Skip to main content

Χωρίς ασφάλεια το 95% των παιχνιδιών στις διαδικτυακές αγορές - Καμπανάκι των Ελλήνων κατασκευαστών

Καμία συμμόρφωση στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία από τα παιχνίδια που έρχονται μέσω διαδικτύου από εταιρείες εκτός ΕΕ

Ανησυχία προκαλεί η μελέτη των ευρωπαϊκών παιχνιδοβιομηχανιών που αφορά την ασφάλεια των παιχνιδιών που οι γονείς προμηθεύονται από τις διαδικτυακές αγορές.

Στο πλαίσιο της μελέτης αγοράστηκαν 19 παιχνίδια από το διαδίκτυο και διαπιστώθηκε ότι κανένα από αυτά δεν συμμορφώνεται πλήρως με τη νομοθεσία της Ε.Ε., ενώ τα 18 από τα 19, δηλαδή το 95% δεν πληρούσαν τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας παιχνιδιών (σειρά EN. 71) και επομένως αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών.

Σημειώνεται δε ότι 18 από τα 19 παιχνίδια δεν είχαν διεύθυνση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που απαιτείται σύμφωνα με τον κανονισμό της Ένωσης για την εποπτεία της αγοράς.

Όλα αυτά γίνονται το τελευταίο διάστημα λόγω του κενού που υπάρχει στη νομοθεσία της Ε.Ε. που επιτρέπει σε πωλητές εκτός Ένωσης να πωλούν επικίνδυνα παιχνίδια σε καταναλωτές που διαμένουν σε χώρες μέλη.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, με επιστολή προς τους ευρωβουλευτές της χώρας μας ζητά να υποστηρίξουν στην Ολομέλεια την τροπολογία της Οδηγίας για την Ασφάλεια των Παιχνιδιών, η οποία αναθεωρείται και υπόκειται σε αυστηρότερους κανονισμούς, η οποία θα μπορούσε να καλύψει το υπάρχον κενό στη νομοθεσία ώστε οι πωλητές εκτός Ε.Ε. να μην μπορούν να πουλήσουν μη ασφαλή παιχνίδια σε διαδικτυακές πλατφόρμες και να θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο αυτό θα καταστήσει τις ηλεκτρονικές αγορές πιο υπεύθυνες για τα παιχνίδια που πωλούνται στην πλατφόρμα τους.

Η Ευρώπη μπροστά στη διαδικτυακή επιδρομή των πλατροφορμών που πωλούν τα πάντα και φυσικά μεταξύ αυτών και παιχνίδια, καλείται να σχεδιάσει και να επιβάλει καλύτερους κανόνες κατά της πώλησης πλαστών και μη ασφαλών παιχνιδιών από πωλητές εκτός Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους πιο αυστηρούς κανόνες ασφάλειας παιχνιδιών στον κόσμο, οι πωλητές εκτός Ε.Ε. μπορούν ακόμα να πουλήσουν μη ασφαλή παιχνίδια σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Παιχνιδών, από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ότι αυτό που προσφέρεται προς πώληση στην Ε.Ε. συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε.