Skip to main content

Η ιστορία ζωντανεύει στους δρόμους της Δράμας χάρη στην επαυξημένη πραγματικότητα

Τρεις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Δράμας από την εταιρεία πληροφορικής Digital Innovations δίνουν σάρκα και οστά σε καθημερινούς ανθρώπους άλλων εποχών και σε αγάλματα που προσκαλούν τον κόσμο σε ένα ταξίδι στο παρελθόν

Τι κοινό μπορεί να έχουν η κόρη ενός Βυζαντινού φρούραρχου από τον 10ο αιώνα, ο Κολοκοτρώνης, ένας καπνέμπορος, ένας σταθμάρχης των αρχών του 20ου αιώνα, ο νεότερος Μακεδονομάχος στη ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και ο Μητροπολίτης Άγιος Χρυσόστομος της Σμύρνης; Εδώ και λίγο καιρό ζωντανεύουν στους δρόμους της Δράμας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, δίνοντας σε κατοίκους και επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν με τον πλέον ευφάνταστο τρόπο την ιστορία της πόλης μέσα από τη δική τους ιστορία. Τρεις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του δήμου Δράμας από την εταιρεία πληροφορικής Digital Innovations, η «Μνημείων Φωνές», εφαρμογή ξενάγησης με QR, η «Συναντήσεις», εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και η «Μορφές της Δράμας» εφαρμογή ολογραφικών προβολών, γίνονται οι καλύτεροι ξεναγοί στο παρελθόν με το βλέμμα όμως στραμμένο στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής «Μνημείων Φωνές» 20 υπαίθρια αγάλματα σε διάφορα σημεία της Δράμας, μεταξύ των οποίων η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ένα σύμπλεγμα του Ικάρου, παίρνουν σάρκα και οστά και μαζί τούς περαστικούς από το χέρι, ενημερώνοντάς τους για τη δική τους ιστορία, αλλά και για το πώς αυτή συνδέεται με την πόλη. Τα μισά από τα αγάλματα είναι προτομές ιστορικών προσώπων και τα υπόλοιπα μοντέρνα μαρμάρινα γλυπτά. Αρκεί να σκανάρει κανείς με το κινητό του τηλέφωνο τα QR tags που έχουν τοποθετηθεί στις βάσεις των αγαλμάτων, για να τα δει να παίρνουν ζωή.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής «Συναντήσεις» αναλαμβάνουν δράση καθημερινοί άνθρωποι που έζησαν στη Δράμα σε διαφορετικές εποχές, από το 500 π.Χ. μέχρι το 1942, και εμφανίζονται σε δέκα σημεία της πόλης.  Ένα μέλος της φυλής των Ηδωνών, ένας Ρωμαίος έμπορος, βετεράνος της ρωμαϊκής λεγεώνας, η Παγκάλω, κόρη του βυζαντινού φρούραρχου της Δράμας, ένας μουσουλμάνος κάτοικος της πόλης, ένας σταθμάρχης των αρχών του 20ου αιώνα που μιλά με περηφάνεια για τον σιδηροδρομικό σταθμό, το διαμάντι στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη που άλλαξε την τοπική οικονομία, μια πρόσφυγας από την Ανατολική Ρωμυλία το 1930 κι ένας δάσκαλος που το 1943 προσπαθεί να ξεφύγει από τη βουλγαρική κατοχή, είναι μερικά από τα πρόσωπα που ταξιδεύουν τους Δραμινούς, αλλά και τους επισκέπτες στην ιστορία της πόλης. Έχοντας το κινητό στο χέρι οι χρήστες βλέπουν τις μορφές να εμφανίζονται σε φυσικό μέγεθος και σε βιντεάκια 2,5 λεπτών να μιλούν για τη ζωή τους.

 

Η τρίτη εφαρμογή, «Μορφές της Δράμας» περιλαμβάνει ολογραφικές προβολές τριών προσώπων και υποστηρίζεται από μια εγκατάσταση στο παλιό καφενείο «Ελευθερία», που υπήρξε σημείο συνάντησης της χριστιανικής κοινότητας. Ο Μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Μητροπολίτης Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, με αποφασιστικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα, ένας καπνέμπορος και ένας καπνεργάτης εμφανίζονται ως ολογράμματα σε φυσικό μέγεθος με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και απαντούν σε 15 διαθέσιμες ερωτήσεις από μια οθόνη αφής σε μια διαδραστική επικοινωνία με τον κόσμο.

Μικρά, τεχνολογικά θαύματα

Στο επόμενο διάστημα οι εφαρμογές αυτές θα επικοινωνηθούν στους κατοίκους, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν και μέσα από τη  μαγεία της τεχνολογίας να μάθουν περισσότερα για τον τόπο τους. Ήδη μάλιστα κάποια στοιχεία τους παρουσιάζονται κάθε βράδυ στην πρόσοψη του ξενοδοχείου Hydrama, όπου προβάλλεται η ιστορία της πόλης, από την εποχή των μαμούθ μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερες αναφορές στην αμπελουργία και τους οίνους της περιοχής.

Image

Παράλληλα υπάρχουν ειδικές σημάνσεις στα σημεία όπου συμβαίνουν αυτά τα μικρά τεχνολογικά θαύματα.  
Ο σχεδιασμός των δράσεων ξεκίνησε το 2016 και επελέγησαν καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτισμός και ο τουρισμός του αστικού ιστού της Δράμας, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Δράμας, Δημήτρης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσφατα βρέθηκαν στην πόλη μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, αλλά και των διαχειριστικών αρχών των αρμόδιων υπουργείων και βίωσαν την εμπειρία των εφαρμογών, μένοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Κυρίως εντυπωσιάστηκαν γιατί διαπίστωσαν πως υιοθετήθηκε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη στρατηγική, αφού τα ψηφιακά εργαλεία «κούμπωσαν» με την αναβάθμιση υποδομών της Δράμας.

«Η χρήση των νέων τεχνολογιών δίνει την ευκαιρία για μια διαφωτιστική εκπαιδευτική αναδρομή στο παρελθόν, καθώς με απλό, αλλά και διασκεδαστικό τρόπο και σε καθημερινή γλώσσα μπορεί κανείς να μάθει την ιστορία της πόλης κάνοντας τη βόλτα του», λέει στη Voria ο επικεφαλής της Digital Innovations, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, Νίκος Πάχτας.

Image
Image