Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
x

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: «ΜΗ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΚΟ»

Συνεχίζεται το θρίλερ στα στενά του Ορμούζ με την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων τάνκερ από τους Ιρανούς Φρούρους της Επανάστασης.

Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία ακολούθησαν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.

Οι εικόνες θύμισαν ταινία περιπέτειας όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Διαβάστε - Θρίλερ με τα δύο ελληνικά τάνκερ: Το πλήρωμα δεν βρίσκεται υπό κράτηση λέει το Ιράν

Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία

Αρχικά οι Έλληνες ναύτες νόμιζαν πως έχουν να κάνουν με πειρατές. Όμως τελικά τους αποκάλυψαν ότι είναι Ιρανοί κομάντος. Μάλιστα, οι λεγόμενοι «Φρουροί της επανάστασης» του Ιράν, το οποίο είναι ανεξάρτητο σώμα από τον τακτικό στρατό.

Ο τακτικός στρατός αποτελεί το βαθύ κράτος της χώρας και τα μέλη του είναι από τους πιο σκληρούς στρατιώτες.

Ακολουθεί ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος:

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Καταπατάτε τους νόμους.
Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθείτε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο.
Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
Ιρανοί: Δεν θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

 

Κατάσχεση των δύο τάνκερ

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων στις ανταποκρίσεις του κάνει λόγο για κατάσχεση (seizure) των δύο τάνκερ και συνδέει την ενέργεια αυτή με την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό τάνκερ η οποία έγινε από τις ελληνικές αρχές έξω από την Κάρυστο, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το επίσης ιρανικό πρακτορείο Nour News που συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας είχε μεταδώσει την Παρασκευή (χθες) ότι το Ιράν σκόπευε να προχωρήσει σε τιμωρητικές ενέργειες για την κατάσχεση του ιρανικού φορτίου στην Ελλάδα, την οποία ο Ιρανικός Οργανισμός Λιμένων και Θαλάσσης είχε χαρακτηρίσει «πειρατική ενέργεια» η οποία αποτελεί «παραβίαση των διεθνών πρακτικών».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ