Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προς τη Θέρμη οδεύει το Ειδικό Σχολείο της Πυλαίας - «Είμαστε αόρατοι», λένε τα παιδιά

Γονείς και καθηγητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη στα παιδιά, καθώς ο αγώνας τους επηρεάζει και τα υπόλοιπα ΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης - Η πρόταση του δημάρχου Θέρμης

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των μαθητών στο 2ο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) που στεγάζεται στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, το οποίο επρόκειτο να μεταστεγαστεί, καθώς το κτήριο που το φιλοξενεί έχει κριθεί ακατάλληλο ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2023, όταν ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενημέρωσε τους γονείς ότι το σχολείο το οποίο φιλοξενεί τα παιδιά τους, είναι ακατάλληλο και έπρεπε να κλείσει από τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν έναν μεγάλο αγώνα και τελικά κατάφεραν να κρατήσουν ανοικτό το σχολείο, έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Δεν σταμάτησαν όμως στιγμή να ζητούν ένα αξιοπρεπές κτήριο για τα παιδιά τους.

Πλέον, όπως λένε οι γονείς των μαθητών, φαίνεται ένα φως στο σκοτεινό τούνελ που έχουν μπει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κι αυτό διότι ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος φαίνεται να παραχωρεί οικόπεδο 20 στρεμμάτων, ώστε να χτιστεί εκεί ένα αξιοπρεπές κτήριο για τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου. Στο μεσοδιάστημα και μόνο εάν το σχέδιο αυτό εγκριθεί και υλοποιηθεί, ο κ. Παπαδόπουλος θα διαθέσει κτήριο συμφερόντων του δήμου, ώστε να μεταστεγαστούν εκεί προσωρινά τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, εωσότου να μετακομίσουν οριστικά στη Θέρμη.

«Το υπουργείο δέχεται ότι υπάρχει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα με το σχολείο», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα γονείς και εκπαιδευτικοί των μαθητών στο ΕΕΕΚ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, Γιάννης Βαρβούτας.

Image

«Με τη βοήθεια βουλευτών που καταθέτουν σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή και τους οποίους ευχαριστούμε, φτάσαμε σε ένα σημείο να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα», είπε ακόμη ο κ. Βαρβούτας. Πρόσθεσε ότι «λίγο πριν κλείσει το σχολείο, στα μέσα του Φλεβάρη, μας δόθηκε να υπογράψουμε ένα έγγραφο για τον διαμοιρασμό των παιδιών μας σε άλλα σχολεία. Ευτυχώς που δεν το κάναμε και σήμερα μπορούμε ακόμη και αγωνιζόμαστε για να τους βρούμε τη λύση». Ο διαμοιρασμός, σύμφωνα με τους γονείς, θα σήμαινε ότι τα παιδιά τους έπρεπε να φοιτήσουν σε σχολεία στα οποία θα ήταν δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τους υπόλοιπους μαθητές και τα οποία δεν έχουν τις υποδομές, μεταξύ αυτών ράμπες και τουαλέτες ΑμεΑ, για να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της 4ης ΕΛΜΕ, Χρύσα Κοφινά υπογράμμισε πως «ζητάμε τη βοήθεια όλων των φορέων γιατί πρόκειται ένα ζήτημα που αφορά την ευαισθησία της κοινωνίας, απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων που έχει ανάγκη».

Η Κυριακή Ελευθεριάδου, μέλος του συλλόγου γονέων στο ΕΕΕΚ, μίλησε για τον 20χρονο γιο της, τον Κωστή.

«Μέναμε στη Ρόδο όπου υπήρχε το ίδιο θέμα, πριν από 15 χρόνια. Το πρόβλημα δεν λύθηκε και μετεγκατασταθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, για να λάβει καλή εκπαίδευση ο Κωστής μου. Τώρα, έχουμε και εδώ πρόβλημα. Δεν θελουμε να μας λυπούνται. Θέλουμε να σεβαστούν το δικαίωμα των παιδιών μας στην εκπαίδευση. Ο Κωστής μου δεν μπορεί να φάει μόνος του. Όμως χειρίζεται άψογα έναν υπολογιστή. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ποσό σημαντική είναι για εκείνον η εκπαίδευση. Για εκείνον, καθώς και για τα άλλα παιδιά, τους συμμαθητές του, που πλέον παίρνουν ηρεμιστικά γιατί δεν ξέρουν αν αύριο, θα έχουν ένα σχολείο να πάνε», είπε στον συγκινητικό της λόγο η κ. Ελευθεριάδου. «Τα παιδιά μας λένε, ‘’είμαστε αόρατοι. Δεν μας θέλουν’’», συμπλήρωσε.

Γονείς και καθηγητές συνεχίζουν να προσπαθούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπής στέγη στα παιδιά τους, λέγοντας ότι ο αγώνας τους επηρεάζει και τα υπόλοιπα ΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης.

«Εάν κλείσει το ΕΕΕΚ της Πυλαίας και της Θέρμης, τότε θα κλείσει και εκείνο του Κορδελιού, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες μας», είπε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, Γιάννης Βαρβούτας.