Skip to main content

Οι 7+1 χώροι για τους πρόσφυγες στη δυτική Θεσσαλονίκη (φωτο)

Περίπου 4.500 πρόσφυγες θα μετακινηθούν από την Ειδομένη για να εγκατασταθούν στα κέντρα φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, και σε τέσσερα βιομηχανικά κτήρια.

Περίπου 4.500 πρόσφυγες από την Ειδομένη αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες δέκα μέρες στους χώρους φιλοξενίας που βρίσκονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, παρά τις αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε θεσμικό μέσω Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη στα Λαγκαδίκια το στρατόπεδο γεμίζει, ενώ οι πρώτοι 250 πρόσφυγες μεταφέρονται αυτή την ώρα στο πρώην εργοστάσιο EXELKA στο Ωραιόκαστρο.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, περίπου 4.500 πρόσφυγες θα μετακινηθούν από την Ειδομένη τις επόμενες δέκα μέρες για να εγκατασταθούν στα κέντρα φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, και σε τέσσερα βιομηχανικά κτήρια: πρώην αποθήκη στο Καλοχώρι, παλιό βυρσοδεψείο «Καραμανλή», πρώην εργοστάσιο EXELKA και πρώην εργοστάσιο δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό στο Καλοχώρι.



Μέχρι τώρα επισήμως έχει γίνει γνωστό ότι θα λειτουργήσουν επτά συν ένας χώροι για πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τα τέσσερα βιομηχανικά κτήρια, τα Διαβατά, τα Λαγκαδίκια και σε δεύτερο χρόνο το Βαγιοχώρι, ενώ υπάρχει και η δομή εντός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά, στη δήλωσή του ο κ. Κυρίτσης τονίζει: «Τέσσερις χώροι έξω από τη Θεσσαλονίκη προέκυψαν από τη διαδικασία εύρεσης βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία προσφύγων. Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο EXELΚA στο Ωραιόκαστρο και τρεις χώρους στο Καλοχώρι, ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Σε αυτά τα σημεία, αλλά και στο κέντρο που δημιουργήθηκε στα Λαγκαδίκια, ευελπιστούμε να μετακινήσουμε μέσα στις επόμενες δέκα μέρες τουλάχιστον 4.500 ανθρώπους, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο όσων βρίσκονται σήμερα στην Ειδομένη».



Πάντως, πριν από λίγη ώρα τα τρία γνωστά βιομηχανοστάσια στα οποία γίνονται εργασίες από συνεργεία του Στρατού επισκέφτηκε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος έβγαλε και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Voria.gr, ενώ ενημερώθηκε και για τη μεταφορά περίπου στις 15.00' των πρώτων 250 προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο της EXELKA στο Ωραιόκαστρο.



Στόχος της κυβέρνησης είναι να αδειάσει από πρόσφυγες η Ειδομένη και να πάψει να λειτουργεί ο άτυπος καταυλισμός, όμως κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει εάν με δική τους βούληση οι πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής θα την εκκενώσουν ή ότι δε θα επιστρέψουν εφόσον φύγουν παρά τη θέλησή τους. Προς το παρόν η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους εγκλωβισμένους να εγκαταλείψουν την περιοχή με ενημερωτικά φυλλάδια και δεν υπάρχει καμιά πρόθεση, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, να γίνει κάποια αστυνομική επιχείρηση.

Ο κ. Κυρίτσης πάντως είπε πως μετακίνηση των προσφύγων θα γίνει και προς άλλες δομές φιλοξενίας εκτός όσων κατασκευάζονται στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως ακόμη είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση της διαδικασίας, που αφορά στην εξεύρεση προσωρινού καταλύματος για όλους τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει ο αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων σε μικρότερα κέντρα, με πιο ανθρώπινες συνθήκες και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στο κέντρο του Χέρσου Κιλκίς, που δεν πληροί, όπως είπε, τις προϋποθέσεις που θέλει η κυβέρνηση και είτε θα καταργηθεί, είτε θα αναβαθμιστεί και θα γίνει μικρότερο. Δήλωσε μάλιστα ότι δε θα διατηρηθούν οι μεγάλες δομές φιλοξενίας που κατασκευάστηκαν αναγκαστικά και με το χαρακτήρα του επείγοντος στην Κεντρική Μακεδονία.

Μετά την επίσκεψη του, ο κ. Φωκάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πλέον σαφές πως η κυβέρνηση αδιαφορώντας πλήρως για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της για μετατροπή του νομού Θεσσαλονίκης και ειδικότερα της δυτικής πλευράς σε χωματερή ψυχών. Μάλιστα σήμερα, Μ. Τετάρτη, φτάνουν και οι πρώτοι 250 πρόσφυγες που φιλοξενούνταν μέχρι τώρα στην Κοζάνη. Φτιάχνουν, με ότι συνέπειες μπορεί να αντιληφθεί κανείς, μια μεγάλη προσφυγούπολη στην δυτική Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αποδείξει επανειλημμένα τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία τους. Πλέον, όμως, φοβάμαι για τα χειρότερα που έρχονται εξαιτίας των εγκληματικών λαθών και παραλείψεων της κυβέρνησης».