Skip to main content

Η περιοδεία Τρεμόπουλου για να φέρει καλές πρακτικές στη Θεσσαλονίκη

Στην Ευρώπη το «πράσινο οικολογικό κίνημα» θεριεύει, με 550 δημοτικούς συμβούλους να είναι οικολόγοι. Μεταφορά τεχνογνωσίας και στη Θεσσαλονίκη.

Μια πρωτότυπη, αλλά και ουσιαστική περιοδεία σε ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες πρωταγωνιστεί το «πράσινο οικολογικό κίνημα» στην Αυτοδιοίκηση, άρχισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Το μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, πρωταγωνιστής και ο ίδιος του οικολογικού κινήματος στη χώρα, πρώην ευρωβουλευτής, νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος, μετά την καταγεγραμμένη πλέον πανευρωπαϊκή άνοδο των οικολογικών δυνάμεων και –κατά τη δική μας εκτίμηση- εν όψει των δημοτικών εκλογών της Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να καταγράψει και να μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη καλές πρακτικές, οι οποίες μπορούν να δώσουν βιώσιμες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα της πόλης.

Οι «πράσινοι» δημοτικοί σύμβουλοι στην Ευρώπη πλέον έφτασαν στους 550, εξελέγησαν οικολόγοι δήμαρχοι, όπως στις Βρυξέλλες, ο κ. Χρήστος Δουλκερίδης, ενώ σε σχεδόν όλες τις χώρες η παρουσία των οικολόγων στις τοπικές αρχές είναι ισχυρή. Το ίδιο και οι καλές πρακτικές που υιοθετούν.

Ο κ. Τρεμόπουλος επέλεξε για πρώτη στάση της περιοδείας του την Ιταλία και τη Νάπολη, όπου η μεγάλη περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente (η φωτογραφία είναι έξω από τα γραφεία της) έχει δώσει μάχες για τα σκουπίδια και έχει συνεργασία από παλιά με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.

«Τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα ενάντια στην καύση των σκουπιδιών, ελεγχόμενη και ανεξέλεγκτη, όταν βρέθηκε ότι από τις διοξίνες και τα άλλα επικίνδυνα καυσαέρια είχαν υπάρξει μια σειρά από καρκίνους και επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Τη διαχείριση των σκουπιδιών, λόγω του μεγάλου οικονομικού αντικειμένου την είχε αναλάβει η μαφία -Καμόρα. Η επιτυχής αντιμετώπιση της διαφθοράς έφερε το 2009 στο ευρωκοινοβούλιο τον πρώην εισαγγελέα, Luigi de Magistris, με τον οποίο είχα συνεργαστεί το 2010 ως ευρωβουλευτής στην έκθεσή μου για τη διαφάνεια στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, γιατί είχε αποκαλύψει καταχρήσεις από Ιταλούς πολιτικούς των επιδοτήσεων της ΕΕ για συστήματα καθαρισμού αποβλήτων και άλλα έργα στην Καλαβρία. Σήμερα είναι δήμαρχος της Νάπολης», τονίζει ο κ. Τρεμόπουλος.

Στη Νάπολη, ακολουθούνται πλέον καλές πρακτικές στη διαχείριση των σκουπιδιών, όπως οι μεγάλοι κάδοι για ξεχωριστή συλλογή στην πηγή του χαρτιού, των πλαστικών και μετάλλων, του γυαλιού και των ρούχων. Οι κάδοι αυτοί παίζουν το ρόλο του «πράσινου σημείου». Ταυτόχρονα λειτουργούν και μικροί κάδοι έξω από τις πολυκατοικίες, όπου μπαίνουν αφενός τα οργανικά απορρίμματα, αφετέρου τα μη ανακυκλώσιμα.

Ο κ. Τρεμόπουλος θα συνεχίσει την περιοδεία του και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που εφαρμόζουν καλές πρακτικές κάθε φορά σε διαφορετική θεματική, για την ανάδειξη λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σε χρονίζοντα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.