Skip to main content

Ο ανασχηματισμός στον δήμο Θεσσαλονίκης και οι νέες αυτοδιοικητικές παρατάξεις

Η επιλογή φον Ρόμπαι από Τζιτζικώστα, οι φίλοι του Καραγιάννη στην περιφέρεια και οι ορέξεις που άνοιξαν στους δήμους της Θεσσαλονίκης

-Μπορεί η πανδημία να έβαλε ανυπέρβλητα εμπόδια στις δια ζώσης επαφές του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ευρώπη ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, όμως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να αναπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο το κενό που δημιουργήθηκε. Η τεχνολογία βοήθησε πάρα πολύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τζιτζικώστας καθημερινά έχει τηλεδιασκέψεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους και φαίνεται να τα καταφέρνει προωθώντας την ατζέντα του. Η δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που θα εκπροσωπήσει τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης στην κρίσιμη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αποτελούμενη από επτά υψηλού κύρους προσωπικότητες δεν είναι εύκολη δουλειά, όπως δεν ήταν καθόλου εύκολο να αναλάβει την ηγεσία της συγκεκριμένης ομάδας μια προσωπικότητα όπως ο Χέρμαν φαν Ρομπάι. Ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν το πρόσωπο που επέλεξε ο κ. Τζιτζικώστας ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, που θα έχει αντίκτυπο στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν τις ζωές όλων των πολιτών της ΕΕ.

-Μόνο φίλους έχει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Αποδείχτηκε στην προχτεσινή επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στην Περιφέρεια, όπου συζητήθηκαν οι βασικότερες υποδομές της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Καραγιάννης απουσίαζε, όμως το όνομά του αναφέρθηκε πολλές φορές. Η απουσία πάντως ήταν αναγκαστική, καθώς συνόδευε τον πρωθυπουργό στην Καρδίτσα, για την επιθεώρηση των έργων αποκατάστασης από τη θεομηνία του Ιανού.

-Σεπτέμβριο θα γίνουν οι όποιες αλλαγές στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Πάντως ο ίδιος κάνει διαρκώς επαφές, ώστε να στήσει το νέο διοικητικό σχήμα, με το οποίο αναμένεται να πάει και στις εκλογές του 2023. Ο κ. Ζέρβας είναι από αυτούς που δέχτηκαν με ανακούφιση τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, διότι η απλή αναλογική έφερε προβλήματα στη λειτουργία κυρίως του δημοτικού συμβουλίου, με τις πολλές παρατάξεις. Και αν κάτι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ο κ. Ζέρβας έχει αποφασίσει πως θα διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του στο δημαρχείο.

-Μαθαίνω ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πυροδότησαν ορέξεις σε διάφορους δήμους της Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αλλαγών το νέο σύστημα εκλογής αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ πολλών αυτοδιοικητικών, ενώ φαίνεται πως επισπεύδονται ανακοινώσεις νέων παρατάξεων σε πολλούς από τους 14 δήμους του νομού. Οι ζυμώσεις άρχισαν... Ειδικού σχολιασμού έτυχε η πρόβλεψη για ανακοίνωση των ψηφοδελτίων τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως άνοιξε παράθυρο για τετράμηνη προεκλογική περίοδο, κάτι που δεν βολεύει τις διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών, καθώς για τέσσερις μήνες τα στελέχη θα ασχολούνται κυρίως με τον αγώνα επανεκλογής τους...