Skip to main content

Olympus Wineries: Θεϊκές οινικές απολαύσεις μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη

Πέντε οινοποιεία του δήμου δημιούργησαν μία πρωτοβουλία, το «Visit Olympus Wineries» με κοινό στόχο να ενισχύσουν τον οινικό τουρισμό της περιοχής.

Για να επιλέξουν οι Θεοί τον Όλυμπο για κατοικία τους και τα αμπέλια του για να πίνουν το κρασί τους, οι... κοινοί θνητοί δεν έχουν πολλά περιθώρια: Δεν μπορούν παρά να τους ακλουθήσουν, σε ένα ταξίδι με αφετηρία το μαγικό αυτό βουνό.

Άλλωστε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξιδέψει κανείς σε έναν τόπο. Από τους πιο απολαυστικούς είναι σίγουρα όταν μαζί με τοπία, χωριά και πόλεις γνωρίζει κανείς τους ανθρώπους του και γεύεται αυτά που εκείνοι αγαπούν. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τη γεύση των τοπικών οίνων και άλλων μεθυστικών προϊόντων της αμπέλου, εκεί που αναρίθμητα χρόνια πριν γεννήθηκε το ειδύλλο του Διόνυσου και της Αφροδίτης και ο Δίας μεταμορφωνόταν για να πλησιάσει τη νέα του ερωτική σύντροφο.

Κρατώντας αυτήν την εικόνα στο μυαλό, ο επισκέπτης ακολουθεί τους δρόμους του κρασιού του δήμου Κατερίνης για να βιώσει την εμπειρία που έχει να του προσφέρει, μαζί με τη νέα πρωτοβουλία πέντε τοπικών οινιποείων που εδώ και λίγο καιρό αποφάσισαν να έρθουν πιο κοντά και να δημιουργήσουν παρέα τo «Visit Olympus Wineries» για την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού του δήμου.

Τα πέντε αυτά οινοποιεία αναγνωρίζουν το γεγονός πως με αυτή τη σύμπραξη αποκομίζουν διπλό όφελος: δημιουργούν μία ολοκληρωμένη εμπειρία για την προβολή του οινοτουριστικού παράγοντα του δήμου ενώ παράλληλα, αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους, παραγνωνίζουν τις πάλαι ποτέ αντιλήψεις που προωθούν την ατομική πρωτοβουλία και προωθούν μια υγιή συνεργασία.

Όμως, η εμπειρία αυτή καθεαυτή είναι που κάνει τη διαφορά και επιβεβαιώνει τη μοναδικότητα του τόπου, των κρασιών και των ανθρώπων της.

Τα πέντε οινοποιεία που αποτελούν μέρος αυτής της ιδιωτικής σύμπραξης είναι το κτήμα Κούρτη, το κτήμα Παντούλη, το Καρασίμου, το Χρυσοστόμου και το Ναδίρ.

Κτήμα Κούρτη

Στη μαγευτική Ράχη Πέτρας Κατερίνης, απέναντι από τον μεγαλοπρεπή Όλυμπο και τα ανεξερεύνητα Πιέρια Όρη βρίσκεται το Κτήμα Κούρτη. Στο οινοποιείο αυτό ο Αποστόλης Κούρτης, ένας σχετικά νέος αλλά τρομερά φιλόδοξος και ανήσυχος οινοπαραγωγός συνδύασε την αγάπη του για το κρασί με τον έρωτα του για τη μουσική και την τέχνη. Αρκεί κανείς να δει κανείς τις ετικέτες των κρασιών του που με τόσο μεράκι σχεδίασε ο κουμπάρος του και θα καταλάβει. Και τις οκτώ εκτός από μία, από το Νύχτα, που όπως λέει ο ίδιος, «τη νύχτα δεν την κατάλαβε κανείς, είναι προσωπική ιστορία του καθενός» και για αυτό επέλεξε ένα ερωτηματικό με μαύρο φόντο.

 Η μοναδικότητα όμως τους κτήματος δεν έγγυται μόνο στις οκτώ ετικέτες, στις ποικιλίες αλλά και στους συνδυασμούς του. Η όλη εμπειρία της οινογευσίας, η φιλοξενεία και η φανερή αγάπη και ο σεβασμός του Αποστόλη και της οικογένειας του στο κρασί και στον επισκέπτη είναι αυτή που θα τον ταξιδέψει στα παιδικά του χρόνια.

Η αυλή κάτω από τα δέντρα και μπροστά από την ψησταριά ή ένα από τα «πιο όμορφα μπαλκόνια της Ελλάδας», όπως το χαρακτήρισε ένας επισκέπτης θα αποτελέσουν την αφετηρία του γευστικού ταξιδιού. Μετά την επιβίβαση, η περιπλάνηση ξεκινάει από τη Νύχτα (Βιδιανό 90%, Ασύρτικο 10%), συνοδευόμενο από την τυρόπιτα με κατσικίσιο τυρί της μητέρας του, κ. Αφροδίτης και από μία καλοκαιρινή αγγουροντομάτα. Συνοδός στο ταξίδι, ο πεθερός του Αποστόλη που γεμίζει το τραπέζι και την κοιλιά του επισκέπτη. Μαζί με την Ινώ (Τρεμπιάνο) θα έρθει και το κατσικίσιο τυρί, το μαστιχωτό αυτό δημιούργημα που θα βοηθήσει τον επισκέπτη να αναβιώσει τις μνήμες τις παλιές, τις αναμνήσεις από το χωριό, τη γιαγιά και τον παππού τα καλοκαίρια. Θέση έχει μετά το κυρίως, μία φρεσκοψημένη πανσέτα και ένα καυτό μπουγιουρντί. Και για επιδόρπιο, αν είναι τυχερός θα γευτεί τα κεράσια του, που όλοι αγάπησαν.

Το ταξίδι δεν έχει τελειωμό. Ο Αποστόλης διαθέτει και ξινόμαυρο, με τον ομόνυμο τίτλο, τον Oniro (Cabernet Sauvignon, Syrah, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο), ένα κρασί που έχει αποσπάσιε ως τώρα τέσσερις διακρίσεις, τη Ρετσινιά της Ρετσίνας, όπως λέει ο ίδιος, το λευκό Οινόβιον (Ασύρτικο) και το κόκκινο (Cabernet Sauvignon, Merlot και Ξινόμαυρο) αλλά και την όμορφη Ηώ (Syrah και Ξινόμαυρο).

Ο Αποστόλης φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μέρος όπου ταξιδιώτες με βαν θα κάνουν στάση, με θέα τον Τίταρο, θυμίζοντας λίγο σκηνές Nomandland. Επιθυμεί, επίσης, εκεί που είναι τα αμπέλια του να διοργανώνει γάμους και δεξιώσεις, όπως έγινε και στον δικό του γάμο και να μην αφήσει ποτέ την προσπάθεια να επικοινωνήσει στον κόσμο της αγάπη του για το κρασί και το μεράκι του. Άλλωστε, όλο και περισσότεροι επισκέπτες από Ελλάδα και από πολλά μέρη του κόσμου, από την Κολομβία μέχρι και την Κίνα επισκέπτονται το οινοποιείο του και βλέπουν από κοντά αυτήν την αγάπη.

Το κτήμα είναι ανοικτό για το κοινό του για επισκέψεις σε όλους τους φυσιολάτρεις και τους οινολάτρεις.

Να σημειωθεί πως έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες υποδομές και συνθήκες, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

Κτήμα Παντούλη

Επόμενη στάση στο ταξίδι της οινογευσίας θα γίνει στην Περίσταση Πιερίας κοντά στην Παραλία Κατερίνης και μόλις 20 λεπτά από το βουνό των Θεών τον Όλυμπο και των Μουσών τα Πιέρια, στο κτήμα Παντούλη.

Εκεί, σε ροκ ρυθμούς, θα περιμένει ο Γιάνννης, που από οικονομολόγος στη Θεσσαλονίκη έγινε κρασάς στην Κατερίνη. Συγκεκριμένα, αρχές του 2000, αποφάσισε να αφήσει το αστικό τοπίο, να αγοράσει αρχικά 22 στρέμματα αμπέλια στη Χαλκιδική, στον Άγιο Παύλο και στα Σύλατα, και μετά να εγκατασταθεί στην αγαπημένη του Κατερίνη και να αφοσιωθεί στο κρασί, στα τσίπουρα και στην παρεξηγημένη αλλά λατρεμένη για αυτόν, ρετσίνα. 

Το ταξίδι γευσιγνωσίας ξεκινάει με τη λευκή Παντιέρα (Μαλαγουζιά και Ροδίτης). Τα πάντα εδώ έχουν καρδιά και καλή ποιότητα, τα τοπικά κασέρια, τα σαλάμια και κυρίως, το αγαπημένο πισροσκί που μοσχοβολάει.

Τη σκυτάλη παίρνει η ολοκαίνουργια Μαλαγουζιά αλλά και τα ψωμάκια με αλλειμένο τυρί. Σε λίγο έρχεται η αγαπημένη ώρα του Γιάννη. Πρώτα στο τραπέζι φθάνει η φέτα και όπως ενημερώνει «μόνο με τη ρετσίνα ταιριάζει η φέτα», και έτσι, δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της και η παρεξηγημένη αγάπη, που πολλοί, αδικαιολόγητα, όπως τόνισε ο Γιάννης θεωρούν υποδεέστερη. Ο ίδιος αναφέρει πως η ρετσίνα, ένα καθαρά ελληνικό πιστοποιημένο προϊόν, παραγκωνίζεται από πολλά οινοποιεία αλλά και από την ίδια την πολιτεία πολλές φορές. «Είναι καιρός να αναδείξουμε ένα ακόμα εθνικό προϊόν και να μην το αφήσουμε στην άκρη για ιδιωτικά πάθη».

Δεν αργεί να έρθει στο τραπέζι το χειροποίητο αλλαντικό από καπνιστή μπριζόλα που μόνος του παράγει και η κόκκινη παντιέρα από (Μerlot, Syrah και Cabernet Sauvignon) με βαθυκόκκινο χρώμα, σύνθετα αρώματα και δυνατό σώμα.

Για τον Γιάννη, που κλαδεύει μόνος του και τα 50 περίπου στρέμματα που διαθέτει το οινοποιείο, είναι πολύ σημαντική η προβολή του. Όλο και περισσότερα γκρουπ επιθμούν να έρθουν να δουν από κοντά το όμορφο αυτό μέρος.

Kτήμα Καρασίμου 

Τον λόγο παίρνει τώρα η Άρτεμις και το κτήμα Καρασίμου, στη βουκολική Γανόχωρα Κατερίνης με μία παράδοση 30 περίπου χρόνων και μία αγάπη που την πήρε από τον πατέρα της, Θεόδωρο.

Eκεί απέναντι από τα Πιέρια Όρη, περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Κατερίνη βρίσκεται το κτήμα που προσφέρει ένα τοπίο μυστικό, μια κοιλάδα μαγική.

Το ταξίδι των αισθήσεων στο boutique οινοποιείο που λειτουργεί από το 2016 ξεκινάει με το Orange (Chardonnay 60% και Ungi Blanc, 40%) και το ιδιαίτερο πορτοκαλί χρώμα του.

Συνοδεία μπουσκετών από σολωμό συνεχίζεται με το Gold Station (Chardonnay 80%και Ungi Blanc 20%). Όλο και περισσότερα τοπικά εδέσματα θα πλαισιώσουν το τραπέζι μέχρι να φθάσει η στιγμή να γευτεί ο επισκέπτης το Station (Cabernet Sauvignon, Merlot και Montepulciano).

Η Άρτεμις εκτός από μεράκι και αγάπη για το οινοποιείο θέλει να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή της, μέσα από τα ιδιαίτερα κρασιά που παράγουν όλοι οι οινοποιοί της περιοχής όπως λέει και η ίδια, αλλά και με τη συνεχή στήριξη στην τοπική αγορά. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με γλυκά με βανίλια μαδαγασκάρης από τοπικό ζαχαροπλστείο. 

Κτήμα Χρυσοστόμου

Ο αμπελώνας της οικογένειας Χρυσοστόμου βρίσκεται στην Πύδνα (Κίτρος) Πιερίας, ένα τόπο με παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού. Στο χωριό αποίκισαν από το 1925 πρόσφυγες από την Α. Ρωμυλία (βόρεια Θράκη) φέρνοντας μαζί τους την αγάπη τους για το αμπέλι και το κρασί πράγματα που στον προηγούμενο τόπο τους ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του.

Την πρωτοβουλία συμπληρώνει και το κτήμα Ναδίρ.

Ο δήμος Κατερίνης αποτελεί έναν σημαντικό οινοτουριστικό προορισμό και μέσω των πρωτοβουλιών για το κρασί επιδιώκει να προσελκύσει όλο και περισσότερους τουρίστες καθώς η μοναδικότητα της τοποθεσίας συμπληρώνεται από τα εκλεκτά κρασιά και πάνω από όλα, το μεράκι και τη φιλοξενία των ντόπιων.