Skip to main content

Ενδιαφέρον από Ιβάν Σαββίδη για το εμπορευματικό κέντρο στο Γκόνου

Δύο εταιρείες εκδήλωσαν σήμερα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο διαγωνισμός από τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ.

Η Belterra του Ιβάν Σαββίδη και η ΤΕΡΝΑ είναι οι δύο εταιρείες που εκδήλωσαν, στη ΓΑΙΑ ΟΣΕ, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η ΓΑΙΑ ΟΣΕ, αφού ανοίξει αύριο και μελετήσει τις προσφορές των δύο εταιρειών, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης προκειμένου εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 να δώσει σε δημοσίευση την προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση του μεγάλου αυτού ακινήτου, έκτασης 600 στρεμμάτων.

Σημειώνεται ότι τον φάκελο για το Γκόνου είχαν πάρει από την ΓΑΙΑ ΟΣΕ έντεκα συνολικά εταιρείες του κλάδου των μεταφορών – logistics, κατασκευαστικές όπως και μελετητικές. Τελικώς μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι παραπάνω δύο εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι η Belterra Investments Ltd συμμετέχει στην κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό για την πλειοψηφία του ΟΛΘ και αναμένεται να αναλάβει σύντομα τις τύχες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Γκόνου που καταδεικνύει το ευρύτερο ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου- με την κατασκευή 250.000-300.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων – εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί επένδυση της τάξης των 150-200 εκατομμυρίων ευρώ, που ο πιθανός ανάδοχος το πιθανότερο είναι να υλοποιήσει σε φάσεις και ανάλογα με την ζήτηση για την εξυπηρέτηση φορτίων.

Η ΓΑΙΑ ΟΣΕ πιθανότατα θα παραχωρήσει την έκταση για διάστημα όχι μικρότερο των 30 ετών ή ακόμη και για αρκετά μεγαλύτερο, δηλαδή έως 50 χρόνια. Η Εταιρεία, για την εξασφάλιση εσόδων, μάλλον θα απαιτήσει ένα ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο τίμημα και ένα ποσοστό επί του τζίρου του παραχωρησιούχου.