Skip to main content

ΧΑΝΘ: 27 χρόνια για το πρόγραμμα για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη στην κατασκήνωση - Επίσκεψη διοικητή του Ιπποκρατείου

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη

Την κατασκήνωση της Χ.Α.Ν.Θ. στον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας επισκέφθηκε ο διοικητής του Ιπποκράτειου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, Νίκος Αντωνάκης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά και εφήβους με Σακχαρώδη Διαβήτη και με τα στελέχη της Χ.Α.Ν.Θ., αλλά και η επίσκεψη στην κατασκήνωση της Χ.Α.Ν.Θ., όπου εδώ και 27 οργανώνεται το πρόγραμμα.

Η Παιδοενδοκρινολογική μονάδα της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Χ.Α.Ν.Θ. και την εθελοντική συμμετοχή πολυάριθμου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που κατά κανόνα είναι μέλη της επιστημονικής ομάδας του Διαβητολογικού Ιατρείου της, διοργανώνουν από το 1995 το μοναδικό αυτό πρόγραμμα. Το Διαβητολογικό Ιατρείο της Γ Π/Δ ΑΠΘ είναι το μόνο με διεθνή αναγνώριση από το SWEET registry ως κέντρο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα, μια πολύ σημαντική διεθνή πιστοποίηση, ενώ η 100ετής εμπειρία της Χ.Α.Ν.Θ. στη διοργάνωση κατασκηνωτικών προγραμμάτων, εγγυάται την απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία του προγράμματος.

Image

 
Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους με Σακχαρώδη Διαβήτη και το κάνει μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι η 24ωρη κοινή καθημερινότητα και σύμπραξη των παιδιών σε ομάδες (σκηνές) με τον αρχηγό και τον υπαρχηγό τους και οι εξαιρετικού ενδιαφέροντος προκλήσεις της κατασκηνωτικής δράσης. Τα παιδιά ακολουθούν το καθημερινό απαιτητικό πρόγραμμα συμμετέχοντας με την ομάδα τους στις διαφορετικές δράσεις, όπως πεζοπορίες με διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, κολύμπι και αθλοπαιδιές, πάντα υπό τη στενή παρακολούθηση του επιστημονικού προσωπικού. Η ομάδα που υποστηρίζει το πρόγραμμα αποτελείται από 17 επιστήμονες (Παιδοενδοκρινολόγους, Παιδιάτρους, Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, νοσηλευτές και φοιτητές Ιατρικής), παρακολουθεί τα παιδιά όλο το 24ωρο και προβαίνει με συνεχείς προσαρμογές της ινσουλινοθεραπείας, ανάλογα με την ένταση της άσκησης και τις ανάγκες του κάθε παιδιού.
 
Όπως σημειώνεται, όταν οι κατασκηνωτές συμπράττουν σε μια κοινή δραστηριότητα και μοιράζονται παρόμοια συναισθήματα ο ένας για τον άλλο και για τον κοινό τους σκοπό, δημιουργούν μια δεμένη ομάδα. Κάθε ομάδα χαρακτηρίζεται από την αλληλεπίδραση, τη δραστηριότητα και το συναίσθημα.

Image

Η ομάδα βοηθά τα παιδιά με διαβήτη να συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους και με τον διαβήτη τους, να αισθανθούν άνετα, να μοιραστούν τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις φοβίες τους. Να μην ντρέπονται να πουν ότι έχουν διαβήτη και να εξηγήσουν πώς επηρεάζει αυτό τη ζωή τους. Η ομάδα τους δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι είναι αποδεκτοί, ότι δεν είναι διαφορετικοί και ότι μπορούν να τα καταφέρουν το ίδιο καλά με τους υπόλοιπους. Η ομάδα κάνει εκείνους που τις πρώτες ημέρες έκλαιγαν γιατί τους έλειπαν οι γονείς τους, την τελευταία ημέρα να κλαίνε γιατί δεν θέλουν να τελειώσει η κατασκήνωση.
 
Η ομάδα κάνει τους υπόλοιπους κατασκηνωτές να αισθάνονται άνετα με τα παιδιά αυτά, και η ομάδα δυναμώνει το αίσθημα ευθύνης και συνέπειας των αρχηγών στη διαχείριση διαφορετικών αλλά ίδιων παιδιών.
 
Η επίδραση της κοινής 24ώρης κατασκηνωτικής συμβίωσης επηρεάζει θετικά τη ζωή όλων μας που την βιώνουμε, παιδιών και ενηλίκων. Εξάλλου αυτός ήταν και παραμένει ένας από τους στόχους του προγράμματος.
 
Κατά την επίσκεψη ο διοικητής, πλαισιωνόταν από τη διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ελένη Παντελίδου, την Τομεάρχη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Ελένη Τερζενίδου, την προϊσταμένη της Γ’ Π/Δ, Εύη Πεσματζόγλου, και τη Γεωργία Δρόσσου, κοινωνική λειτουργό. Τους επισκέπτες υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στους χώρους της Κατασκήνωσης η π. Πρόεδρος της Χ.Α.Ν.Θ. Ελένη Αθανασιάδου, ο π. αντιπρόεδρος και ιατρός Παναγιώτης Πετράς, ο γενικός Διευθυντής Βασίλης Ιωάννου και ο διευθυντής Λειτουργίας Προγραμμάτων, Δημήτρης Παππάς. Φιλόξενος οικοδεσπότης ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κατασκηνώσεων της Χ.Α.Ν.Θ. και Διευθυντής στη Γ’ κατασκηνωτική περίοδο, Παναγιώτης Γκουλιαμτζής, ενώ παρόντες ήταν η Δρ Κυριακή Τσιρουκίδου - Παιδοενδοκρινολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και ο Δρ Αναστάσιος Βαμβάκης - διαιτολόγος – διατροφολόγος του προγράμματος, αλλά και των κατασκηνώσεων της Χ.Α.Ν.Θ. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία των μετρήσεων και της εφαρμογής της ινσουλίνης. Η επίσκεψη έκλεισε με κατασκηνωτικό δείπνο, με τη μαγευτική θέα προς τον Άθω και τον Σιγγιτικό Κόλπο.

Image