Skip to main content

ΙΣΘ για έλλειψη αναισθησιολόγων: Ευθύνη της Πολιτείας- Να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα που άπτεται της δημόσιας υγείας

Στο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα το ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της πόλης, που έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και μεταμοσχεύσεων.

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της Voria.gr σχετικά με τον 40χρονο νεφροπαθή τελικού σταδίου, ο οποίος, παρότι έχει βρει συμβατό δότη στο πρόσωπο του πατέρα του, δεν μπορεί να μεταμοσχευθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Ιατρκού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, στο περιθώριο της παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του ΙΣΘ, έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα που άπτεται της δημόσιας υγείας και πρέπει να το δει άμεσα η πολιτεία. «Θεωρούμε ότι υπάρχει διαχρονική ευθύνη της πολιτείας, γιατί δεν φρόντισε να δώσει κίνητρα στους νέους γιατρούς να ακολουθήσουν αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και σοβαρή ιατρική ειδικότητα της αναισθησιολογίας», τόνισε ο κ. Νίτσας, σημειώνοντας ότι πρόσφατα ο σύλλογος είχε ζητήσει να μην υπάρχει απαίτηση αγροτικού, προκειμένου να αρχίσει κάποιος την ειδικότητα της.

Θεσσαλονίκη: Κραυγή απόγνωσης από 40χρονο νεφροπαθή σε τελικό στάδιο

«Το πρόβλημα των αναισθησιολόγων δεν είναι πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και του Ιπποκρατείου. Δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Αυτός είναι ο λόγος που κάνει πολλούς συναδέλφους εδώ στην Ελλάδα να φύγουν στο εξωτερικό. Γιατί, όταν κάποιος εφημερεύει, βάζει 18 χειρουργεία μέσα σε μία γενική εφημερία -όπως έβαλε το Ιπποκράτειο πριν από την ημέρα από τη μεταμόσχευση που δεν έγινε- και αμείβεται με αμοιβή μίας εβδομάδας ή μερικών ημερών στο εξωτερικό, γιατί να μη φύγει;», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ τόνισε πως η πολιτεία σήμερα θα πρέπει να δώσει ειδικά κίνητρα στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, προκειμένου και οι νέοι γιατροί να την επιλέξουν, αλλά και αυτοί που υπάρχουν να μην φεύγουν από τον δημόσιο τομέα και να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. «Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, έχουμε 20.000 γιατρούς στο εξωτερικό. Ας μην τους κάνουμε 25.000», είπε χαρακτηριστικά.

Αναισθησιολόγοι – γυρολόγοι στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για να καλυφθούν τα κενά

Ο κ. Νίτσας υπογράμμισε πως στο ζήτημα υπάρχουν θέματα εμπλοκής ή νομιμότητας εμπλοκής ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο νοσοκομείο, θέματα καθηκοντολογίου, υποχρεώσεων, και του burn out που αντιμετωπίζουν οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας, καθώς δεν τηρούνται τα ωράρια που προβλέπουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Το μείζον που θα πρέπει η πολιτεία να δει είναι αυτό που δεν είδε πριν από δέκα χρόνια. Πρέπει σήμερα η πολιτεία -και είναι δουλειά της πολιτείας και όχι των ιατρικών συλλόγων- ώστε οι νέοι γιατροί να επιλέξουν ειδικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα αυτό θα διογκώνεται», ανέφερε. Ειδικά για το Ιπποκράτειο επισήμανε πως υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν όμως και θεσμικές αγκυλώσεις για τη στελέχωση και καθυστερήσεις γραφειοκρατικού τύπου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει γίνει αποδεκτή η πρόταση κάποιες από τις θέσεις της αναισθησιολογίας να μετατραπούν σε θέσεις μελών ΔΕΠ, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές. Πρόσθεσε, δε, ότι επιπλέον πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των θέσεων ανά υγειονομική περιφέρεια.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "To The Point", Δημήτρης Κατσαντώνης, ανέφερε πως σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε προ δεκαμήνου, δείχνει πως οι αναισθησιολόγοι δεν προτάσσουν το ζήτημα της πληρωμής. «Προτάσσεται η πληρωμή εφόσον δεν λυθούν ζητήματα θεσμικά της εργασιακής κατάστασης αυτής της ειδικότητας στα νοσοκομεία και δεύτερον οι σχέσεις τους με διοικήσεις νοσοκομείων», σημείωσε, λέγοντας πως ίσως από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει και η πολιτεία.