Skip to main content

Δήμος Καλαμαριάς: Το χαμένο στοίχημα της ενιαίας κεντροαριστεράς και οι συσχετισμοί για τον δεύτερο γύρο

Οι τρεις κεντροαριστερές παρατάξεις απέφυγαν να δώσουν «γραμμή» υπέρ Αράπογλου και καλούν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση

Τη στάση του Πόντιου Πιλάτου επέλεξαν να κρατήσουν εν όψει της μάχης της ερχόμενης Κυριακής στον δήμο Καλαμαριάς οι επικεφαλής των παρατάξεων, που δεν συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο.

Και οι τρεις παρατάξεις, μετά τον Γιάννη Δαρδαμανέλη και τη Χρύσα Αράπογλου, απέφυγαν να δώσουν «γραμμή» στους ψηφοφόρους τους για τον δεύτερο γύρο των εκλογών καλώντας τους να επιλέξουν κατά συνείδηση.

Η στάση τους είναι καθοριστική, καθώς οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις κατέγραψαν χαμηλές πτήσεις κι έτσι δεν μπορούν να διαμορφώσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής.

Ο τρίτος των εκλογών, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 13,15%, Άρης Τεμεκενίδης, επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία προτρέπει τους ψηφοφόρους της παράταξής του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Έβαλε και κάποιες προϋποθέσεις, για να τους βοηθήσει (συνάφεια προγραμμάτων κτλ.), οι οποίες από ορισμένους επιχειρήθηκε να ερμηνευτούν ως... κλείσιμο του ματιού σε κάποιον εκ των κ.κ. Δαρδαμανέλη και Αράπογλου, πλην όμως ο ίδιος διευκρίνισε στη Voria.gr ότι δεν κλείνει το μάτι σε κανέναν, δεν υπονοεί τίποτα και ισχύει ότι η δική του σύσταση προς τους ψηφοφόρους του είναι να επιλέξουν όποιον από τους δυο μονομάχους της Κυριακής θεωρούν καλύτερο για δήμαρχο της επόμενης πενταετίας.

Το ίδιο έκανε και ο Χρήστος Βάρδας, η ομάδα του οποίου συνεδρίασε χτες και δεν κατέληξε στη στήριξη κάποιου εκ των δύο υποψήφιων δημάρχων, όπως προκύπτει κι από τη σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Βάρδας επίσης κατέγραψε αξιοσημείωτο και καθοριστικό ποσοστό 12,21%, αλλά επέλεξε κι αυτός να μη δώσει «γραμμή» και να μην πάρει θέση προτίμησης του ενός εκ των δύο αντιπάλων της Κυριακής.

Ίδια στάση κι από τον Ματθαίο Αμπατζίδη (ήρθε έκτος μετά την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης») του 5,81%, ο οποίος επίσης με ανακοίνωσή του προτρέπει όσους τον επέλεξαν την πρώτη Κυριακή να πράξουν ό,τι τους λέει η συνείδησή τους στη δεύτερη.

Προσδοκία ανοιχτής στήριξης από τους τρεις επικεφαλής είχε ο συνδυασμός της Χρύσας Αράπογλου, καθώς όλοι τους προέρχονται από τον ίδιο πυρήνα της κεντροαριστεράς. Στόχος ήταν να επιτευχθεί τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο ό,τι δεν κατέστη δυνατό στον πρώτο. Δηλαδή να στηθεί ένα αντί-Δαρδαμανέλη μέτωπο, το οποίο βάσει των αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής θα ήταν πλειοψηφικό και θα έδινε πολύ μεγάλες πιθανότητες στην κ. Αράπογλου να καταγράψει μια θριαμβευτική νίκη την ερχόμενη Κυριακή.

Μετά αυτές τις εξελίξεις όλα είναι ανοιχτά στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, καθώς δεν έχουν δοθεί πολιτικά χαρακτηριστικά, λόγω της στάσης των κεντροαριστερών επικεφαλής, με αποτέλεσμα να διεξάγεται πλέον καθαρή μάχη προσώπων και αυτοδιοικητικών συνδυασμών στην Καλαμαριά.

Αν οι ψηφοφόροι δώσουν από μόνοι τους πολιτικά χαρακτηριστικά στη μάχη είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, ενώ ένα ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής, δεδομένου ότι η Καλαμαριά στον πρώτο γύρο ήταν περίπου στον μέσο όρο (ψήφισαν λίγο παραπάνω από τους μισούς εγγεγραμμένους).

Image

Ο κ. Δαρδαμανέλης, μετά και τις εξελίξεις της εβδομάδας, φαίνεται να ξεκινά, λόγω και της διαφοράς των περίπου επτά μονάδων της προηγούμενης Κυριακής, με ένα προβάδισμα, το οποίο από το επιτελείο της κ. Αράπογλου προφανώς θεωρείται ανατρέψιμο.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη Κυριακή ο κ. Δαρδαμανέλης συγκέντρωσε ποσοστό 29,12% και 8.557 ψήφους, ενώ η κ. Αράπογλου συγκέντρωσε ποσοστό 22,45% και 6.598 ψήφους.

Ο κ. Τεμεκενίδης είχε 3.864 ψήφους, ο κ. Βάρδας 3.587 και ο κ. Αμπατζίδης 1.706.

Από τους υπόλοιπους συνδυασμούς εκείνος της Αναστασίας Ποικιλίδου (Λαϊκή Συσπείρωση - ΚΚΕ) ήρθε πέμπτος με 2.247 ψήφους (7,65%), ενώ έβδομος και όγδοος κατετάγησαν ο Αβραάμ Περσίδης με 1.441 ψήφους και ποσοστό 4,9% (ανεξάρτητος) και ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος με 1.387 ψήφους και ποσοστό 4,72% (δεξιός αποσχισθείς από την παράταξη Δαρδαμανέλη).

Γίνεται αντιληπτό συνεπώς ότι όλα θα κριθούν είτε από μαζικές μετακινήσεις ψηφοφόρων περισσότερων της μιας παρατάξεων είτε από το κλικ που κάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε ένα ακροατήριο χωρίς ομοιογενή πολιτικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο δεν επετεύχθη από την κ. Αράπογλου και την κεντροαριστερά, οπότε μένει να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι των τριών παρατάξεων (Τεμεκενίδη, Βάρδα, Αμπατζίδη). Ο κ. Δαρδαμανέλης από την πλευρά του θέλει να συσπειρώσει την κεντροδεξιά και βέβαια να κερδίσει ένα μέρος των ψηφοφόρων των τριών παρατάξεων, για να μπορέσει να διατηρήσει μια διαφορά, που θα τον αναδείξει πρώτο στη μάχη της Κυριακής. Έστω και με μία ψήφο...