Skip to main content

Το ξήλωμα των φωτεινών επιγραφών έφερε λουκέτα και μείωση τζίρου

Για συρρίκνωση τζίρου έως 50% κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες του κλάδου -Ζητούν την τοποθέτηση επιγραφών σε κάθε επαγγελματικό χώρο, βάσει προδιαγραφών

Συρρίκνωση τζίρου, περιορισμός εργαζομένων, λουκέτα επιχειρήσεων συνθέτουν την εικόνα του κλάδου των εργολάβων κατασκευαστών ηλεκτρολόγων φωτεινών επιγραφών. Η συνεχώς μειούμενη παρουσία των επιγραφοποιών είναι κατά κύριο λόγο, όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, απόρροια της απαγόρευσης τοποθέτησης ενδεικτικών επιγραφών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ορόφους. Από το 2014 μέχρι και σήμερα αφαιρέθηκαν περί τις 5.000 φωτεινές επιγραφές στον δήμο Θεσσαλονίκης και επιβλήθηκαν περισσότερα από 550.000 ευρώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Υπάρχουν, βέβαια, και οι επιχειρήσεις που φοβούμενες τις κυρώσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Θεσσαλονίκης για την αποξήλωση των ενδεικτικών πινακίδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως επιτρέπεται η τοποθέτηση ενδεικτικών επιγραφών μόνο στα ισόγεια καταστήματα και όχι σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ορόφους. Μάλιστα όπως λένε επιχειρηματιες που δραστηριοποιούνται σε όροφο η μη τοποθέτηση επιγραφών δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς δεν μπορούν να γνωστοποιήσουν τη θέση τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους στο κοινό. Οι ίδιοι μιλούν για σημαντικό περιορισμό εσόδων 40-50%, τα τελευταία χρόνια, καθώς και για περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες αναζήτησαν καταστήματα προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι αναγνωρίσιμες από τους διερχόμενους, εν δυνάμει πελάτες τους.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος του Σωματείου Εργολάβων Κατασκευαστών Ηλεκτρολόγων Φωτεινών Επιγραφών Βορείου Ελλάδας (ΣΕΚΗΦΕΒΕ) Σάββας Μουρατίδης «ο νόμος περί υπαίθριας διαφήμισης (Ν.2946/2001 και η ΚΥΑ 3811/2002), ο οποίος συντάχθηκε για τον εξωραϊσμό των πόλεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων επεκτάθηκε αδίκως και στις ενδεικτικές επιγραφές που σκοπό έχουν τον προσδιορισμό της επαγγελματικής δραστηριότητας και όχι τη διαφήμιση. Η απαγόρευση τοποθέτησης των επιγραφών, σήμανε το τέλος για το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας μας, οδηγώντας σε συρρίκνωση του τζίρου, απολύσεις προσωπικού, ενώ επιχειρήσεις του κλάδου βγήκαν εκτός της ενεργού δραστηριότητας».

«Δεν επιθυμούμε την άναρχη τοποθέτηση επιγραφών. Για το λόγο αυτό έχουμε εκπονήσει μελέτη για τα μεγέθη και και τους ενδεδειγμένους τύπους επιγραφών που μπορούν να τοποθετηθούν κατά περίπτωση» ξεκαθαρίζει ο κ. Μουρατίδης, επισημαίνοντας πως αυτό που ζητά ο ΣΕΚΗΦΕΒΕ είναι η τροποποίηση του Ν.2946/2001 και αλλαγή της ΚΥΑ 3811/2002).

Σύμφωνα με τον κ. Μουρατίδη, ο μόνος δήμος που τηρεί το νόμο αφαίρεσης πινακίδων και συνεχίζει να επιβάλει πρόστιμα σε όσους δεν έχουν αποξηλωσει τις πινακίδες και είναι ιδιαίτερα αυστηρός είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης. «Κάνοντας μια βόλτα είτε σε άλλους δήμους της πόλης, είτε σε άλλες πόλεις θα δει κάνεις πινακίδες σε ορόφους. Έχω πελάτες, ασφαλιστικές εταιρείες, που λειτουργούν σε ορόφους. Όσες εξ αυτών είναι στον δήμο Θεσσαλονίκης δεν τολμούν να τοποθετήσουν ενδεικτικές επιγραφές, όσες δραστηριοποιούνται σε άλλους δημους κάνουν ακριβώς το αντίθετο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚΗΦΕΒΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατασκευαστές/εγκαταστατες επιγραφών είναι ένας κλάδος που αποτελείται πανελλαδικά από περίπου 5.000 επιχειρήσεις, που στην πλειοψηφία τους απασχολούν τεχνικό προσωπικό. Εκτιμάται πως στον κλάδο απασχολούνται πάνω από 10.000 τεχνίτες.