συζητά καν. Το αποκορύφωμα είναι ότι η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Ελένη Γιαννούδη όταν ερωτάται για ποιον λόγο δεν προχωρά ο Δήμος στην υπογραφή της σύμβασης, διαδίδει ψευδώς ότι το κτίριο της Μοντεσσοριανής αγωγής είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ παρακάμπτοντας την γνωμοδότηση της Επιτροπής.
 
Ο κ Καϊτεζίδης και η κα Γιαννούδη έδειξαν με πολλούς τρόπους ότι τα παιδιά μας αποτελούν επιπρόσθετο οικονομικό βάρος στον Δήμο Πυλαίας επειδή προέρχονται από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Με λίγα λόγια δεν είμαστε δημότες τους (άρα και ψηφοφόροι ) για αυτό ψάχνουν λύσεις έξω από τα όρια του Δήμου. Είναι απορίας άξιον βέβαια γιατί τόσα χρόνια δεν είχε κανένα πρόβλημα ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη να καταβάλλει μίσθωμα για ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο ενώ σήμερα που βρέθηκε κατάλληλος και ασφαλής χώρος αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στην ενοικίαση του κτιρίου.

Στην παρούσα φάση είναι απόλυτη η ανάγκη να δοθεί εφικτή και άμεση λύση η οποία είναι έτοιμη και περιμένει να στεγάσει τα παιδιά μας: Είναι το κτίριο το οποίο έλαβε νόμιμα συμμετοχή στον τελευταίο διαγωνισμό και κρίθηκε ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ.

Παρακαλούμε κα Μακρή όπως πιέσετε με όλες σας τις δυνάμεις ώστε να υπογραφεί σύμβαση και τα παιδιά μας να μεταστεγαστούν επιτέλους στο ΝΕΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ.