Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη των πρωθυπουργών, οι υπερβολές του πρύτανη, ο κερδισμένος Ρέμος και ο Πέγκας του Μπουτάρη

Τι σημαίνει η συμμετοχή Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης, σε ποιες υπερβολές καταφεύγει ο πρύτανης του ΑΠΘ και πως συντονίζονται προεκλογικά ο Ζέρβας, ο Πέγκας, ο Μπουτάρης και οι άλλοι

Καλημέρα σας!

Ένας πρωθυπουργός φεύγει, άλλος πρωθυπουργός έρχεται. Όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες επιμένουν ότι τη θέση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αποχωρεί από τον κοινοβουλευτικό βίο, θα καταλάβει ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι κι αλλιώς η ΝΔ έχει πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 2019 κατέγραψε τη μικρότερη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους 48 νομούς –από το σύνολο των 52 της χώρας- που ήταν πρώτο κόμμα. Για τους έχοντες καθαρό νου το μεγάλο πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος στις προηγούμενες εκλογές ήταν τα φθαρμένα λόγω πολυετούς παρουσίας πρωτοκλασάτα στελέχη του στην περιοχή. Σε αυτή την εικόνα που παραμένει έρχονται τώρα να προστεθούν οι καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα και η διαρκής οικονομική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη των πρωθυπουργών

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες δεκαετίες είχε ως βουλευτές πρωθυπουργούς της χώρας δεν της προσέδωσε κάποιο συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Ούτε επί Κώστα Καραμανλή η πόλη έτυχε ιδιαίτερης μεταχείρισης ούτε επί Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος στη δεκαετία του 1980 είχε πολιτευτεί στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Προφανώς και τα τελευταία 40 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτά οφείλονται περισσότερο σε ισχυρά πολιτικά πρόσωπα που είχε η πόλη παλαιότερα, όπως ο Σωτήρης Κούβελας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά στους πρωθυπουργούς, οι οποίοι κοσμούσαν το ψηφοδέλτιό της μάλλον τυπικά.  
 
Η ομηρία της καθηγήτριας και…

Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την υπόθεση με την ομηρία της καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας από φοιτητές που κόπηκαν στο μάθημά της εμφανίζεται δημόσια ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Μακάρι να το εννοεί. Διότι υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως το να δώσει η παθούσα τα ονόματα των φοιτητών που συμμετείχαν στο εναντίον της επεισόδιο. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο ο τραμπουκισμός, που σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέος σε μία πολιτισμένη χώρα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Μείζον θέμα είναι η νοοτροπία μιας μερίδας νέων ανθρώπων, που ενστερνίζονται ό,τι χειρότερο μαθαίνουν από τους παλαιότερους, χωρίς παράλληλα να αντιγράφουν και τα καλά παραδείγματα. Βολεύονται, δηλαδή, με την ευκολία και τον δικαιωματισμό, που πάντα γοήτευσαν τους νεοέλληνες, αλλά αποστρέφονται το φιλότιμο και την ευγένεια, που σε κάποιο βαθμό ακόμη υπάρχουν στους μεγαλύτερους ως εξισορροπητικά στοιχεία και δεν θα επέτρεπαν στο παρελθόν σχεδόν κανέναν να τα βάλει με μια γυναίκα και μάλιστα καθηγήτρια, εντός του πανεπιστημίου, για να πάρει καλύτερο… βαθμό! Όλα αυτά τα παιδιά –διότι και οι φοιτητές στην ουσία είναι παιδιά- θα βγουν αύριο μεθαύριο στην κοινωνία, τον επαγγελματικό στίβο, τον βιοπορισμό και θα… πέφτουν από έκπληξη σε έκπληξη για το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Ποιες δυνάμεις αντιπαλεύουν στην κοινωνία και τελικά πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες.    

… οι υπερβολές του κ. Πρύτανη

Βέβαια τα πάντα σε αυτή τη ζωή έχουν τίμημα. Έτσι, μία προγραμματισμένη για χθες το πρωί σύσκεψη του πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου με κάποιους ακαδημαϊκούς για υποθέσεις του ιδρύματος δεν πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου, όπως αρχικά είχε οριστεί, αλλά στο καφέ που λειτουργεί στο κτήριο της Λέσχης, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα –όπως μάθαμε- όταν συγκεντρώθηκαν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη σύσκεψη και πριν εμφανιστεί ο πρύτανης στον χώρο έφτασε πρώτος ο αστυνομικός που τον συνοδεύει, έκανε έλεγχο ασφαλείας και του άναψε το… πράσινο φως. Υπερβολές!   

Ο κερδισμένος Ρέμος

Η μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν κατάμεστη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας για τη συναυλία του Αντώνη Ρέμου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) προς τιμήν του σήματος των μακεδονικών προϊόντων και υπηρεσιών «MACEDONIA THE GREAT». Από την εκδήλωση μεγάλος κερδισμένος ήταν –για αυτονόητους λόγους- ο γνωστός τραγουδιστής, αλλά και όσοι πήγαν στο Μέγαρο για να τον δουν, αφού παρά τη σημαντική καθυστέρηση έναρξης της εκδήλωσης τελικά πέρασαν καλά. Το ίδιο το σήμα δεν κέρδισε τίποτα, αφού ούτε πιο γνωστό έγινε ούτε κάποια δυναμική απέκτησε από μία νύχτα με εντυπωσιακές τουαλέτες, χαμόγελα και ατμόσφαιρα νυχτερινού μπουζουκομάγαζου. Τώρα υπάρχουν κάποιοι στον ΣΕΒΕ οι οποίοι αναρωτιούνται τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για τον λόγο που οργανώθηκε η εκδήλωση. Κατά κάποιο τρόπο κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Επίσης, αναρωτιούνται ακόμη εάν τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά επί της ουσίας σε περίπτωση που είχε περάσει η δεύτερη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του ΔΣ του Συνδέσμου για συναυλία με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Μάλλον όχι, απαντούν οι ίδιοι.    

Ο Ζέρβας, οι άλλοι, ο Μπουτάρης και ο Πέγκας

Η προεκλογική περίοδος για τον δήμο Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει. Παρά το ότι απέχουμε οκτώ μήνες από τις εκλογές οι υποψήφιοι είναι πολλοί και… βιάζονται. Ο ίδιος ο σημερινός δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας ακολουθεί μία επικοινωνιακά έξυπνη τακτική παρουσιάζοντας κάθε λίγες ημέρες κάποιον ή κάποιους από τους υποψηφίους συμβούλους του, ενώ οι αντίπαλοί του κατά βάσιν επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση μαζί του εφ’ όλης της ύλης. Ένας… αφανής πρωταγωνιστής των δημοτικών εκλογών του 2023 είναι ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, τη στήριξη του οποίου αναζητούν αρκετοί εκ των υποψηφίων. Ο ίδιος, όμως, παραμένει φαινομενικά ουδέτερος και χαμηλότονος στον δημόσιο λόγο του, αλλά σαφής και κατηγορηματικός στις ιδιωτικές του συναντήσεις. Όπως το περίμεναν πολλοί, ολοκληρώνει σχεδόν πάντα την κουβέντα λέγοντας «Σπύρος Πέγκας». Τόσο απλά. Οι αδυναμίες δεν κρύβονταν και τα προσχήματα δεν τηρούνταν όταν ήταν δήμαρχος, θα κρυφτούν τώρα;