Skip to main content

Οικονόμου: Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει

Τα μονοκλωνικά φάρμακα δεν είναι πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής καινούριου lockdown, επανέλαβε και την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση. «Στην Ελλάδα ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε την 3η δόση και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καθιστούμε την αναμνηστική δόση ως προϋπόθεση προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω» σημείωσε και ξεκαθάρισε: «Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει».

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, «ενισχύεται συνεχώς» το ΕΣΥ, με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και με την προσθήκη από σήμερα, «στη δύσκολη αυτή  μάχη», των μονοκλωνικών φαρμάκων. «Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που είναι σε θέση να χορηγεί μονοκλωνικά φάρμακα μετά την πλήρη και ουσιαστική  αδειοδότησή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς. Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς αμφιβολία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ, δεν είναι όμως πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό».

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά και στους τομείς και τις επιχειρήσεις όπου παρατηρούνται συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές.

«Η κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού. Η στρατηγική μας κατατείνει στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αλληλοεξαρτώμενων ζητημάτων που εγείρονται» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.