Skip to main content

H αξιοποίηση των γαλάζιων της Θεσσαλονίκης και ο χαμός με τα πασαλάκια

Μία κραυγαλέα απουσία στην κουβέντα για τα κυκλοφοριακά, το στοίχημα του Γιώργου Προκοπίδη και οι τέσσερις πιθανοί χώροι για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα.

-Τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης (δυο από την Α' και δυο από τη Β' εκλογική περιφέρεια) αναμένεται να αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση για τη στελέχωση εποπτευόμενων φορέων. Πέραν όσων δεν εκλέχθηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και έχουν ήδη αξιοποιηθεί. Η καθυστέρηση οφείλεται σε διαφορετικά αίτια ανά περίπτωση, αλλά κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός και προτεραιότητες σε όλη τη χώρα, κάτι που δεν αναιρεί την απόφαση να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Και τα τέσσερα ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Οκτωβρίου.

-Ο κακός χαμός γίνεται στη Θεσσαλονίκη με τα πασαλάκια, τις πεζοδρομήσεις, τις αμφιδρομήσεις οδών, τις φορτοεκφορτώσεις και μια σειρά άλλων κυκλοφοριακών ζητημάτων. Στην κουβέντα που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία φορέων και προσώπων και στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η δημοτική αρχή και οι παραγωγικοί φορείς, όπως άλλωστε και η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχει μια κραυγαλέα απουσία: Του καθ' ύλην αρμόδιου φορέα, που δεν είναι άλλος από τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ). Από τη στιγμή που η διοίκησή του παραμένει ενεργή και βγάζει ανακοινώσεις περί μελετών για τις συγκοινωνίες του μέλλοντος της Θεσσαλονίκη, περί πρόσληψης προσωπικού και περί ευρωπαϊκών προγραμμάτων (οι τελευταίες), δεν θα έπρεπε να πάρει και μια πρωτοβουλία να μαζέψει όλους όσοι σχεδιάζουν χωρίς τον... ξενοδόχο ή πού να μπλέκουμε τώρα;

-Σε προσωπικό στοίχημα έχει μετατρέψει την επαναλειτουργία του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου Λαγκαδά, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Προκοπίδης, αλλά και η δημοτική αρχή του Λαγκαδά. Το στοίχημα έχει να κάνει με τις προθεσμίες για τη χρηματοδότηση του Μπίλλειου, που μετά και την περσινή πυρκαγιά δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Το Μπίλλειο ενέταξε στο Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας η απελθούσα δημοτική αρχή του Γιάννη Καραγιάννη, όμως υπήρξε καθυστέρηση ειδικά για τη μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος απένταξης του έργου και να χαθούν πολύτιμα κονδύλια 680.000 ευρώ. Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου αφενός να αποκατασταθούν οι ζημιές, αφετέρου να αποκτήσει σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό το κέντρο και να λειτουργήσει ως πολιτιστικός πυλώνας για την περιοχή.

Μαυροράχη, η περιοχή «Μπεϊλίκ» στα όρια του Δήμου Ωραιοκάστρου, ένα εργοστάσιο χημικών στην περιοχή της Σίνδου και μια περιοχή στο Δήμο Χαλκηδόνας είναι οι τέσσερις πιθανοί χώροι ένας εκ των οποίων θα φιλοξενήσει τη νέα ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Δεδομένου ότι η κατασκευή της μονάδας απαιτεί μεγάλο χώρο, οι επιλογές για τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ήταν περιορισμένες. Έχει γίνει μεγάλη προεργασία σε αυτό τον τομέα της επιλογής και τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο μεγάλος αγώνας για την τελική απόφαση. Οι οικείοι Δήμοι έχουν ενημερωθεί και για τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλη Γεράνη, αρχίζει τώρα η προσπάθεια να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να περιοριστούν οι όποιες αντιδράσεις και να χωροθετηθεί η μονάδα, που θα είναι και το πρώτο βήμα στην υλοποίησή της. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου αναμένεται να γίνει ενημέρωση και θα έχουμε μια εικόνα της υποδοχής του κόσμου στη ΜΕΑ. Πάντως, ο ΦΟΔΣΑ έχει μακρόχρονη εμπειρία από τέτοια ζητήματα και έκπληξη δεν αποτελεί πια τίποτα.