Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μουσικές από τις άκρες της γης - Λατινική Αμερική στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών "Μουσικές από τις άκρες της Γης" με μία στάση στη Λατινική Αμερική υποδεχόμενη τη φετινή Αποκριά με τους χαρακτηριστικούς ρυθμούς και τις πολύχρωμες μελωδίες αυτής της γωνιάς του κόσμου. 

Μαζί της μία από τις κορυφαίες αρπίστριες στον κόσμο, η Γαλλίδα Anaïs Gaudemard, ενώ την Ορχήστρα διευθύνει ο γεννημένος στη Μασσαλία Ελληνο-Αργεντίνος μαέστρος Γιάννης Πουσπουρίκας.

Η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 21.00 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Η αρχή γίνεται με το ‘Tangazo’ του Άστορ Πιατσόλα, ο οποίος εξέλιξε το παραδοσιακό τάνγκο συνδυάζοντας τους παραδοσιακούς ρυθμούς του με δεξιοτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένους από τη τζαζ και φόρμες κλασικής μουσικής, φέρνοντας πραγματική επανάσταση με το tango nuevo του, όπως ονομάστηκε η νέα αυτή κίνηση.
Στη συνέχεια η Anaïs Gaudemard αναμετράται με το μαγευτικό ‘Κοντσέρτο για άρπα’ του δασκάλου του Πιατσόλα, Αλμπέρτο Χιναστέρα, που ωθεί τις εκφραστικές δυνατότητες της άρπας εκεί όπου δεν είχε τολμήσει κανείς πριν.
Το μουσικό ταξίδι ολοκληρώνεται στη Βραζιλία και με τη μουσική που έγραψε ένας Γάλλος συνθέτης, ο Νταριούς Μιγιώ, για το σουρεαλιστικό μπαλέτο ‘Το Βόδι στη Στέγη’, όπου αναμειγνύει σάμπα, μασίζ, τάνγκο, ως και πορτογαλέζικο φάντο αναδεικνύοντας το ρυθμό και τη μελωδικότητα της βραζιλιάνικης μουσικής, την οποία αγαπούσε πολύ.

Η παραγωγή είναι της Κ.Ο.Θ. με την υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.