Skip to main content

Υποθαλάσσιος «θησαυρός» και στην Ελλάδα - Πού... βρίσκεται

Μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου δείχνουν ήδη ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών και η αμερικανική ExxonMobil, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Που βρίσκονται τα πραγματικά μεγάλα υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, ελλαδικού ενδιαφέροντος; Όσοι σπεύσουν να απαντήσουν «στο οικόπεδο 10 της Κύπρου», μπορεί και να αιφνιδιαστούν. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν κι επιμένουν ότι πιθανότατα καλά κοιτάσματα να υπάρχουν και αλλού. Πού;

Νότια της Κρήτης λέγεται ότι μπορεί να έχουν εντοπιστεί και μεγαλύτερα από αυτά που λέγεται ότι βρίσκονται στην Κύπρο, λένε. Και πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω εκτιμούν ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ξαφνικά η Τουρκία εμφάνισε ξανά πρόσφατα τους γνωστούς χάρτες στους οποίους η Κρήτη εμφανίζεται να μην έχει αιγιαλίτιδα ζώνη. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα ετοιμάζεται να προκαλέσει θόρυβο όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.

Και η Αθήνα, πώς ετοιμάζεται σε αυτή την ιδιότυπη σκακιέρα; Κατ αρχήν, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο την εξόρυξη στο οικόπεδο 10, διότι κατ αυτόν τον τρόπο διευρύνονται τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να γίνουν έρευνες αργότερα από την ελληνική πλευρά. Το σκεπτικό αυτής της τακτικής είναι ξεκάθαρο: «Αν γίνεται εξόρυξη ανοικτά της Κύπρου, δεν μπορεί να γίνει ανοικτά της Κρήτης;». Κάτι που ακούγεται εύλογο.

Στο παρασκήνιο, πάντως λέγεται ότι ενδιαφέρον για την περίπτωση της Νότιας Κρήτης δείχνουν ήδη πολλοί μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. Μεταξύ αυτών και η αμερικανική ExxonMobil που ως γνωστόν έχει εξασφαλίσει την εξόρυξη στο περίφημο οικόπεδο 10 της Κύπρου. Με τις ευλογίες της Αθήνας, η οποία πολύ θα ήθελε να δει τους Αμερικανούς να βγαίνουν υποστηρικτικά και στην ελληνική περίπτωση.