Skip to main content

Microsol: Η εταιρεία «γκουρού» των εργαλειομηχανών από τη Θεσσαλονίκη

Η Microsol, των Σωτήρη Αναγνώστου και Χρήστου Καραγιάννη, εξειδικεύεται στις εργαλειομηχανές και τα μυστικά τους, με αιχμή την τεχνολογία CNC.

Δυσκολεύονται να εξηγήσουν σε τρίτους ποια είναι ακριβώς η δουλειά τους, αφού η εξειδίκευσή τους σε μηχανές τεχνολογίας CNC (Computer Numerical Control) ή αλλιώς «έξυπνες» εργαλειομηχανές δεν είναι και η πλέον συνηθισμένη.

Ο Σωτήρης Αναγνώστου και ο Χρήστος Καραγιάννης, με πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο του βιομηχανικού εξοπλισμού, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από γκουρού μέχρι… γιατροί των μηχανών. Άλλωστε, η εταιρεία τους Microsol, εμπορίας εργαλειομηχανών, προσφέρει από τη Θεσσαλονίκη εξειδικευμένες υπηρεσίες service στα «έξυπνα» αυτά μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, το πελατολόγιό τους περιλαμβάνει περί τις 200 ελληνικές επιχειρήσεις από κλάδους σχετικούς με τη μεταλλουργία, όπως είναι αυτοί των ανελκυστήρων, των κουφωμάτων αλουμινίου, των εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανιών, των μεταλλικών εξαρτημάτων, των επίπλων, των ανθρακονημάτων, ακόμα και των εξαρτημάτων πλοίων.

Χρήστος Καραγιάννης και Σωτήρης Αναγνώστου

Από το 2011 μέχρι σήμερα η Microsol έχει εγκαταστήσει δεκάδες CNC εργαλειομηχανές σε βιομηχανίες κατεργασίας μετάλλου, η δουλειά της όμως δεν σταματά εκεί. Άλλωστε, όπως εξηγεί ο Σωτήρης Αναγνώστου, η Microsol «παντρεύεται» τον πελάτη και έχει βάλει κι αυτή το χεράκι της στα success stories πολλών εταιρειών.

Οι υπηρεσίες

Μεταξύ των υπηρεσιών της Microsol –πέραν της προμήθειας μηχανουργικών και ελασματουργικών μηχανημάτων από τις αντιπροσωπείες της- είναι η προληπτική συντήρηση CNC και συμβατικών εργαλειομηχανών, ο έλεγχος ακριβείας και η γεωμετρική αποκατάσταση, η αντιμετώπιση ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και μηχανολογικών βλαβών, η εκπαίδευση των χρηστών στον χειρισμό, τον προγραμματισμό και τη συντήρηση των εργαλειομηχανών, η παροχή λύσεων στην παραγωγή, η προσφορά ανταλλακτικών, αλλά και η δυνατότητα επισκευής ηλεκτρομηχανικών εξαρτημάτων. Η Microsol, αν και είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της κορεάτικης εταιρείας DOOSAN για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέρει τις υπηρεσίες της και για εργαλειομηχανές άλλων κατασκευαστών, εφόσον οι πελάτες της το χρειαστούν.

Το τεχνικό της τμήμα μάλιστα είναι ειδικευμένο σε μια μεγάλη γκάμα controls, σε κέντρα τόρνευσης, κέντρα κατεργασίας, ηλεκτροδιαβρώσεις και αποτελείται από πτυχιούχους μηχανικούς, με πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, αλλά και με εξειδίκευση σε επιμέρους κομμάτια της εργαλειομηχανής. Άλλωστε, όπως λέει στη Voria.gr ο Σωτήρης Αναγνώστου, η τεχνολογία τρέχει και η επιμόρφωση και η μελέτη είναι συνεχείς ώστε η εταιρεία να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Μάλιστα,  όλοι οι εργαζόμενοί της, ακόμα και οι πωλητές της, είναι μηχανικοί ή ηλεκτρονικοί.

Δύο πρώην συνάδερφοι ένωσαν τις δυνάμεις τους

Ο Σωτήρης Αναγνώστου με σπουδές στον αυτοματισμό και ο Χρήστος Καραγιάννης με σπουδές στον βιομηχανικό σχεδιασμό, εργάζονταν επί χρόνια σε βιομηχανίες, όπου εξειδικεύονταν στις μηχανές. Κάποια στιγμή βρέθηκαν να εργάζονται για την ίδια επιχείρηση, η οποία είχε την αντιπροσωπεία της DOOSAN για την Ελλάδα. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας η επιχείρηση αυτή ανέστειλε τη λειτουργία της, η αντιπροσωπεία έμεινε «ορφανή» και οι δύο συνάδερφοι αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλες εταιρείες. Κάποια στιγμή όμως κι ενώ η κρίση συνέχιζε να δείχνει τα δόντια της, ξαναβρέθηκαν και αποφάσισαν να συνδυάσουν τα χρόνια εμπειρίας και τις γνώσεις τους στο αντικείμενο, δημιουργώντας τη δική τους εταιρεία. Κάπως έτσι ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2011 την Microsol, το όνομα της οποίας εμπνεύστηκαν από τις micro solutions που δίνουν καθημερινά στους πελάτες τους, λύσεις όχι… μικρές, αλλά ιδιαίτερης ακρίβειας, όπως σημειώνουν. Η εταιρεία είχε αρχικά σκοπό την υποστήριξη των ήδη εγκατεστημένων εργαλειομηχανών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ένα χρόνο αργότερα όμως διεκδίκησε και πήρε την αντιπροσωπεία της DOOSAN.

Αρχικά η Microsol είχε ένα μικρό γραφείο στα Διαβατά, αλλά το 2017 μεταφέρθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, σε έναν μεγαλύτερο χώρο που λειτουργεί ως έκθεση μηχανημάτων και ανταλλακτικών, αλλά και μικρού εύρους επισκευών. 

«Πιστεύω πως το κλίμα αλλάζει στη βιομηχανία προς το καλύτερο. Και είναι ευχή μου οι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν περισσότερο με το πεδίο αυτό, γιατί έχει προοπτικές ανάπτυξης. Κι εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να γίνει η Microsol ένας μικρός κρίκος στην ενίσχυση των εξαγωγικών βιομηχανικών επιχειρήσεων» λέει ο Σωτήρης Αναγνώστου.