Skip to main content

Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: Ο κληρικός που εξαπατούσε πολίτες έχει τεθεί σε αργία

Για τον συγκεκριμένο κληρικό έχει ξεκινήσει ήδη ανακριτική και δικαστική διαδικασία

Ανακοίνωση για την εμπλοκή ιερέα σε εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε εξαπατήσεις πολιτών, η οποία και εξαρθρώθηκε όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΑΣ, εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Ιερέας που δήλωνε ότι θα γίνει μητροπολίτης εξαπατούσε πολίτες - Πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ η λεία

Όπως εξηγεί η Ιερά Μητρόπολη, έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν θέματι Κληρικού η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους (ν. 5383/1932 (ΦΕΚ Α' 110): «Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας») ανακριτική και δικαστική διαδικασία.

Θυμηθείτε: Καταγγελίες-σοκ για αρχιμανδρίτη στη Θεσσαλονίκη - Η ανακοίνωση της Μητρόπολης

Σύμφωνα με τη Μητρόπολη, ο εν λόγω έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία.    

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης:

«Με αφορμή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν εμπλέκεται και Κληρικός, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν θέματι Κληρικού, η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους (ν. 5383/1932 (ΦΕΚ Α' 110): «Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας») ανακριτική και δικαστική διαδικασία.

Βάσει της ανωτέρω διαδικασίας ο Κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΘ, μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ήταν και δύο ιερείς, ένας εν ενεργεία και ένας που έχει καθαιρεθεί. Σύμφωνα με τους παθόντες, οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνάει το 1.340.000 ευρώ, δηλώνοντας ψευδώς ότι ο 68χρονος ιερέας θα γίνει... μητροπολίτης και ζητώντας την οικονομική στήριξή του.

Την έρευνα πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος τεσσάρων αντρών ηλικίας 61, 68, 51 και 34 ετών.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, οι δύο πρώτοι εμπλεκόμενοι, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 έως και 24 Φεβρουαρίου 2023, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του 68χρονου, που είναι ιερέας, και την επιρροή που ασκούσε λόγω αυτής, δήλωναν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η ανέλιξή του στον χώρο που κινείται και επιδεικνύοντας πλαστές επιστολές που συνέτασσε ο πρώτος, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες, απέσπασαν χρηματικά ποσά από έξι ημεδαπούς.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα χρήματα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του 61χρονου, ενώ διαπιστώθηκε και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι ταυτοποιημένοι ημεδαποί 51 και 34 ετών.

Κατασχέθηκαν:

  •     Πολυτελές όχημα,
  •     2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  •     Εκτυπωτής,
  •     2 φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb),
  •     Διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,
  •     Χειρόγραφες σημειώσεις,
  •     Διάφορες επιστολές και
  •     2 κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.