Skip to main content

Η εταιρεία που έβαλε στα ελληνικά σπίτια τις φιάλες υγραερίου

Η πορεία της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ που ξεκίνησε από τα Διαβατά και επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη-Από το υγραέριο στα νοικοκυριά το 1953 στην υγραεριοκίνηση το 2018

To 1953, ένας διορατικός επιχειρηματίας με ευρωπαϊκή παιδεία, εκ Ρουμανίας ορμώμενος, ίδρυσε μία εταιρεία που ταυτίστηκε έντονα με τα ελληνικά νοικοκυριά στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ο Κωνσταντίνος Δραγάν, ήταν εκείνος που ίδρυσε την ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, η οποία ξεκίνησε με βάση τη Βόρεια Ελλάδα, να δραστηριοποιείται στη βιομηχανία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων υγραερίου.

O Δραγάν με προϋπάρχουσα εμπειρία στον κλάδο, ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε το μητρικό όμιλο Dragan Group, με μητέρα εταιρεία από το 1948 και ύστερα, τη ρουμανική Butangas. Γεννημένος στο Λουγκόζ της Ρουμανίας, έχοντας αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή στο Βουκουρέστι, μετακόμισε για ένα χρονικό διάστημα στην Ιταλία στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1940 απέσπασε υποτροφία από το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού της χώρας του. Ήδη από το 1941 ο Δραγάν ξεκίνησε να εξάγει ρουμανικά πετρελαϊκά προϊόντα στην Ιταλία.

Το άγνωστο υγραέριο

Στην Ιταλία ολοκλήρωσε το δεύτερο κύκλο σπουδών του, από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών στη Ρώμη. Κατά την παραμονή του εκεί, διαισθάνθηκε την ανάγκη για τη διεύρυνσης της χρήσης υγραερίου. Ενός προϊόντος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν σχεδόν άγνωστο. Έτσι, αποφάσισε να ιδρύσει την ButanGas Spa με έδρα την Ιταλία, επεκτείνοντας σταδιακά τη δραστηριότητά της και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο αυτής της απαντυσσόμενης δραστηριότητας δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο της ελληνικής βιομηχανίας Πετρογκάζ στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία, το 1955 δημιούργησε τις πρώτες της αποθήκες στην περιοχή του Κουκλουτζά, στον Εύοσμο, όπου κατά κύριο λόγο κατοικοέδρευαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η επιχείρηση μετέφερε τις αποθηκευτικές τις εγκαταστάσεις στα Διαβατά, όπου σήμερα διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους. Παράλληλα διαθέτει εκτεταμένες αποθηκευτικές δυνατότητες μέσω συνεργατών της στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

«Απολύτως ακίνδυνον, οικονομικώτατον, πρακτικώτατον...»

Η εταιρεία, σε μία από τις πρώτες της διαφημίσεις η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ προέβαλε το προϊόν της, με βασικό επιχείρημα την ασφάλεια ,τη χρησικότητα και την οικονομία. Οι φράσεις «απολύτως ακίνδυνον, με μεγάλην θερμαντικήν απόδοσιν, οικονομικώτατον και πρακτικώτατον», κυαριαρχούσαν στην αφίσα της εποχής. Και έτσι, σε μία εποχή που το ηλεκτρικό ρεύμα, ήταν ασύμφορο προς παραγωγή και κοστοβόρο για τον καταναλωτή, η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ κυριάρχησε. Χαρακτηριστικό της εικόνας της περιόδου εκείνης, είναι το γεγονός ότι το 1950 δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα περί τις 400 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός ότι η παραγωγή ήταν διαμοιρασμένη σε πολλές μικρές παραγωγικές μονάδες, σε συνδυασμό με το ότι τα καύσιμα που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή ηλεκτρισμού (πετρέλαιο και γαιάνθρακας) εισάγονταν από το εξωτερικό, καθιστούσαν το προϊόν εξαιρετικά ασύμφορο και κοστοβόρο.

Η συνεχόμενη ανάπτυξη και επέκταση με νέα εργοστάσια

Η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ γνωρίζοντας διαρκή αναγνώριση όχι μόνο προς οικιακή αλλά και προς επαγγελματική κατανάλωση, συνέχισε να επεκτείνεται, καθώς το 1961 γίνονται τα εγκαίνια στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου στην Αττική, ενώ αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το πέρασμα στη νησιωτική Ελλάδα

Τα πρώτα βήματα πέρα από τη στεριά πραγματοποιούνται το 1962, όταν αναπτύσσει δραστηριότητα και δημιουργεί εγκαταστάσεις στη Μυτιλήνη. Δέκα χρόνια αργότερα ακολουθεί η Κέρκυρα, ενώ κατά τη διετία 1974-1975 ξεκινούν να παράγουν υγραέριο, η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Πρέβεζα.

Η μπλε σιδερένια φιάλη με σήμα το δράκο

Η μπλε σιδερένια φιάλη με σήμα το δράκο, γίνεται διαρκώς πιο αναγνωρίσιμη και δημοφιλής καθώς υπάρχει τουλάχιστον μία σε κάθε σπίτι, καλύπτοντας τις ανάγκες για μαγείρεμα, θέρμανση, λουτρό.

Η πρώτη εξαγορά της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ

To 1980 η πρώτη κίνηση εξαγοράς έγινε γεγονός. Η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ απέκτησε την ΚΟΣΚΟΓΚΑΖ ΕΛΛΑΣ, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στην Κρήτη, στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και στη Χίο.

Η μεγάλη επέκταση των 90s

Τα πιο μεγάλα βήματα εξάπλωσης πραγματοποιήθηκαν ωστόσο στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Πιο συγκεκριμένα, το 1995 μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ButanGas Romania, ενώ δημιούργησε νέα μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Ακολούθησαν διαδοχικά εγκαίνια παραγωγικών μονάδων, με πρώτα αυτά των Ιωαννίνων το 1996, ενώ η Λάρισα ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα.

Υλοποιώντας μία ακόμα επιθετική εμπορική κίνηση, εξαγόρασε το 2009, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Eurogaz στην Αλεξανδρούπολη. Το 2010 συγχωνεύτηκε με την Ασπροπυργκαζ Α.Ε., απορροφώντας το σύνολο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η Ντανιέλα Βερόνικα Γκουσά

Η εξέλιξη της εταιρείας ταυτίστηκε και εξελίσσεται, υπό την Ντανιέλα Βερόνικα Γκουσά. Η Γκουσά, επικεφαλής της εταιρείας σήμερα, αποτέλεσε τη δεύτερη γυναίκα του Δραγάν –όταν εκείνη ήταν 22 ετών και εκείνος 78-, μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου, Τερέζα – Μαρία Μοριλιόνι.

Μετά το θάνατό του Κωνσταντίνου Δραγάν, η Βερόνικα Γκουσά ανέλαβε τη διοίκηση του ομίλου Dragan. To 2010 ιδρυσε τη Veroniki Holding. H εταιρεία συμμετοχών σχεδιάστηκε για να ασκεί στρατηγικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες καθώς και συντονιστικά καθήκοντα σε τεχνικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο σε όλες τις θυγατρικές του ομίλου στην Ιταλία, στην Ελλάδα καθώς και στις υπόλοιπες χώρες δραστηριοποίησης. Σήμερα η μητρική επιχείρηση διαθέτει παρουσία στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Αυστρία, στη Σερβία, τσην Ισπανία και στη Γαλλία.

Διοικητικά καθήκοντα στη Veroniki Holding, ασκεί αυτή τη στιγμή ο κυπριακής καταγωγής Χρήστος Χριστοφίδης, ο οποίος είναι επιφορτισμένο με καθήκοντα γενικού διεθυντή.

Οι δραστηριότητες και η υγραεριοκίνηση με πρατήρια πανελλαδικά

Σήμερα, η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, εκτός από τις συνήθεις δραστηριότητές της που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου, με υπέργειες και υπόγειες εγκαταστάσεις, καθώς και την παραγωγή υγραερίου σε φιάλες, δραστηριοποιείται και στην παροχή καυσίμων – μέσω πρατηρίων σε όλη την Ελλάδα - για αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο, μέσω της θυγατρικής της, Autogas. Η συγκεκριμένη θυγατρική μάλιστα, εισέφερε στο τζίρο της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ περίπου 40 εκατ. ευρώ το 2017.

Ανοδικά σε τζίρο το 2017 – Συρρίκνωση ζημιών

Σε ό,τι αφορά την πορεία στη διάρκεια του 2017, η ελληνική θυγατρική, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της, δεδομένου ότι αυξήθηκαν οι τιμές του υγραερίου.

H ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών
2017: 108,7 εκατ. ευρώ
2016: 97,93 εκατ. ευρώ
Καθαρά αποτελέσματα
2017: (601 χιλ. ευρώ)
2016: (1,34 εκ. ευρώ)
Πωλήσεις υγραερίου σε τόνους
2017: 116,9 χιλ.
2016: 122,4 χιλ.
Εργαζόμενοι: 220
15.500 δεξαμενές χύμα προϊόντος
12.000 πρατήρια διακίνησης εμφιαλωμένου προϊόντος