Skip to main content

Ισχυρή κυβέρνηση το ταχύτερο ζητούν οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης

Πώς αποτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος το μήνυμα των εθνικών εκλογών - Τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τον δεύτερο γύρο

Ξεκάθαρο και ηχηρό είναι το μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου, μετά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που ζητούν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου μιλώντας στη Voria.gr, είναι σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση σε όσο το δυνατόν γρηγορότερο χρόνο, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, «η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει».

Την ίδια ώρα επισημαίνουν πως τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση είναι μεταξύ άλλων η ακρίβεια, το έλλειμμα χρηματοδότησης, το ιδιωτικό χρέος, η φορολόγηση, το ασφαλιστικό, η γραφειοκρατία.

«Το επιχειρείν χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να ξαναβρεί τους ρυθμούς του, να ξεπεραστεί η ανασφάλεια που επικρατεί» επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης υπογραμμίζοντας πως «την προεκλογική περίοδο υπήρχε μια παγωμάρα που πρέπει να ξεπεραστεί. Πρέπει το κράτος να λειτουργεί, η Βουλή να νομοθετεί, οι επενδυσεις να τρέχουν».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση τονίζει πως εκτός από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία όπως ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος, υπάρχουν και άλλα που παρά την ψηφιοποίηση του κράτους ακόμα και τώρα δεν έχουν επιλυθεί εντελώς όπως η γραφειοκρατία που επιμένει.

«Fast track» διαδικασίες

«Fast track» διαδικασίες προκειμένου η χώρα να έχει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση ζητά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης. «Η όποια καθυστέρηση δημιουργεί ανασφάλεια που έχει αρνητικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο και πάγωμα στην κατανάλωση» σημειώνει ο κ. Καπνοπώλης.

«Ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι μια σταθερή, συνεπής κυβέρνηση» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας πως η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει έχει μια σειρά προβλημάτων που πρέπει να διαχειριστεί.

Όπως σημειώνει ο κ. Καπνοπώλης «απαιτείται περαιτέρω στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, του πρωτογενούς τομέα, μειώσεις φόρων έμμεσων και άμεσων, αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας, εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και για την εξόφληση οφειλών, στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων μέσα από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων, περαιτέρω στήριξη των εξαγωγών,  δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, παροχή κινήτρων για πιο πολλές επιχειρηματικές δράσεις, περαιτέρω εκσυγχρονισμός του  κράτους,  ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης».

«Το πρώτο βήμα έγινε»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Σίμο Διαμαντίδη, «το πρώτο βήμα με τις χθεσινές εκλογές έγινε. Με τις επόμενες εκλογές θα υπάρξει η σταθερότητα που επιζητά ο επιχειρηματικός κόσμος προκειμένου να τρέξουν οι επενδύσεις και να επανέλθει η καταναλωτική ζήτηση». «Η αλήθεια είναι πως κατά την προεκλογική περίοδο αναφορικά με τις επενδύσεις και την κατανάλωση υπήρξε μια στάση αναμονής, υπήρξε ένα φρενάρισμα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Όπως σημειώνει ο κ. Διαμαντίδης οι επενδύσεις, η κατανάλωση και οι εξαγωγές, οι οποίες συνεχίζουν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς, αποτελούν βασικούς πυλώνες στήριξης του ΑΕΠ. «Με το σταθερό πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και την ισχυρή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, επενδυσεις και κατανάλωση θα απογειωθούν» αναφέρει ο κ. Διαμαντίδης.

Επιστροφή στην ομαλότητα

«Η αγορά θέλει ομαλότητα για να ξαναβρεί τους ρυθμούς της» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. «Όλο το προεκλογικό διάστημα υπήρχε παγωμάρα στην κατανάλωση. Ο κόσμος είναι κουμπωμένος γιατί αισθάνεται ανασφάλεια. Η παρατεταμένη περίοδος για τις εκλογές μόνο κακό κάνει στην αγορά» σχολιάζει ο κ. Φιλιππίδης επισημαίνοντας πως «ο κόσμος είναι κουμπωμένος γιατί τον απασχολούν τα οικονομικά του».

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακρίβειας» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης επισημαίνοντας πως «θέλουμε γρήγορα το σχηματισμό μιας κυβέρνησης σταθερής, ισχυρής στη Βουλή, που θα δώσει λύση στα ανοιχτά προβλήματα των πολιτών και τη μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».