Skip to main content

Ιταλία: Δύο νέα ναυάγια ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Οι μετανάστες πρέπει να βοηθηθούν, αλλά στο σπίτι τους, λέει η Τζόρτζια Μελόνι

Μέσα σε 24 ώρες σημειώθηκαν δυο ναυάγια ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Παρά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΕΕ- Τυνησίας η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.

Το πρώτο πλεούμενο είχε ξεκινήσει από το Σφαξ της Τυνησίας και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων ναυάγησε δυο ώρες πριν ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας μπορέσει να τους βοηθήσει. Συνέβησαν όλα 23 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λαμπεντούζα. 45 άνθρωποι μεταφέρθηκαν ζωντανοί στο λιμάνι του νησιού και 3 αγνοούνται. 

Την περασμένη Πέμπτη σάλπαρε, από τις ακτές της Τυνησίας, ένα δεύτερο πλοιάριο, με 42 επιβαίνοντες. Το ιταλικό λιμενικό κατάφερε να διασώσει χθες 14 δεκατέσσερις ανθρώπους. Οι υπόλοιποι 28, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, δεν τα κατάφεραν.

Αργά χθες βράδυ ταχύπλοο της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφερε στο Μόλο Φαβαρόλο της Λαμπεντούζα άλλους 57 διασωθέντες και τα πτώματα 2 μεταναστών. Πρόκειται για μια γυναίκα και για ένα παιδάκι μόλις ενάμιση έτους, που κατάγονταν από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Μελόνι: Οι μετανάστες πρέπει να βοηθηθούν, αλλά στο σπίτι τους

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, οι τραγικοί αυτοί θάνατοι οφείλονται και στις απαγορευτικές καιρικές συνθήκες. Στην θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας, τις ημέρες αυτές, φυσά ισχυρός άνεμος, ο οποίος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανατροπής των πλεούμενων.

Είναι σαφές ότι, παρά την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της ΕΕ με την Τυνησία η κατάσταση δεν έχει αλλάξει προς το παρόν. Πολλοί μετανάστες επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο με τα πλοία των διακινητών ελπίζοντας να φτάσουν στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας».

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι επιμένει ότι «οι μετανάστες πρέπει να βοηθηθούν, αλλά στο σπίτι τους». Πολλοί Ιταλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν όμως ότι πρόκειται για φαινόμενα, που δεν μπορούν να αλλάξουν και να περιοριστούν ουσιαστικά, από την μια στιγμή στην άλλη.

Σήμερα το πρωί, τέλος, στο λιμάνι του Μπρίντιζι έφτασε το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Οpen Arms, το οποίο μετέφερε 194 μετανάστες και πρόσφυγες. Ανάμεσά τους 59 ανήλικα παιδιά, όπως και έγγειες γυναίκες, που προέρχονται, κυρίως, από την Ερυθραία, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και το Καμερούν.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle