Skip to main content

Η Ελλάδα του 2028 έχει όλες τις δυνατότητες να είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2023

Άρθρο του Φάνη Παπά, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας

του Φάνη Παπά*

Οι νέες διοικήσεις των δήμων, που αναλαμβάνουν από την πρώτη μέρα του νέου έτους και για τα επόμενα πέντε χρόνια, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την προοπτική της επόμενης ημέρας τους, καθώς συντρέχουν οι καλύτερες συνθήκες σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Πρώτον, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον είναι εγγυημένο διότι υπάρχει μια λαϊκά νομιμοποιημένη κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας, της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αποδείχτηκε αξιόπιστη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και εξαιρετικά συνεργάσιμη με την Αυτοδιοίκηση.

Δεύτερον, σε οικονομικό επίπεδο η χώρα έχει αφενός ανακτήσει την αξιοπιστία της όχι μόνο μέσω της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και μέσα από όλες τις οικονομικές παραμέτρους, που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο και βελτιώνονται διαρκώς, αφετέρου όλες οι πηγές χρηματοδότησης και ειδικά οι ευρωπαϊκές μόλις άρχισαν και θα αποδώσουν σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας. Το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο όσο βελτιώνονται τα οικονομικά του κράτους θα αποδίδει περισσότερα στους δήμους, αποτελούν την πιο ευνοϊκή συγκυρία οικονομικά για τις χρηματοδοτήσεις των παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Τρίτον, η κοινωνία είναι πιο ενωμένη από ποτέ ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών, που έβαλαν στο επίκεντρο την ανάπτυξη για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Τέταρτον, διότι ιδιαίτερα όσον αφορά της Περιφέρεια μας, υπάρχει μια ισχυρή διοίκηση για την επόμενη πενταετία, του Απόστολου Τζιτζικώστα, η οποία εγγυάται τη συνέχεια σε ένα πλάνο ανάπτυξης, που αποδείχτηκε ότι λειτουργεί και φέρνει απτά αποτελέσματα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι νέες διοικήσεις των δήμων έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους απρόσκοπτα και να βελτιώσουν τις συνθήκες της καθημερινότητας για όλους τους πολίτες, σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Αυτή εξάλλου ήταν και η εντολή των πολιτών στις κάλπες των δημοτικών εκλογών. Για να το πετύχουν όμως πρέπει να έχουν σχέδιο, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Σχέδιο πενταετίας, με συγκεκριμένες μελέτες, με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς. Και παράλληλα με το σχέδιο, κλειδί είναι η συνεργασία όλων, κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης.

Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων πρέπει να “κουμπώνουν”. Να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό από τους πολίτες.

Οι αγκυλώσεις του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί στην κοινωνία. Πρέπει να ξεπεραστούν κι από τις διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα. Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά ή όλοι μαζί θα μείνουμε στάσιμοι.

Γι’ αυτό η συνεργασία είναι το κλειδί για την πορεία μπροστά. Κάθε σχέδιο χωράει βελτιώσεις. Και κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο. Αλλά σχέδιο που δεν μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης και μένει στα χαρτιά παύει να είναι σχέδιο.

Η κοινωνία μίλησε. Ενέκρινε προγράμματα διοίκησης και σχεδιασμούς και έδωσε εντολή υλοποίησης. Έδωσε εντολή να πάμε μπροστά τον τόπο. Και είναι ευθύνη όλων μας να το κάνουμε, ξεπερνώντας ως πολιτικό προσωπικό τις όποιες διαφορές μας, διότι όταν μιλάμε για ζητήματα υποδομών, καθημερινότητας και ανάπτυξης, το ιδεολογικό πρόσημο δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη. Ούτε οι προσωπικές προτιμήσεις. Ο τόπος έχει ανάγκη από έργα. Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει ανάγκη από έργα. Κανένας δεν νομιμοποιείται να μπλοκάρει τα έργα, κανένας δεν έχει το αλάθητο, κανένας δεν μπορεί να επενδύει στη στασιμότητα μόνο και μόνο για ιδιοτελείς σκοπούς ή για πολιτική επιβίωση.

Αυτά τα φαινόμενα δεν αρμόζουν στην Ελλάδα του 2023, που έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει μια καλύτερη Ελλάδα το 2028.

*Ο Φάνης Παπάς είναι Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας