Skip to main content

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη Σόφια - Happy birthday, Beethoven!

Η συναυλία θα δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος "Θεσσαλονίκη-Σόφια: Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού"

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γιορτάζει στο μεγαλοπρεπές Bulgaria Hall της Σόφιας τα γενέθλια του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με την εμβληματική Ενάτη Συμφωνία του, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας και των δράσεων του προγράμματος "Θεσσαλονίκη-Σόφια: Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού", που χρηματοδοτείται από τα Υπουργεία Πολιτισμού της Ελλάδας και της Βουλγαρίας

H Ενάτη Συμφωνία είναι ένα έργο-ορόσημο στην ιστορία της μουσικής, με την οποία ο κορυφαίος συνθέτης καταφέρνει, στην πιο δύσκολη φάση της ζωής του, να υμνήσει την ανθρώπινη υπόσταση και να μεταδώσει ένα παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης και αδερφοσύνης. Αποτελεί το σημαντικότερο ίσως έργο της συμφωνικής φιλολογίας, ενώ πρόκειται για την πρώτη συμφωνία, όπου κλήθηκε η ανθρώπινη φωνή να ενισχύσει την ορχήστρα με το λόγο και το χρώμα της, με σκοπό να εκφραστεί στο μέγιστο η δύναμη των ανθρώπινων συναισθημάτων. Αυτό συμβαίνει στο περίφημο φινάλε της, το οποίο είναι βασισμένο στην "Ωδή στη Χαρά" του Φρήντριχ Σίλερ, έναν ύμνο της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης όλων των λαών.

Κορυφαίοι τραγουδιστές από την Ελλάδα και την Βουλγαρία, καθώς και η περίφημη Εθνική Χορωδία της Φιλαρμονικής της Σόφιας ενώνονται επί σκηνής με την Κ.Ο.Θ., υπό τη μουσική διεύθυνση του γνωστού Εσθονού μαέστρου Mihkel Kütson, σε μία πραγματική γιορτή της μουσικής.

Η συναυλία θα δοθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο Bulgaria Hall με σοπράνο την Μαρία Κωστράκη, μέτζο σοπράνο την Mariana Pencheva, τενόρο τον Mihail Mihaylov, μπάσο τον Αλέξανδρο Σταυρακάκη.

Συμμετέχει η Χορωδία Φιλαρμονικής Σόφιας

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή της Κ.Ο.Θ. και της Φιλαρμονικής Ορχήστρα Σόφιας, με τη χρηματοδότηση των Υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του προγράμματος 
"Θεσσαλονίκη-Σόφια: Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού".