Skip to main content

Η Περιφέρεια θα αντικρούσει την έφεση του Δ. Ψωμιάδη

Στον πρώην αντιπεριφερειάρχη καταλογίστηκαν 163.000 ευρώ για συγκεκριμένο έργο, αλλά κατέθεσε αίτηση αναστολής και έφεση.

Δικηγόρους βάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να «αντικρούσει την αίτηση αναστολής του πρώην αντινομάρχη, Διονύση Ψωμιάδη, σε υπόθεση για τα '45άρια'». Αυτό αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, έπειτα από σχετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας.

Η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη διαδικασία και πήρε την έγκριση της οικονομικής επιτροπής, τονίζοντας ότι με «πράξη της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλογίστηκε σε βάρος του πρώην περιφερειακού συμβούλου Διονύση Ψωμιάδη το ποσό των 163.420 ευρώ».

Το έλλειμμα φέρεται να προήλθε από ένα έργο για τη βελτίωση της οδού Θεσσαλονίκης – Αγίου Βασιλείου. Όπως αναφέρει η νομική υπηρεσία, φέρεται να προήλθε «από τη σύμπραξη του ίδιου στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της μελέτης που αφορούσε στη βελτίωση της 2ης και 3ης οδού Θεσσαλονίκης -Αγίου Βασιλείου, όπου το μελετητικό αντικείμενο φέρεται να έχει υπερβεί την αρχική ανάθεση πέρα από τα επιτρεπόμενα».

Ο κ. Διονύσης Ψωμιάδης άσκησε έφεση και αίτηση αναστολής που θα συζητηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 13 Νοεμβρίου. Όπως τόνιζει η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας, παρά τη βάσιμη αντίκρουση από τον ίδιο όσων του καταλογίζονται, του κοινοποιήθηκε η πράξη καταλογισμού της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία γίνεται λόγος για έλλειμμα στην οικονομική διαχείριση.

Ο κ. Ψωμιάδης όμως τονίζει ότι ο καταλογισμός αυτός σε βάρος του δεν είναι νόμιμος, η καταλογιστική πράξη βασίζεται σε πλημμελή αιτιολογία και η κρίση για την οφειλή του είναι αβάσιμη. Για τα παραπάνω ζητήματα αναπτύσσει σχετική επιχειρηματολογία και ζητά να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του εν λόγω ποσού.

Η έφεση όπως προαναφέρθηκε εξετάζεται στις 13 Νοεμβρίου και εν όψει αυτής της εξέτασης και της αίτησης αναστολής, η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να υιοθετήσει την άποψη της νομικής υπηρεσίας και να εξουσιοδοτήσει δυο δικηγόρους ώστε να αντικρούσουν την αίτηση και να πληρωθεί το ποσό που καταλογίστηκε στον κ. Ψωμιάδη.

Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά, δήλωσε ότι η Περιφέρεια οφείλει να στείλει δικηγόρους στην υπόθεση καθώς φέρεται να έχει υποστεί ζημία, διαφορετικά, όπως είπε, η επιτροπή κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία απέναντι στην υπηρεσία.

Η κ. Αηδονά διευκρίνισε ότι εκτός από το ποσό των 163.000 ευρώ η Περιφέρεια, ως διάδοχη κατάσταση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, φέρεται να ζημιώθηκε και κατά ένα εκατομμύριο ευρώ από τις ενέργειες υπαλλήλου. Επίσης, εξήγησε ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου χρόνου, οι υπόλογοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να μην πληρώσουν τα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί. Εφόσον μάλιστα δικαιωθούν τότε δεν θα πληρώσουν το ποσό ενώ αν καταδικαστούν θα πρέπει να το καταβάλουν.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να γίνει ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος.