Skip to main content

Προϋπολογισμός υψηλών προσδοκιών και θετικών παρεμβάσεων

Άρθρο του Θεοδώρου Καράογλου, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

του Θεόδωρου Καράογλου*

O προϋπολογισμός του 2024 είναι η έμπρακτη απόδειξη πως η ευημερία των αριθμών δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη δυστυχία των ανθρώπων. Και αυτό, γιατί στην προκειμένη περίπτωση αντανακλάται η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και η άσκηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής η οποία αποδίδει σημαντικά οφέλη για τους συμπατριώτες μας.   

Επίσης είναι δίκαιος, περιλαμβάνει την πλειονότητα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, στηρίζει τα εισοδήματα, εκπέμπει σταθερότητα. Παράλληλα, συνδυάζει δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία, δίχως να μας διαφεύγουν ορισμένες ποιοτικές παράμετροι, όπως για παράδειγμα ότι είναι ο πρώτος που κατατίθεται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, συνοδεύεται από διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας από διακεκριμένους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και έλαβε τα εύσημα της Κομισιόν, η οποία τον χαρακτήρισε "πειθαρχημένο". Και όλα αυτά δίχως να παρεκκλίνουμε στο ελάχιστο ως προς τη βασική επιδίωξη να βελτιώσουμε την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, συμπαρασύροντας προς το καλύτερο το βιοτικό τους επίπεδο. 

Η  πρώτη αύξηση στους μισθούς 660.000 δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 δύσκολα χρόνια, που θα αποφέρει ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο 1.476 ευρώ "καθαρά", το "ξεπάγωμα" των τριετιών για τους μισθωτούς, η νέα αύξηση κατά 3% στις συντάξεις 1.800.000 συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου του 2024, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με παιδιά, η αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023, είναι αποτέλεσμα της συνετής πολιτικής που εφαρμόζουμε με προσήλωση, η οποία επιτρέπει στην Κυβέρνηση να επιστρέφει στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης. 

Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες από 4 μήνες που είναι σήμερα για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με την παροχή να διαμορφώνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού. Ή με τη μονιμοποίηση της απαλλαγής δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για περισσότερα από 1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που ασφαλίζουν την κατοικία τους για φυσικές καταστροφές, αλλά και τη μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του νέου τρόπου φορολόγησης. 

Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι στόχοι που θέσαμε και σήμερα έχουμε τη χαρά να υλοποιούνται, γίνονται κατάκτηση εν μέσω αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, τις οποίες η ελληνική οικονομία απορροφά σθεναρά.  Τη στιγμή που οικονομίες δυτικών χωρών, οι οποίες θεωρούνταν εύρωστες, δοκιμάζονται σκληρά,  η δική μας αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική. Το 2024 θα "τρέχει" με ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, που είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη, θα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό (2,6%), θα καταγράφει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους της ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ και θα διακρίνεται από υψηλά ποσοστά απασχόλησης, καθώς η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 10,6% από 11,2% που ήταν φέτος. Οι θετικές αυτές εξελίξεις συμπυκνώνονται στο ότι τα έσοδα αυξάνονται κατά 9,1% δίχως να αυξηθεί κανένας φορολογικός συντελεστής! 

Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός του 2024 κλείνει οριστικά τον κύκλο της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Είναι προϋπολογισμός υψηλών προσδοκιών και θετικών παρεμβάσεων, καθώς επιτυγχάνει τη σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

*Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ