Skip to main content

Η 23η Νοέμβρη των εμπόρων της Θεσσαλονίκης και το ρεύμα που μας άλλαξε τα… φώτα

Στις 23 Νοεμβρίου το Open mall της Θεσσαλονίκης - Η εκρηκτική άνοδος του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργεί ήδη μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Καλημέρα σας!

Σήμερα η Θεσσαλονίκη γιορτάζει. Την απελευθέρωσή της ή μάλλον την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, αλλά και τον Πολιούχο της πόλης Άγιο Δημήτριο. Για λόγους συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς το καφεδάκι μας σήμερα είναι διπλός ελληνικός σκέτος -κάποιοι τον λένε τούρκικο- αλλά με λίγη κανέλα του δίνουμε άρωμα Κωνσταντινούπολης κι επομένως τον λέμε και βυζαντινό. Ανεξαρτήτως ονόματος είναι μερακλήδικος. Χρόνια πολλά σε όλους!

Στις 23 Νοεμβρίου το Open mall της Θεσσαλονίκης

Το απόγευμα της Τρίτης 23 Νοεμβρίου, με ειδική εκδήλωση την οποία θα οργανώσουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του νέου Open Mall που οργανώνεται στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των οδών Δημητρίου Γούναρη, Αλεξάνδρου Σβώλου, Παύλου Μελά, Παλαιών Πατρών Γερμανού και Τσιμισκή. Στην προσπάθεια δέχθηκαν να συμμετάσχουν 140 καταστήματα, επί συνόλου 415 στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ. Ο ΕΣΘ θα εισπράξει 280.000 ευρώ (140 χ 2000 ευρώ) για να κάνει παρεμβάσεις στις προσόψεις των 140 καταστημάτων, ενώ το κόστος των παρεμβάσεων του δήμου, από τον φωτισμό και το WiFi μέχρι την ανάπλαση μιας παιδικής χαράς, ενδέχεται να προσεγγίσει το 1,5 εκατ. ευρώ. Για τον Εμπορικό Σύλλογο είναι η δεύτερη απόπειρα να οργανωθεί ένα Open Mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και όλοι οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν να πάει καλύτερα από την πρώτη προσπάθεια, που βούλιαξε στα ρηχά εξαιτίας της απροθυμίας των εμπόρων να συμμετάσχουν. Επίσης την ημέρα της εκδήλωσης, στις 23 Νοεμβρίου, ο ΕΣΘ θα ανακοινώσει και να νεότερα για την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, που από την περασμένη Άνοιξη προσπαθεί να οργανώσει, ώστε να τη θέση στη διάθεση των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης, ακόμη και όσων δεν έχουν ούτε ιστοσελίδα, ούτε οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή παρουσία.

Το ρεύμα που μας άλλαξε τα… φώτα

Η εκρηκτική άνοδος του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργεί ήδη μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις. Από την πιο μικρή, για παράδειγμα ένα εμπορικό κατάστημα, μέχρι τη μεγαλύτερη βιομηχανία στη Σίνδο και στο Καλοχώρι, αν μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος ζητάει κατεπειγόντως μέτρα για να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή και  να στηριχθούν οι ελληνικές εξαγωγές, που αναπτύσσονται μεν, αλλά –κακά τα ψέματα- παραμένουν εύθραυστες για μια σειρά από λόγους, τελευταίος των οποίων –αλλά όχι έσχατος- είναι η άνοδος στις διεθνείς τιμές ενέργειας και πρώτων υλών. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάψει πράσινο φως για να στηρίξουν τα κράτη νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μεγάλο και το σταυρόλεξο πολύ δύσκολο για έναν πολύ απλό λόγο. Η χώρα μας είναι υπερχρεωμένη, για την ακρίβεια η πιο δανεισμένη χώρα στον πλανήτη Γη, με βάση το ποσοστό του δημοσίου χρέους που κατέχουν ξένοι ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Συν τοις άλλοις το κακό είναι ότι πολλοί ανάμεσά μας θεωρούν κάθε εμπόδιο που αναφύεται στην οικονομική δραστηριότητα, από την πανδημία μέχρι τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, αφορμή για να πέσουν στην πιάτσα λεφτά του δημοσίου, δηλαδή ευρωπαϊκά κονδύλια, μπας και… σωθούν. Όπως στα χρόνια της ελληνικής ύφεσης που αρκετοί πίστευαν ότι λόγω του προβλήματος έπρεπε να χαριστούν δάνεια, να μη γίνουν κατασχέσεις κλπ. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να… παρακαλούμε, δηλαδή να προκαλούμε, μία κρίση τη δεκαετία για να κερδίζουν οι Έλληνες από ένα σπίτι.

Φοιτητούπολη

Η Θεσσαλονίκη είναι φοιτητούπολη τόσο στο κοινωνικό, όσο και στο οικονομικό πεδίο. Τις τελευταίες εβδομάδες η διαφορά με τους προηγούμενους 18 – 20 μήνες έχει γίνει αισθητή. Όπως λένε οι επιχειρηματίες του κέντρου –χαρακτηριστικά παραδείγματα δρόμοι όπως η Δημητρίου Γούναρη, η Αλεξάνδρου Σβώλου, η Αγγελάκη και τα στενά πέριξ της Ροτόντας- γέμισαν τα πεζοδρόμια με νεαρόκοσμο που πηγαινοέρχεται, με ότι σημαίνει αυτό για την κατανάλωση. Από τον καφέ και την τυρόπιτα μέχρι οτιδήποτε άλλο. Όπως πίστευαν οι παλιοί έμποροι στις περιόδους κρίσης ακόμη και η σκόνη από το πανωφόρι του πελάτη είναι πολύτιμη. Χώρια τα ενοίκια, οι λογαριασμοί και τα έξοδα της διαβίωσης, τα μεταφορικά για τα πήγαινε – έλα.