Skip to main content

Τρίκαλα και Μπάρτσα συμμαχούν για τα ωραιότερα γκολ των προσφυγόπουλων

Ο δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τους Καταλανούς τρέχουν πρόγραμμα εκμάθησης ποδοσφαίρου με στόχο να ενώσουν Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα.

Μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία πανευρωπαϊκού επιπέδου για τη συναδέλφωση μέσω ποδοσφαίρου ξεκίνησε να υλοποιεί από σήμερα ο δήμος Τρικκαίων.

Συγκεκριμένα, η αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου «e-Trikala Α.Ε», το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες/DRC Greece και η Μπαρτσελόνα εκκίνησαν το πρόγραμμα εκμάθησης βασικών αρχών του ποδοσφαίρου με την ονομασία FutbolNet με στόχο να φέρει πιο κοντά Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, ενισχύοντας την κοινωνική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών προσφύγων και Τρικαλινών παιδιών.

Πιο αναλυτικά, στη δράση αυτή θα λάβουν μέρος 12 προσφυγόπουλα και 13 Ελληνόπουλα, που μετέχουν μετά από πρόσκληση που είχε απευθύνει η Trikala-ΑΕ ενώ θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από πιστοποιημένους προπονητές-εκπαιδευτές της σχολής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:  

1. Διάγνωση αναγκών  

2. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια  

3. FutbolNet συνεδρίες  

4. Φεστιβάλ FutbolNet  

5. Επικοινωνία και αύξηση της ευαισθητοποίησης  

6. Αξιολόγηση

Η Voria.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της «e-Trikala», Γιάννη Κωτούλα και με τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου με αμφότερους να εκφράζουν υπερηφάνεια τόσο για την ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία, πρότυπο ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού σε συνεργασία με ένα τεράστιο brand όπως η Μπαρτσελόνα όσο και για την πιστοποίηση της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει πλέον την πόλη.

Αρχικά, ο κ. Κωτούλας στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας που κάνει η εταιρεία με ένα κλαμπ με το βεληνεκές της Μπαρτσελόνα αναφέροντας:

«H Μπαρτσελόνα διοργανώνει εξάμηνα καμπ σε όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με στόχο την ένταξη τους, σε τοπικές κοινωνίες. Oι άνθρωποι αυτού του μεγάλου συλλόγου έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των προπονητών ενώ η e-Trikala μαζί με την DRC έχουμε αναλάβει την χρηματοδότηση αυτής της πρωτοβουλίας».

Πιο αναλυτικά και αναφορικά με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της e-Trikala ανέφερε πως σε αυτό θα συμμετάσχουν σε μεικτά γκρουπ, παιδιά προσφύγων κυρίως Σύρων αλλά και δημότες των Τρικάλων.

Παράλληλα, ο κ. Κωτούλας τόνισε πως το FutbolNet θα διαρκέσει έξι μήνες και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα ενώ συμπλήρωσε πως λεωφορείο του δήμου θα μεριμνά για την μεταφορά των συμμετεχόντων από και προς τις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου και θα λαμβάνουν χώρα οι δράσεις.

Τέλος, ο Γιάννης Κωτούλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ενεργό ρόλο των Τρικάλων για την εξομάλυνση του προσφυγικού τονίζοντας:

«Η πόλη πρωτοπορεί στον τομέα του προσφυγικού. Είναι υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε σε αυτή την κατάσταση όσο μας αναλογεί και το αποδείξαμε μέσω του προγράμματος ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα Τρίκαλα και με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχοντας στέγαση σε περίπου 450 πρόσφυγες».

Από τη μεριά του, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε πως τα Τρίκαλα δικαιολογούν επί του πρακτέου τους όρους «έξυπνη» και «ανοιχτή» πόλη υπογραμμίζοντας πως δίνουν μαθήματα σωστού τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού. Παράλληλα, ο δήμαρχος εξήρε το FutbolNet και τη συνεργασία μίας πόλης «ταπεινής» όπως χαρακτήρισε τα Τρίκαλα με «το κορυφαίο ποδοσφαιρικό κλαμπ του πλανήτη».

«Ανοιχτή πόλη σημαίνει μία πόλη που μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της καθημερινότητας και στα Τρίκαλα επιδιώκουμε ακριβώς αυτό. Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια με όρους συνεργασίας και δεν είναι τυχαίο πως έχουμε συνεργαστεί με 986 φορείς σε όλη την Ευρώπη. Ο χαρακτηρισμός ''έξυπνη'' για μία πόλη προκύπτει από τις επιδόσεις της στην τεχνολογία, την παιδία και τον πολιτισμό και τα Τρίκαλα καταφέρνουν να πρωτοπορούν και στους τρεις τομείς» ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου και συμπλήρωσε:

«Θεωρώ πως είναι μεγάλο έργο το να μοιράζει κανείς αγάπη και εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πανηγύρι για τη ζωή στέλνοντας πανανθρώπινο μήνυμα και βοηθώντας τους πρόσφυγες ώστε να περνούν από την απελπισία στην αισιοδοξία για το μέλλον τους».

Τέλος ο κ. Παπαστεργίου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στη Μπαρτσελόνα λέγοντας:

«Είναι επιβράβευση για εμάς η συνεργασία με το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σωματείο στην Ευρώπη. Τα έξοδα για την εκπόνηση αυτού του έργου δεν είναι πολλά αλλά το όνομα της Μπάρτσα και μόνο φτάνει καθώς ο συμβολισμός του δίνει μεγάλη αξία στην πόλη.

Μας δίνει μεγάλο credit, το γεγονός πως αυτό το κλαμπ επιθυμεί να συνεργαστεί με τα...ταπεινά Τρίκαλα και ενώνοντας τις δυνάμεις μας ετοιμαζόμαστε να στείλουμε ένα δυναμικό και πανανθρώπικο μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».