Skip to main content

Συμφωνία των Πρεσπών: Τι αλλάζει στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών

Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, στα καινούργια βιβλία θα είναι σαφές ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ταυτίζεται με τον αρχαίο μακεδονικό.

Σημαντικά βήματα για τη διαμόρφωση των σχολικών εγχειριδιών πραγματοποιήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, στα καινούργια βιβλία της γειτονικής χώρας θα είναι σαφές ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ταυτίζεται με τον αρχαίο μακεδονικό. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, στο κεφάλαιο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού θα υπάρχουν τα κεφάλαια για την αρχαία Αθήνα, την αρχαία Μακεδονία, την αρχαία Σπάρτη και την αρχαία Θήβα. Ακόμα, για τον Μ. Αλέξανδρο θα αναγράφεται, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, μεταξύ άλλων ότι προώθησε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Όπως συμφώνησαν τα μέλη της Επιτροπής, τα νέα βιβλία που θα συμπεριλαμβάνουν τις παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να είναι έτοιμα για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2019 - 2020.

Αντίστοιχα, στα ελληνικά βιβλία η γειτονική χώρα θα αναφέρεται ως Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. 

Όπως σημειώνουν πηγές της Επιτροπής, το θέμα που θα απασχολήσει τους επιστήμονες στην επόμενη συνάντησή τους στην Αθήνα θα είναι η περίοδος του Μεσαίωνα και οι ιστορικές ρίζες της χρήσης του όρου «Μακεδονικός».

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να διευκρινιστεί στα σχολικά εγχειρίδια της γειτονικής χώρας ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες και οι Σλάβοι δεν συγχωνεύτηκαν και πως η χρήση του όρου «μακεδονικού» από τους Σλάβους συνδέεται με το όνομα της διοιηκητικής περιφέρειας τον 19ο αιώνα.

Όπως επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής, οι όποιες αλλαγές εφαρμόζονται στην ύλη των σχολικών εγχειριδίων γίνονται με την επίδειξη επιστημονικά αναγνωρισμένων ιστορικών πηγών.