Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
x

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

Νέος κύκλος ξεναγήσεων στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο. Δείτε το πρόγραμμα, αλλά και τις ημέρες των ξεναγήσεων.

Ένας νέος κύκλος φθινοπωρινών ξεναγήσεων ξεκινά στον Γράμμο και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, στο Νεστόριο Καστοριάς.

Ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί, δηλαδή στις 4, 11, 18 και 25 Οκτωβρίου, καθώς και την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Ξεναγήσεις θα γίνουν και άλλες μέρες και ώρες μετά από τηλεφωνική συνεννόηση.

Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τον διδάκτορα σύγχρονης Ιστορίας Ραϋμόνδο Αλβανό και δεν υπάρχει εισιτήριο.

Το πρόγραμμα

Μεταξύ 11.00 και 12.00 θα πραγματοποιηθεί περίπατος στα αλπικά λιβάδια και δάση της περιοχής που βρίσκεται το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.
«Είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε την εικόνα των λουλουδιών αυτής της εποχής και να μιλήσουμε για μερικά από τα φυτά και τα δέντρα που θα συναντήσουμε», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Στις 12.00 θα ξεκινήσει η κυρίως ιστορική ξενάγηση, η οποία λόγω της έκτακτης κατάστασης θα γίνεται στον υπαίθριο χώρο των κτηρίων του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υπάρξει συζήτηση για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μεσοπόλεμος, Κατοχή) και κυρίως για τον εμφύλιο πόλεμο και τη σχέση του με τον Γράμμο και την ευρύτερη περιοχή.

«Θα μάθουμε τα ονόματα των κορυφών που βλέπει κανείς από το Πάρκο και θα μιλήσουμε για τις σφοδρές μάχες που διαδραματίστηκαν σε αυτά ακριβώς τα βουνά. Θα συζητήσουμε για τις συνέπειες που ο εμφύλιος πόλεμος προκάλεσε και προκαλεί ακόμα στην ελληνική κοινωνία. Τέλος θα σκεφτούμε ως προς το γιατί είναι σημαντικό να μαθαίνουμε για αυτή την «δύσκολη» πτυχή της εθνικής μας ιστορίας και πώς η γνώση της μας είναι χρήσιμη στο σήμερα», προσθέτουν οι διοργανωτές.

Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να πιουν το καφέ τους ή να γευματίσουν στο μπαλκόνι του εστιατορίου του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης. Το καφέ-εστιατόριο λειτουργεί με τη φροντίδα του Συνεταιρισμού Γυναικών Νεστορίου.Πληροφορίες

• Είναι αναγκαίο πριν έρθετε να τηλεφωνήσετε στο 24670 21853 για να δηλώσετε συμμετοχή ή να στείλετε μήνυμα στο raymond@otenet.gr
• Διαρκεί περίπου 2,5 ώρες μαζί με τον περίπατο στο δάσος και τη συζήτηση.
• Υπάρχει η δυνατότητα για συλλόγους ή και για παρέες επισκεπτών να καθοριστεί μετά από τηλεφωνική συνεννόηση στο 24670 21853 η ώρα και μέρα ξενάγησης που τους διευκολύνει.
• Από την Καστοριά το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης απέχει 50 χλμ μέσω Νεστορίου-Πεύκου και η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα.
• Μην εμπιστευτείτε το GPS για να έρθετε. Αναλυτικές οδηγίες πρόσβασης στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης μπορείτε να δείτε εδώ: http://grammos-pes.gr/pages/display/access/
• Σε περίπτωση που προβλέπεται κακοκαιρία η ξενάγηση δεν θα πραγματοποιηθεί και το Πάρκο θα είναι κλειστό.
• Λόγω της πανδημίας Covid-19 θα τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα προστασίας. Ιδίως συστήνεται στους επισκέπτες να φορούν μάσκα αν χρειαστεί να μπουν στο εσωτερικό του κτηρίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ