Skip to main content

Γραφάκος από Θεσσαλονίκη: Έρχεται ρύθμιση για να μπουν ιδιώτες στην ανακύκλωση

Τι προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Forward Green ο γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος

του Νίκου Αβουκάτου

Έρχονται αλλαγές στην εφαρμογή της ανακύκλωσης με την εμπλοκή ιδιωτών όπως ανακοίνωσε σήμερα Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, στην ημερίδα με τίτλο: «Περιφερειακή εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας», στο πλαίσιο του έργου LIFE IP CEI –Greece, που έλαβε χώρα στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ-Helexpo, όπου διεξάγεται η έκθεση Forward Green Expo.

«Προσεχώς έρχεται μια νέα μεταρρύθμιση για την ανακύκλωση με τη συμμετοχή των ιδιωτών, με στόχο τη σημαντική αύξηση των ποσοστών της και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος και πρόσθεσε: «Η εφαρμογή του συστήματος "πληρώνω όσο πετάω" αλλά και το τέλος ταφής θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για τους δήμους και τους πολίτες ώστε να αλλάξουν συνήθειες, με απώτερο στόχο τη διαλογή στην πηγή».

Τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας τόνισε και ο Βαγγέλης Καραμίνζιος, πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. «Απαιτείται η συνεργασία των δήμων, Περιφερειών αλλά και των εμπλεκόμενων, ιδιωτικού και δημόσιου, φορέων για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας», σημείωσε.

Ο Γιώργος Δημαρέλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι για τον δήμο Θεσσαλονίκης είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η κυκλική οικονομία και τόνισε την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον συγκεκριμένο τομέα. «Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού έργου LIFE IP CEI –Greece έχουμε ευθύνη να ωριμάσουμε τις μελέτες για τη δημιουργία δυο πράσινων σημείων και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος» τόνισε ο κ. Δημαρέλος.

Ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος του Τμήματος Marketing και Επικοινωνίας με ΟΤΑ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), έκανε εκτενή αναφορά στα αποτελέσματα της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα. «Με εξαίρεση το γυαλί, υπάρχει επίτευξη των στόχων. Όμως, δυστυχώς, υπάρχει σημαντική εισφοροδιαφυγή. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση καθώς εκκρεμεί η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΕΑΑ», ανέφερε ο κ. Παπασωτηρίου.

Απαντώντας ο κ. Γραφάκος στον κ. Παπασωτηρίου, ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες λίγες εβδομάδες με νομοθετική πρωτοβουλία θα αντιμετωπιστούν οι ανισότητες. Θα ανακοινωθεί το πλαίσιο που θα περιλαμβάνει ένα σύστημα DRS, το οποίο προνοεί για την εγκατάσταση και λειτουργία εγγυοδοτικών μηχανών ανακύκλωσης για χωριστή συλλογή αποβλήτων πλαστικής, γυάλινης και αλουμινένιας συσκευασίας, που θα δουλεύει το πρώτο εξάμηνο του 2025».

Όπως είπε, θα προβλεφθούν σκληροί κανόνες για να αρθεί η ανισορροπία και για να ενθαρρυνθεί η δέσμευση των συστημάτων ή του συστήματος που θα ασχοληθεί και θα αναλάβει τη συλλογή των συσκευασιών. «Θα υποστηριχθούν οι μικρότεροι δήμοι με τη μορφή υπηρεσίας», σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Ο Γιάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, ανέφερε ότι επιδιώκουμε τις βέλτιστες συνεργασίες για ένα καλό παραδοτέο αποτέλεσμα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κρινής.