Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνήματα από ζύμες με θέμα τη μουσική στο 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού (φωτο+video)

Από τη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται στη ΔΕΘ στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Artozyma, θα προκύψει η επόμενη Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας

Καλλιτεχνικές δημιουργίες από ζυμάρι με θέμα τη μουσική ετοιμάζουν αρτοποιοί απ' όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Έξι ομάδες, Αθήνας, Καστοριάς, Γαλατσίου, Κρήτης, Μικτής Ελλάδας και Βόρειας Ελλάδας διαγωνίζονται μεταξύ τους σε τρεις κατηγορίες, ψωμί, γλυκά αλεύρου και καλλιτεχνικό ζυμάρι. Εκτός από την ομαδική διάκριση, όμως, από τη διοργάνωση, η οποία φιλοξενείται στη ΔΕΘ στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Artozyma, θα προκύψει η επόμενη Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας. Μια ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, με αποκορύφωμα την έβδομη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού (Cοupe du Monde de la Boulangerie) που πραγματοποιήθηκε 21-23/1/2024 στο Παρίσι, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον χώρο της Αρτοποιίας.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2010 από την Παρθένα Παστραφίδου, δημιουργό και της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας, η οποία οραματίστηκε αυτό το πρωτόγνωρο πρωτάθλημα για τα ελληνικά δεδομένα, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για το ψωμί για επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για το ευρύ κοινό. Παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Αrtozyma, ανά διετία, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Image

«Ζούμε μία γιορτή ψωμιού για τρεις μέρες», ανέφερε η κ. Παστραμίδου, η οποία έκανε ειδική αναφορά στο κομμάτι του διαγωνισμού που αφορά το καλλιτεχνικό ζυμάρι, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αυτή η πρώτη ύλη «είναι ζωντανός οργανισμός, είναι δημιουργία, είναι τέχνη». Η κ. Παστραμίδου σημείωσε πως εκτός από την πρωταθλήτρια Ελλάδος που θα αναδειχτεί, οι συμμετέχοντες, ανάλογα με την ατομική βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν, θα αποτελέσουν τα νέα μέλη της εθνικής ομάδας, που ανανεώνεται κάθε φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. «Θέλουμε νέα παιδιά. Άρχισε να υπάρχει ενδιαφέρον και ειδικά στη φετινή του έκδοση, στο έκτο πρωτάθλημα, η συμμετοχή ήταν μεγάλη από νέα παιδιά κι αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους», ανέφερε.

Image

Στο Περίπτερο 13, όπου πραγματοποιείται ο διαγωνισμός, δεσπόζουσα θέση έχει ένα καράβια από ζυμάρι που δημιούργησε ο Νίκος Κορφιάτης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας. «Είναι το καράβι του Οδυσσέα που είναι δεμένος στο καράβι για τις Σειρήνες. Το είχα φτιάξει πριν από τέσσερα χρόνια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και με αυτό το έργο μπήκα στην εθνική ομάδα, με την οποία συμμετείχαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό. Είμαι από τη Λευκάδα, μου αρέσει η ιστορία του τόπου μας, το κοιτάω και με ταξιδεύει, γι' αυτό και θα το διατηρώ για πολλά χρόνια ακόμη», είπε και τόνισε πως, όταν κάποιος έχει μεράκι για τη δουλειά δημιουργεί, «γιατί και το ψωμί καλλιτέχνημα είναι».

Image

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση των προϊόντων και η αξιολόγηση των ομάδων, ενώ αύριο το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι νικητές.