Skip to main content

ΗΠΑ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μηνύει τον Έλον Μασκ για την εξαγορά του Twitter

Η έρευνα αφορά το εάν ο Μασκ παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους περί τίτλων το 2022 όταν αγόρασε μετοχές στο Twitter, το οποίο αργότερα μετονόμασε σε X

Στο σταυρόνημα έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) βρίσκεται ο Έλον Μασκ για την ύψους 44 δισ. δολαρίων εξαγορά του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπως αποκαλύφθηκε την Πέμπτη.

Η έρευνα αφορά το εάν ο Μασκ παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους περί τίτλων το 2022 όταν αγόρασε μετοχές στο Twitter, το οποίο αργότερα μετονόμασε σε X, καθώς και σε δηλώσεις και καταθέσεις που έκανε σχετικά με τη συμφωνία στη SEC.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Μασκ αγόρασε μερίδιο 9,2% στο Twitter και έγινε ο πλειοψηφικός μέτοχος της εταιρείας. Η αγορά δεν αποκαλύφθηκε σε κατάθεση της SEC μέχρι τον επόμενο μήνα. Οι μέτοχοι του Twitter μήνυσαν για την καθυστερημένη κατάθεση λίγο αργότερα, αν και η αγωγή τους απορρίφθηκε. Αντιμέτωπος με μια δοκιμή που προσπάθησε να τον αναγκάσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία, ο Μασκ αγόρασε το υπόλοιπο απόθεμα του Twitter σε μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2022.

Η έρευνα της SEC αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε μήνυση εις βάρος του Μασκ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο για να τον υποχρεώσει να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, κάτι που προηγουμένως συμφώνησε να κάνει και στη συνέχεια αρνήθηκε.

Η SEC «αναζητεί τη μαρτυρία του Μασκ για να λάβει πληροφορίες που δεν έχει ήδη στην κατοχή της και οι οποίες σχετίζονται με τη νόμιμη και νομότυπη έρευνά της», ανέφερε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Μασκ δεν εμφανίστηκε για κατάθεση, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να το κάνει και μολονότι του επιδόθηκε κλήτευση τον Μάιο.

Ο Μασκ επίσης δεν προέβαλε αντιρρήσεις για μια ενδεχόμενη κατάθεση σε αμοιβαία συμφωνημένη ημερομηνία, μέχρι δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο, όταν ο Μασκ ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν θα εμφανιζόταν.

Ο Μασκ «προσπάθησε να δικαιολογήσει την άρνησή του να συμμορφωθεί με την κλήτευση προβάλλοντας, για πρώτη φορά, αρκετές ψευδείς ενστάσεις», ανέφερε η υπηρεσία.