Skip to main content

Η πρόταση του συνδυασμού Αγγελούδη για πλατεία Δημοκρατίας και Εγνατία: Ποδηλατόδρομος, νέες φυτεύσεις και φωτισμός (φωτο)

Η πρόταση παρουσιάστηκε σήμερα από τον αρχιτέκτονα και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πρόδρομο Νικηφορίδη

Δημιουργία κεντρικού προστατευμένου και δεντροφυτεμένου ποδηλατόδρομου επί της οδού Εγνατίας, περιορισμός των λωρίδων κυκλοφορίας, μερική διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και κατάργηση των δύο παράδρομων είναι μερικές από τις προτάσεις του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» του Στέλιου Αγγελούδη για την αλλαγή της εικόνας του κεντρικού άξονα της πόλης και της πλατείας Βαρδαρίου που σχεδιάστηκε από τον Ερνέστ Εμπράρ μετά την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης.

Image

Οι προτάσεις της παράταξης παρουσιάστηκαν σήμερα από τον αρχιτέκτονα και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πρόδρομο Νικηφορίδη, παρουσία του υποψήφιου δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη και στελεχών του συνδυασμού.

«Στόχος είναι σε αυτή την πόλη να φύγουμε από τα μεγάλα λόγια και να πάμε στα μεγάλα έργα», επισήμανε ο κ. Αγγελούδης, σημειώνοντας πως η ομάδα του θα παρουσιάζει σταδιακά κάποια έργα που έχει δουλέψει τεχνικά, πολιτικά και κάτω από το πρίσμα των αναγκαιοτήτων.

Ο υποψήφιος δήμαρχος έκανε λόγο για έργα ουσίας και όχι εντυπωσιασμού, που, όπως ανέφερε, έρχονται να αλλάξουν την εικόνα «παραμέληση και παρακμή της πόλης», δίνοντας ως παραδείγματα την πλατεία Δημοκρατίας και τον άξονα της Εγνατίας.

«Προσδοκούμε σε γρήγορες και ουσιαστικές πόλεις για τον ιστορικότερο δρόμο αυτής της πόλης με την εμβληματική πλατεία, που κάποτε ήταν η βασική είσοδος της Θεσσαλονίκης και που τώρα είναι σε αυτή την κατάστασης», ανέφερε ο κ. Αγγελούδης. Ο ίδιος τόνισε ότι πλατεία έχει όλα τα στοιχεία  που γρήγορα μπορούν να τη μετατρέψουν σε έναν βιώσιμο, ανοιχτό δημόσιο χώρο που θα συνδεθεί με τη μεγάλη ανάπλαση της οδού Εγνατίας. Ο υποψήφιος δήμαρχος επισήμανε ότι η έναρξη της μεγάλης αυτής παρέμβασης θα συμπέσει με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων του μετρού και του flyover, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την κυκλοφορία.

Παρουσιάζοντας την πρόταση ο κ. Νικηφορίδης σημείωσε ότι η Εγνατία καταγράφει την ιστορία της πόλης και στόχος είναι να αναδειχθεί το ιστορικό και μνημειακό απόθεμά της, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κίνηση των πεζών. «Θέλουμε να εγκαταστήσουμε έναν μεγάλο ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και θα φτάνει έως τη Βούλγαρη», τόνισε ο κ. Νικηφορίδης, σύμφωνα με τα σχέδια του οποίου θα είναι προστατευμένος με πεζούλι και δέντρα και η είσοδος και έξοδος των ποδηλατών θα γίνεται από τις διαβάσεις.

Μίλησε για ενίσχυση του πρασίνου και για φωτισμό, καθώς και για ανάδειξη των ιστορικών κτηρίων της Εγνατίας, αλλά και για σημειακές παρεμβάσεις, όπως στο Αλκαζάρ, στον σταθμό Βενιζέλου. Για τον Βαρδάρη ο κ. Νικηφορίδης τόνισε ότι μπορούν να γίνουν μικρές αναδιατάξεις και παρεμβάσεις - μεταξύ αυτών η κατάργηση των δύο παράδρομων που, όπως ανέφερε, δεν είναι απαραίτητοι.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Δημαρέλος επισήμανε ότι για τη συγκεκριμένη οδό είχε γίνει στο παρελθόν επί διοίκησης Μπουτάρη δύο εργαστήρια από το 100 Resilient Cities, όπου είχε εξεταστεί με όλους τους φορείς ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να επανασχεδιαστεί η Εγνατία για να μπορέσει να αποζημιώσει τους εμπόρους, λαμβάνοντας υπόψιν και τα καιρικά φαινόμενα που έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής κρίσης.

Δείτε φωτογραφίες από την πρόταση ανάπλασης της πλατείας Δημοκρατίας και της οδού Εγνατίας

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image