Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Μία επίσκεψη Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών στην Προύσα μέσω του Επιμελητηρίου και δύο οικονομικές-επιχειρηματικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα μπαίνουν στο επίκεντρο της προσπάθειας επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μιας προσπάθειας που ξεκίνησε με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Αγκυρα.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το ανώτατο συμβούλιο οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, μετά από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα γίνει είτε πριν είτε λίγο μετά από τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ακόμη, στις 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλο επιχειρηματικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει η Enterprise Greece σε συνεργασία με το ελληνικό επιχειρηματικό συμβούλιο του Οργανισμού εξωτερικών οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας.

Θα προηγηθεί στις 14-16 Μαρτίου αποστολή του ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου στην Προύσα, όπου θα γίνουν επαφές επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας με μέλη του Συνδέσμου βιομηχάνων Προύσης και των επικεφαλής του εκθεσιακού κέντρου της πόλης.

«Θέλουμε να δούμε πώς θα οικοδομησουμε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μας για να κλείσουν οι πληγές που έχουν ανοίξει τα τελευταία δύσκολα δύο χρόνια. Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα είναι πολύ πετυχημένο καθώς μπήκαν οι βάσεις και διαπιστώθηκε μια κοινή βούληση για επανεκκίνηση των σχέσεων μας, κυρίως σε ο, τι αφορά τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Σε αυτή την προσπάθεια η Θεσσαλονίκη θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο», ανέφερε ο υπουργός.

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη είπε ότι γίνεται προσπάθεια για να προχωρήσει, κάτι που, όπως ανέφερε, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Πιτσιόρλας είπε ακόμη ότι εντός του 2020 θα ξεκινήσει η κατασκευή της δεύτερης γέφυρας στο τελωνείο των Κήπων, ενώ υπάρχει σχέδιο για βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας με ηλεκτροκινηση σε ορισμένα σημεία του δικτύου.

Τόνισε ακόμη ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον για να εξασφαλίσουν ένα μεγάλο μερίδιο της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Συμεωνίδης, υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών και να φτάσει τα 5 δισ ευρώ, από 4,2 δισ ευρώ το 2018.

Το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα ήταν πολύ σημαντική για τη διατήρηση ενός διαύλου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και την ανάπτυξη των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν.