Skip to main content

Η Voria.gr είχε προειδοποιήσει πολλάκις για το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς

Η Voria.gr έχει αποκαλύψει μια σειρά από επικίνδυνα περιστατικά στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με πιο σοβαρό τη διακοπή ρεύματος για μία ώρα

Σε άρθρο μου, στις 4 Ιουνίου 2021, στη Voria.gr, υπό τον τίτλο «Τι άλλο να περιμένουμε να συμβεί στο Γ. Γεννηματάς;» έγραφα μεταξύ άλλων ότι «δεν ξέρω πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας (σ.σ. τότε ο Βασ. Κικίλιας) να αξιολογήσουν τους διοικητές των νοσοκομείων. Υποθέτω ότι ένα πρώτο ορόσημο θα είναι το προσεχές φθινόπωρο όταν θα έχουν συμπληρώσει οι περισσότεροι εξ αυτών διετία και άρα θα έχουν δώσει επαρκή δείγματα γραφής. Ωστόσο για κάποιους η εικόνα είναι ήδη διαυγής, έχουν ζυγιστεί, έχουν μετρηθεί και δεν χρειάζεται περαιτέρω χρόνος για την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο διοικητής των νοσοκομείων Γ. Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης».

Διαβάστε: Παραιτήθηκε ο διοικητής νοσοκομείου που καταγγέλλεται για σεξουαλική παρενόχληση

Προχθές, ο εν λόγω διοικητής υπέβαλε την παραίτησή του κατ' απαίτηση του νυν υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Αφορμή υπήρξε καταγγελία στελέχους του νοσοκομείου για άσχημη και προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος της από τον παραιτηθέντα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις καταγγελίες ανυπόστατες και τις αποδίδει σε εκδικητική συμπεριφορά.

Κούτρας: Η αλήθεια για την παραίτησή μου - Εκδικητικές οι καταγγελίες

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, με τα οποία έτσι και αλλιώς θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, τόσο η επιλογή του όσο και η παραμονή του στη θέση του διοικητή δύο νοσοκομείων της πόλης, τα οποία έχουν ενιαία διοίκηση, ήταν ακατανόητη. Διότι ο συγκεκριμένος βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας και μάλιστα για ζητήματα ιδιαιτέρως σοβαρά, τα οποία δεν αφορούν ήσσονος σημασίας διοικητικές αστοχίες.

Το πιο σοβαρό από μια σειρά επικίνδυνα συμβάντα, όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr, τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν όταν το Γ. Γεννηματάς έμεινε για περίπου μία ώρα χωρίς ρεύμα επειδή είχε σημειωθεί σοβαρή βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ ο οποίος βρίσκεται εντός του νοσοκομείου και την ίδια ώρα η γεννήτρια, η οποία θα έπρεπε να ηλεκτροδοτήσει το κτήριο, δεν λειτούργησε. Ο διοικητής του νοσοκομείου είχε αποδώσει τότε το σοβαρό αυτό συμβάν στην «κακιά ώρα». Είχε πει ότι το πρωί της ημέρας εκείνης η γεννήτρια είχε ελεγχθεί και δούλευε κανονικά, ότι ήταν καλοσυντηρημένη, αλλά όταν χρειάστηκε να ηλεκτροδοτήσει το νοσοκομείο... πείσμωσε και δεν λειτούργησε. Την επομένη, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η σύμβαση με την εταιρεία που έκανε τη συντήρηση είχε λήξει πριν από περίπου τρεις μήνες, χωρίς να υπάρξει νέος συντηρητής.

Την ώρα εκείνη βρίσκονταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου 17 ασθενείς. Όπως κατήγγειλαν χθες στη Voria.gr συγγενείς δύο εξ αυτών, από τους 17 κανείς δεν βρίσκεται εν ζωή. Εμείς καλοπροαίρετα θα πούμε ότι αυτό αποτελεί απλώς τραγική σύμπτωση. 

Οι συγγενείς εκείνων των ανθρώπων, όμως, δικαιούνται μια σίγουρη απάντηση. Αυτή μπορεί να προκύψει μόνο έπειτα από μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη έρευνα την οποία καλό θα ήταν να τη ζητήσει, έστω και τώρα, έστω και καθυστερημένα, ο νέος υπουργός Υγείας. Διαφορετικά, ας το κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Όσο για τον παραιτηθέντα, το άρθρο του περασμένου Ιουνίου κατέληγε πως «το δείγμα γραφής του είναι πολλαπλό και ξεκάθαρο. Η ευθύνη ανήκει πλέον στον υπουργό Βασίλη Κικίλια», ο οποίος, δυστυχώς, δεν έπραξε τα δέοντα.