Skip to main content

Η Τουρκία απειλεί να ιδρύσει Ναυτική Βάση στα Κατεχόμενα

Στην Αμμόχωστο δημιουργούνται ήδη μόνιμες εγκαταστάσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για την υλοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεων της Άγκυρας.

Δεν πέρασε μια μέρα από την δημοσίευση πληροφοριών -ανεπιβεβαίωτων- στον τουρκικό Τύπο, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για Βάση στην Κύπρο, και ήρθε η απάντηση από την Τουρκία, μέσω της εφημερίδας Yeni Safak, ότι η Άγκυρα προτίθεται να ιδρύσει Ναυτική Βάση στα Κατεχόμενα.

Στην Αμμόχωστο δημιουργούνται ήδη μόνιμες εγκαταστάσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για την υλοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Φαίνεται πως η Λευκωσία ανησύχησε και στην προσπάθειά της να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες "έκαψε" έναν πληροφοριοδότη της.

Στν σύλληψη ενός Τουρκοκύπριου, ο οποίος τραβούσε φωτογραφίες από το λιμάνι της Αμμοχώστου προέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του ψευδοκράτους, όπως έγραψε το hurriyet daily news. Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, ο Τουρκοκύπριος Μεχμέν Μπεσίμογλου, κατηγορείται από τις "Αρχές" του ψευδοκράτους για κατασκοπεία υπέρ της Λευκωσίας και κρατείται στην αρμόδια υπηρεσία για ανάκριση.

Η εφημερίδα "Σημερινή" της Λευκωσίας αναδημοσίευσε το κείμενο της Yeni Safak, του οποίου τα κυριότερα σημεία παρατίθενται στη συνέχεια. Η Βάση θα επιτρέψει την προστασία της κυριαρχίας της "Βόρειας Κύπρου", θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτρέψει την κατοχή θαλάσσιων ενεργειακών πεδίων και θα ενισχύσει το χέρι της Τουρκίας στις συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο

Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των πετρελαϊκών και εμπορικών δρόμων, και ξεχωρίζει με την παρουσία της στην ενεργειακή λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το νησί ελέγχει το κανάλι του Σουέζ, το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό.  Η Κύπρος βρίσκεται στη θαλάσσια εμπορική διαδρομή μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και ελέγχει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, το οποίο αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία έχει ετοιμάσει προληπτικά μέτρα για εφαρμογή, εν όψει οποιωνδήποτε ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σχετικά με αυτή τη στρατηγική θέση τα επόμενα χρόνια.

Η Τουρκία έχει ήδη την αεροπορική βάση στο Geçitkale (Λευκόνικο) στη "Βόρεια Κύπρο". Η Βάση φιλοξενούσε παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά έχει κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βάση θα μπορούσε να αποκατασταθεί και να ξανανοίξει, αλλά, για να συμβεί αυτό, τα καλώδια υψηλής τάσης και τα ηλεκτρικά καλώδια πρέπει να μετακινηθούν υπόγεια

Τέλος, με την γνωστή υποκρισία της, η Τουρκία υποστηρίζει ότι μια τουρκική Βάση στην περιοχή θα μειώσει τον χρόνο αντίδρασης για στρατιωτική και ανθρωπιστική δράση. Μια ναυτική Βάση της Τουρκίας θα επέτρεπε, επίσης, στην περιοχή να γίνει πιο ειρηνική, καθώς θα μείωνε τις προσπάθειες άλλων φορέων για να προκαλέσουν αναταραχές.

Ο Ρώσος αναλυτής, Israel Shamir, και εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή, σχολιάζει στο Sputnik, ότι «δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία που να επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" δεν αναγνωρίζεται από κανέναν».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καλωσορίσει ένα τέτοιο γεγονός. Αλλά ούτε και η Ρωσία θα το καλωσορίσει, παρά τις καλές σχέσεις που έχει τώρα με την Τουρκία. Η Ρωσία υποστηρίζει διαρκώς την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Η Μόσχα θεωρεί ότι η διαίρεση της Κύπρου σε δύο κράτη είναι μία προσωρινή κατάσταση που μπορεί να ξεπεραστεί, ότι είναι δυνατή η ένωση των Κατεχόμενων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτή την έννοια, η Ρωσία δεν θα δεχτεί αυτό το βήμα».

Αλλά, αναρωτιέται: «Ποιο δικαίωμα έχουν οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στη Συρία, η οποία διαμαρτύρεται κάθε μέρα; Ποιο δικαίωμα έχει η Αμερική να διατηρεί στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο στην Κούβα; Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν βασίζεται εντελώς στην ιδέα του διεθνούς δικαίου».

Τα "δικαιώματα" της Τουρκίας στη θάλασσα επανεμφανίσθηκαν στην ημερήσια διάταξη καθώς συνεχίζεται ο αγώνας εξουσίας σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα μπορούσε με τα αποθέματα φυσικού αερίου  της Ανατολικής Μεσογείου, γράφει η Yeni Safak, να καλύψει ανάγκες ενέργειας στη χώρα για 572 χρόνια».

Τα πράγματα θα καταστούν δυσκολότερα, όταν σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει τις έρευνες η ExxonMobil.