Skip to main content

Η Εθνική Ομάδα Αρτοποιών στον δρόμο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γαλλίας

Πρόκειται για έναν πολύ απαιτητικό διαγωνισμό με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, στον οποίο παίρνουν μέρος αρτοποιοί με πάρα πολλές γνώσεις και τεχνικές.

Σε τροχιά για την πρώτη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρτοποιίας, το οποίο διεξάγεται ανά δύο χρόνια στη Γαλλία, βρίσκεται η Ελληνική  Εθνική Ομάδα την οποία απαρτίζουν αρτοποιοί από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Αρχηγός της εθνικής ομάδας Σείριος Κέσαρης, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φετινής Artozyma, προκειμένου να συμμετέχει σε σεμινάρια αλλά και ως κριτής στο 5ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, για σπουδαστές αρτοποιούς, μίλησε στη Voria.gr, για αυτήν την πρωτόγνωρη προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα, για τους στόχους της Εθνικής Ομάδας αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στο δρόμο για το Παγκόσμιο του 2024.

Ο κ. Κέσαρης με καταγωγή από την Μεσσήνη Μεσσηνίας εξηγεί ότι η παρούσα Εθνική απαρτίζεται από τις 3 καλύτερες ομάδες που αναδείχθηκαν μέσα από το 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που διεξήχθη πριν από δύο χρόνια στην Artozyma.

Η δική του ομάδα ως πρώτη κέρδισε 3 θέσεις στην σύνθεση της Εθνικής, με τον ίδιο να είναι ο αρχηγός, με τα υπόλοιπα 4 μέλη να προέρχονται από τις άλλες δύο διαγωνιζόμενες ομάδες που κέρδισαν τη 2η και 3η αντίστοιχα θέση, ενώ υπάρχει και ένας αναπληρωματικός.

«Ευελπιστούμε να πάμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρτοποιών που γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Γαλλία για να διεκδικήσουμε τα καλύτερα. Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό διαγωνισμό με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, στον οποίο παίρνουν μέρος αρτοποιοί με πάρα πολλές γνώσεις και τεχνικές. Είχα βρεθεί στο περασμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο είχε κερδίσει η Κίνα και είδα από κοντά το πολύ υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων εθνικών ομάδων» αναφέρει ο κ. Κέσαρης και συνεχίζει: «Είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πρέπει να σε αξιολογήσουν, να σε δεχθούν, ωστόσο πλέον είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να μπορέσουμε να είμαστε εκεί στο επόμενο Παγκόσμιο».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής ομάδας περιγράφει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθώς τα μέλη της, βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της χώρας. «Πρέπει να συναντιόμαστε για να κάνουμε πολλές και εντατικές προπονήσεις, να δουλέψουμε τις τεχνικές μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις πολύ απαιτητικές συνταγές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Όταν σου ζητάνε για παράδειγμα πέντε μπαγκέτες με την ίδια συνταγή, που θέλουν να είναι πανομοιότυπες, ο δείκτης δυσκολίας και ανταγωνισμού είναι πολύ υψηλός. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, μεθοδικός, οπότε αυτό απαιτεί άπειρες προπονήσεις. Βρισκόμαστε σε ένα χώρο, μιας περιοχής που βολεύει όλους και δουλεύουμε σε ένα εργαστήριο».

Μια ακόμη μεγάλη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική ομάδα είναι ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λαμβάνουν μέρος αρτοποιοί οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με το πώς θα παρασκευάσουν το καλύτερο ψωμί στο τουρνουά, ενώ ο Έλληνας εργάζεται παράλληλα και σε ένα φούρνο, παρασκευάζοντας ψωμιά για ευρεία κατανάλωση. Αυτός για παράδειγμα θα αφιερώσει για κάνει 5 φρατζόλες 3 ώρες, σε ένα αρτοποιείο που κάνει παραγωγή αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ. Πρόκειται για τεχνίτες, που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση. Να φανταστείτε ότι τα μέλη της Κινεζικής Ομάδας που κέρδισαν το πρωτάθλημα δύο φορές, είναι όλο το χρόνο σε ένα χώρο και κάνουν προπόνηση, μάλιστα πληρώνονται για να κάνουν αυτό».

Ο κ. Κέσαρης εκφράζει και το παράπονό του, ότι σε αυτή την προσπάθεια η αρωγή της πολιτείας είναι ελάχιστη: «Θα φορέσουμε το εθνόσημο, αλλά θα αγοράσουμε μόνοι μας τις στολές, θα τις ράψουμε μόνοι μας και θα πάμε στο Παγκόσμιο μόνοι μας, με δικά μας έξοδα καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη στήριξη, ωστόσο έχουμε μεγάλη βοήθεια από την  Ελληνική Ομοσπονδία Αρτοποιών και από χορηγούς».

Η Παρθένα Παστραφίδου, διοργανώτρια του 5ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος ψωμιού εξηγεί στη ότι αυτός ο θεσμός έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια με στόχο να αναδεικνύονται τα μέλη της Εθνικής Ομάδας που λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς που γίνονται στο εξωτερικό: «Στόχος αυτής της ομάδας είναι να πάει στο Παγκόσμιο που θα διεξαχθεί στη Γαλλία το 2024».

Φέτος όπως σημειώνει η ίδια στο πρωτάθλημα ψωμιού υπάρχει μια καινοτομία καθώς λαμβάνουν μέρος ομάδες από σπουδαστές σχολών αρτοποιίας. «Για πρώτη φορά δίνουμε βήμα στη νέα γενιά, για να έχουν αυτά τα παιδιά την ευκαιρία που τους αξίζει και να βιώσουν από κοντά αυτή την εμπειρία».

Οι ομάδες διαγωνίζονται σε 3 κατηγορίες, σε εργαστήριο που έχει στηθεί μέσα στο περίπτερο 13 και έχει διάρκεια 3 ημέρες. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν την πρώτη ημέρα στην θεματική «Ψωμί του τόπου μας», τη 2η ημέρα είχαν ως θέμα «Πρωινό στο φούρνο με τοπικές παρασκευές» και την 3η ημέρα διαγωνίζονται στο καλλιτεχνικό κομμάτι, φτιάχνοντας αρτοκαλλιτεχνήματα.

Οι παρασκευές αξιολογούνται από μια κριτική επιτροπή την οποία απαρτίζουν ειδικοί τεχνικοί αλεύρων, αλλά και μέλη της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιών και αναδεικνύονται οι νικήτριες ομάδες.

Ο Γιώργος Λημνιός σπουδαστής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε σχολή του ΟΑΕΔ Καβάλας, μιλά στη Voria.gr, για την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο φετινό διαγωνισμό καθώς και για τους στόχους του. «Σπουδάζω και παράλληλα κάνω πρακτική σε ένα φούρνο της Καβάλας εδώ και 1,5 χρόνο. Μου άρεσε από παιδί η δουλειά του αρτοποιού και αποφάσισα να σπουδάσω και να ασχοληθώ επαγγελματικά. Θεωρώ ότι είναι ένα επάγγελμα που μου επιτρέπει να ξεδιπλώσω τη φαντασία μου» αναφέρει.

«Είναι μια δύσκολη δουλειά, με βραδινό ωράριο, αλλά έχει μέλλον καθώς είναι στον τομέα του φαγητού, όλος ο κόσμος τρώει ψωμί. Όποιος το βλέπει με αγάπη και μεράκι μπορεί να αντέξει τις όποιες αντιξοότητες», συμπληρώνει.

Στόχος του Γιώργου είναι αφού αποφοιτήσει από τη σχολή, να ανοίξει το δικό του αρτοποιείο: «Θέλω να μην μένω στάσιμος, να εξελίσσομαι και κάποια στιγμή να μπορέσω και εγώ να γίνω μέλος της Εθνικής μας ομάδας και να εκπροσωπώ τη χώρα μου».

Οι εκθέσεις Artozyma και Detrop Boutique, άνοιξαν τις πύλες τους στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ - Helexpo το Σάββατο 2 Απριλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 4 Απριλίου.