Skip to main content

Χαρδαλιάς: Νομοθετικές πρωτοβουλίες από Σεπτέμβριο για ενίσχυση αμυντικής βιομηχανίας

Με σφιγμένα χείλη, με δάκρυα θλίψης, αποχαιρετούμε σήμερα δύο ακόμα αετούς μας, τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας

Νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον Σεπτέμβριο, για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα ανοίξουν νέους δρόμους στις δυνατότητες της χώρας, προανήγγειλε στη Βουλή, ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Θα κάνω μια δήλωση και την κάνω συνειδητά. Σε ό,τι αφορά, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ναυπηγεία, εγχώρια αμυντική βιομηχανία,  θα πάψουμε να ακολουθούμε. Ανοίγουμε νέους δρόμους. Το τι ακριβώς εννοούμε και  πόσο πιστεύουμε στις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, θα το διαπιστώσετε πριν κλείσει το 2023. Από τον Σεπτέμβριο, το θέμα θα συζητηθεί  μέσα στις αρμόδιες επιτροπές και σε οποιαδήποτε  διαπαραταξιακή λογική. Διότι ο υπουργός μας, Νίκος Δένδιας,  είναι πάντα της άποψης ότι όλα μας τα βήματα πρέπει να τα μοιραζόμαστε με ανθρώπους που κατά καιρούς μπορεί να βρισκόμασταν σε διαφορετικά μετερίζια, αλλά έχουμε διάθεση να συνεργαστούμε για τα ζητήματα αυτά. Θα δείτε ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε:

«Σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται για τη χώρα μας δεν θα είμαστε θεατές, θα συμμετέχουμε, θα ανοίξουμε νέους δρόμους που αφορά στην έρευνα, στη καινοτομία, σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των νέων τεχνολογιών έτσι ώστε η χώρα μας να παραμείνει πρωταγωνίστρια. Και δεν μπορεί να γίνει τίποτα, αν δεν σκύψουμε πάνω από τα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας, αν δεν αναγνωρίσουμε λάθη διαχρονικά όλων,  σε σχέση με τον τρόπο που τα διαχειριστήκαμε,  και αν δεν συμφωνήσουμε ότι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις ώστε αυτά να αποτελούν πραγματική ασπίδα και όπλο, στη προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας μας για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια».

Αφορμή των δηλώσεων αυτών του κ. Χαρδαλιά, ήταν η τροπολογία του υπουργείου 'Αμυνας, που προβλέπει παράταση του χρονοδιαγράμματος  μέχρι 30 Σεπτέμβριου -είχε λήξει τον περασμένο Ιούνιο- για την ολοκλήρωση των εργασιών στο υποβρύχιο «Βλαχάκος» που εκτελούνται στις εγκαταστάσεις των ελληνικών ναυπηγείων,  καθώς και επιπλέον χρηματοδότηση  με το ποσό των 4 εκατομμυρίων 600.000 ευρώ.

Ο κ. Χαρδαλιάς, υπεραμύνθηκε της νέας ρύθμισης τονίζοντας ότι, «θα συμβάλει σημαντικά στην οριστική επιχειρησιακή ένταξη του πλοίου στο πολεμικό ναυτικό, παράλληλα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η συμφωνία ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις  του Ελληνικού Ναυτικού έναντι των εργαζομένων ενώ ενισχύεται η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και διασφαλίζεται η αμυντική θωράκιση και η ασφάλεια της χώρας».

Με εμφανή συγκίνηση ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε και στον άδικο χαμό του 34χρονου κυβερνήτη σμηναγού, Χρήστου Μουλά, και του 27χρονου ανθυποσμηναγού συγκυβερνήτη, Περικλή Στεφανίδη, που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές της Καρύστου.

«Τιμούμε τις Ένοπλές Δυνάμεις που πενθούν αλλά και που με μοναδική αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, συνεχίζουν κάθε μέρα υπερήφανες, να κρατάνε τη σημαία μας ψηλά σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Με σφιγμένα χείλη, με δάκρυα θλίψης, αποχαιρετούμε σήμερα δύο ακόμα αετούς μας, δύο ακόμα στελέχη μας που έπεσαν στο καθήκον», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κατρίνης: Θετική η τροπολογία, ενισχύει την επιχειρησιακή δυνατότητα των ελληνικών ναυπηγείων

«Όλοι συμφωνούμε και συμπάσχουμε στο πένθος των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών των δύο  αδικοχαμένων πιλότων», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,  Μιχάλης Κατρίνης.

Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε θετική τη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας έτσι, όπως είπε, ότι έχουν επιχειρησιακή δυνατότητα τα ελληνικά ναυπηγεία και  μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό έργο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ