Skip to main content

Ιστορικές αλλαγές κάνει η Apple – Ποιες είναι και από πότε θα εφαρμοστούν

Για πρώτη φορά, οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάσουν εφαρμογές εκτός του App Store - Θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών

Iστορικές αλλαγές θα κάνει η Apple σε iOS, Safari και App Store στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να καθησυχάσει τις ρυθμιστικές αρχές που πρόκειται να επιβάλουν σκληρούς νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αλλαγές θα επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάσουν λογισμικό εκτός του App Store για πρώτη φορά. Θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών και να επιλέγουν πιο εύκολα ένα νέο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού -αντιμετωπίζοντας δύο συχνά παράπονα προγραμματιστών και βουλευτών.

Οι σαρωτικές αλλαγές -που έρχονται τον Μάρτιο ως μέρος του λειτουργικού συστήματος iOS 17.4 της Apple- είναι μια άμεση απάντηση στον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος επιβάλλει περιορισμούς στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και ενισχύει τις εξουσίες της Επιτροπής της ΕΕ ως αντιμονοπωλιακής αρχής της περιοχής.

Η ανακοίνωση είναι μια μεγάλη στιγμή τόσο για την Apple όσο και για την ΕΕ. Ο κλειστός σχεδιασμός του App Store ήταν μια θεμελιώδης αρχή της τεχνολογίας -με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας, τη διαφύλαξη της εμπειρίας του χρήστη και την ενίσχυση των εσόδων. Για την ΕΕ, οι αλλαγές της Apple είναι το μεγαλύτερο τεστ μέχρι τώρα για το εάν μπορεί να επιβάλει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών στον κόσμο.

Η ανακοίνωση ανησύχησε τους επενδυτές, οι οποίοι έστειλαν τις μετοχές σε αρνητικό έδαφος μετά από προηγούμενα κέρδη.

Τα στελέχη της Apple προειδοποίησαν ότι οι αλλαγές όντως απειλούν να υπονομεύσουν τη μακροχρόνια έμφαση της εταιρείας στην ασφάλεια των χρηστών.

Πηγή: Euro2day