Skip to main content

Υπόθεση Pegasus: Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει τις κατηγορίες κατασκοπείας

Το Ριάντ διαψεύδει τις «αβάσιμες», όπως τις χαρακτηρίζει, κατηγορίες κατασκοπείας που έδωσε στη δημοσιότητα κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η Σαουδική Αραβία διέψευσε τις «αβάσιμες» κατηγορίες κατασκοπείας μετά την δημοσίευση έρευνας, σύμφωνα με την οποία αρκετές χώρες χρησιμοποίησαν το ισραηλινό λογισμικό Pegasus για να παρακολουθούν κυρίως δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αξιωματούχος διέψευσε τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν από τον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οντότητα του βασιλείου φέρεται να χρησιμοποίησε ένα λογισμικό για να παρακολουθεί τις επικοινωνίες», μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να διευκρινίζει το όνομα του λογισμικού στο οποίο αναφέρεται.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, της οποίας ούτε το όνομα ούτε το αξίωμα διευκρινίζονται, «οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες» και η Σαουδική Αραβία «δεν εγκρίνει αυτού του είδους τις πρακτικές», πρόσθεσε το SPA.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Pegasus για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ανδρών και γυναικών πολιτικών, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη επικεφαλής επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων, μεταξύ των οποίων η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η βρετανική The Guardian και η αμερικανική The Washington Post.

Το λογισμικό Pegasus, το οποίο εμπορεύεται η ισραηλινή επιχείρηση NSO, μόλις καταφέρει να εισέλθει σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) επιτρέπει την ανάκτηση μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών ακόμη και την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κατόχου του.

H NSO δηλώνει ότι το λογισμικό της Pegasus προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η Σαουδική Αραβία διεξάγει μια σκληρή καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα από τότε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανέλαβε ντε φάκτο τα ηνία της εξουσίας το 2017.