Skip to main content

Οικονόμου:Στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου η επιταγή ακρίβειας για χαμηλοσυνταξιούχους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε σε ενημέρωση στη Θεσσαλονίκη πως το επίδομα των 250 ευρώ θα καταβληθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου

Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας, το επίδομα των 250 ευρώ που αφορά περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και ευάλωτους πολίτες και οικογένειες.

Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα ενίσχυσης, δομών, θεσμών και πολιτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, πάντα μέσα στα όρια της δημοσιονομικής ισορροπίας. Αναφερόμενος στο καλάθι του νοικοκυριού επισήμανε ότι έχει εξυπηρετήσει τον σκοπό του, τη συγκράτηση τιμών, σημειώνοντας πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων (πάνω από 70%), παρουσιάζει σταθερότητα, ενώ το 22% έχει μείωση. Σε ερώτηση για την κατάργηση του Fuel Pass, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι πόροι και η κυβέρνηση επέλεξε να τους μετακινήσει στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Για την υπόθεση Κολοβού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε και το θέμα της έξωσης της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για χρέη προς τράπεζα. Όπως είπε η κυβέρνηση αντιμωπίζει το θέμα με σεβασμό και ευαισθησία, ενώ έχει φροντίσει να βελτιώνει το νομοθετικό πλαίσιο και να δημιουργεί δικλείδες προστασίας ιδίως για πιο ευάλωτους, ώστε να μην χάσουν σπίτια τους. Ωστόσο, όπως είπε επικαλούμενος σχετική απαντητική επιστολή της Εθνικής Τράπεζας, στην προκειμένη περίπτωση δεν αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες που δίνονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. Συμπλήρωσε, δε, ότι κάποιοι εργαλειοποιούν την κατάσταση χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται λόγω του τραπεζικού απορρήτου. Είπε επίσης πως βούληση της κυβέρνησης είναι να συνδράμει νομοθετικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς να προστατεύει όμως στρατηγικούς κακοπληρωτές και κατηγόρησε για υποκριτική συμπεριφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως με δικό του νόμου δόθηκε η δυνατότητα στα funds να εξαγοράζουν τα δάνεια από τράπεζες.

Για τις παρακολουθήσεις

Ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, λέγοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση, υιοθετώντας αυτήν την ιδιότυπη στρατηγική του τραμπισμού αλά γκρέκα προσπαθεί να μας οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα» και πως προσπαθεί να συντηρήσει το αφήγημα με νουβέλες και ιστορίες ατεκμηρίωτες. Για το θέμα, όπως είπε, ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στη Βουλή με βάση και το νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση και νομίζω θωρακίζει θεσμικά σε πολύ υψηλό βαθμό τον ευαίσθητο αυτό τομέα. Σε ό,τι αφορά τα συνεχή αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ο εξηγήσεις ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Οικονόμου είπε πως ο πρωθυπουργός απαντήσει όταν πάει στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, των επισυνδέσεων και τη διάθεση κακόβουλων λογισμικών στη χώρα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η διαβούλευση δεν είναι προσχηματική, αλλά θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις που κρίνεται ότι βελτιώνουν το σχέδιο, κάτι που θα αποτυπωθεί στην τελική πρόταση.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας των εκλογών, με αφορμή δημοσκόπηση που φέρει τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί προβάδισμα 7,3 ποσοστιαίων μονάδων, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον εκλογικό σχεδιασμό. «Ποτέ δεν κάναμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις», είπε και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις μας ενθαρρύνουν, αλλά δεν μας εφησυχάζουν», ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η κοινωνία δοκιμάζεται.