Skip to main content

Καμπανάκι Σαρηγιάννη για τα κρούσματα: Αναζωπύρωση με πρόωρο άνοιγμα της αγοράς

Αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση εκτίμησε ο καθηγητής του ΑΠΘ

Καμπανάκι κινδύνου για πρόωρο άνοιγμα της αγοράς έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Σκάι «οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ήταν τα 500 κρούσματα για να ανοίξει η αγορά».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους, όπως είχε παρουσιάσει αποκλειστικά η Voria.gr.

Διαβάστε: Έρευνα Σαρηγιάννη - Τόσα κρούσματα θα έχουμε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31/12

Σύμφωνα με τον καθηγητή στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900 κρούσματα. Επισημαίνει δε ότι η πτώση των κρουσμάτων είναι αργή και το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι πρόωρο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα. Στις 15 Δεκεμβρίου η χώρα θα μετρά 1.100 κρούσματα και στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900 και στο τέλος του χρόνου στα 770 κρούσματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του καθηγητή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του 2020 στη χώρα μας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τα 200 κρούσματα από τα συνολικά 700 – 800 εκείνης της ημέρας. Κάτι που σημαίνει ότι για να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη σε μια σχετικώς ικανοποιητική και διχειρίσιμη υγειονομική κατάσταση υπάρχει μπροστά μας αρκετό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του χρόνου, που παρουσίασε η Voria.gr, βασίζονται σε τρεις παραδοχές.

Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά, κάπου μεταξύ 30% - 50%.