Skip to main content

Χρόνια πολλά! Η Voria.gr σάς εύχεται Καλά Χριστούγεννα!

Η Αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι η ύψιστη αλτρουιστική πράξη - Η Γέννηση του Χριστού είναι η Γέννηση της Ευσπλαχνίας και της Προσφοράς, είναι η Αναγέννηση της Ελπίδας, κυρίως γι' αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Χρόνια Πολλά! Η δημοσιογραφική ομάδα της Voria.gr σάς εύχεται ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα, με αγάπη, ευτυχία, ευημερία, ειρήνη και, το πρώτιστο, υγεία για όλον τον κόσμο.

Μετά από μία σκοτεινή τετραετία, που κοιτώντας πια πίσω μοιάζει σχεδόν ανυπέρβλητη, δειλά-δειλά στην άκρη του τούνελ ξεπροβάλλουν θολές οι αχτίνες της κανονικότητας. 

Το τραπέζι μας, καθημερινό και χριστουγεννιάτικο, είναι και φέτος πιο φτωχό. Τα δώρα μας είναι και φέτος μικρότερα. Η ζωή μας είναι λιγότερο πληθωρική -αλλά η ρουτίνα μας πληθωριστική. Οι ανάγκες μας λιγότερο σύνθετες, μαζεμένες, πιο απλές. Αλλά στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία. 

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένη με τα πιο απλά πράγματα. Και με τα πιο μικρά. Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών. Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές. Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους».

Κάθε χρονιά μάς επιφυλάσσει στο τέλος της Χριστούγεννα. Ό,τι κι αν έχει προηγηθεί, αυτήν την άγια μέρα φεγγοβολάει στην καρδιά μας το Άστρο, χύνοντας φως σ' οτιδήποτε ανήλιαγο μες στην ψυχή μας και στον μυχό της, ξεπλένοντας κι εξαγνίζοντας το φορτισμένο πνεύμα μας. 

Όμως, τα Χριστούγεννα, η εισαγωγή «της ωραιότερης ιστορίας του κόσμου», δεν είναι μόνο για μας.

«Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα.

Χτύπησα την πόρτα και μπήκα. Μου ‘δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό.

"Είδες –μου λέει– γεννήθηκε η ευσπλαχνία!" Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ.

Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δε θα ‘χαμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ’ αυτό».

Η Γέννηση του Χριστού είναι η Γέννηση της Ευσπλαχνίας και της Προσφοράς, είναι η Αναγέννηση της Ελπίδας, κυρίως γι' αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Η Αγάπη για τον συνάνθρωπο και δη γι' αυτόν που τη στερείται είναι η ύψιστη αλτρουιστική πράξη και το πιο ισχυρό μήνυμα των Χριστουγέννων. Είναι η μόνη προσφορά που δεν βασίζεται στη ζήτηση, στην -ολοένα υφεσιακή- οικονομία της αλληλεγγύης. 

«Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να ‘ν’ ήμερος να ‘ναι άκακος
 
λίγο φαΐ λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση
 
κι όπου φωλιάσει και σταθεί
κανείς να μην του φτάνει εκεί

Μα ήρθαν αλλιώς τα πράματα
τονε ξυπνάν χαράματα
 
τον παν τον φέρνουν πίσω μπρος
του τρώνε και το λίγο βιος
 
κι από το στόμα την μπουκιά
πάνω στην ώρα τη γλυκιά
 
του τηνε παίρνουνε κι αυτή
χαρά στους που ‘ναι οι δυνατοί!
 
Χαρά στους που ‘ναι οι Δυνατοί
γι’ αυτούς δεν έχει χόρταση».

Ο πληθωρισμός στο λάδι, στη φέτα, στο ρεύμα έρχεται και παρέρχεται. Ο πληθωρισμός, όμως, στη βία, στη διάκριση, στον ρατσισμό, στην αδικία, στην ανισότητα, στην απληστία δεν αναχαιτίζεται εύκολα. Δεν υπάρχουν καλάθια και passes για να περιορίσεις τη ζημιά, η φαρέτρα της ανθρωπιάς είναι συγκεκριμένη: ομόνοια, ευψυχία, σεβασμός, ταπεινότητα· Αγάπη.

Από σήμερα, λοιπόν, με εφαλτήριο το χαρμόσυνο άγγελμα της Γέννησης του Θεανθρώπου, ας νιώσουμε κι ας μεταδώσουμε αυτήν την Αγάπη.

Ευχαριστούμε από καρδιάς για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που δείχνετε καθημερινά στον αγώνα μας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, διατηρώντας την ανανεωμένη Voria.gr στην πρώτη θέση των ενημερωτικών ιστοσελίδων της Βόρειας Ελλάδας.

Με τις πιο θερμές ευχές μας,

Η συντακτική ομάδα της Voria.gr