Skip to main content

Καστοριά: Πορεία μνήμης για τους θανόντες Εβραίους του Άουσβιτς (φωτο)

Εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, μέλη Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και πολίτες παραβρέθηκαν στην πορεία μνήμης που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης.

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η συμβολική πορεία μνήμης από την πλατεία Ομόνοιας της Καστοριάς προς το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί μνημείο που οι ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής συγκέντρωσαν τους 1.000 Εβραίους της πόλης με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «mpetskas.com» παρευρέθηκαν τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, μέλη Ισραηλιτικών Κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Παπανδρέου αλλά και απλοί πολίτες.

Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας ήταν:

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και πρόεδρος της κοινότητας Θεσσαλονίκης κ.Δαυβίδ Σαλτιέδ.

Ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης της Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Σολομών Παρέντε και η σύζυγος του με καταγωγή από Καστοριά η κ. Ντόλυ Παρέντε το γένος Μεβοράχ.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Τρικάλων κ. Ισαάκ Βενουζίου με την σύζυγό του.

Ο Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ.Β άλτερ Στέχελ με τη σύζυγό του .

Η κ. Μαριαντζελα Χατζησταματίου τίμησε την εκδήλωση με τρία υπέροχα τραγούδια από την παράδοση των Σεφαριτών.

Οι εκπρόσωποι του οργανισμού March of Living ανέφεραν το βάρος που κουβαλούν από τους παππούδες τους για τα εγκλήματα κατά των Χριστιανών και των Εβραίων είπαν χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστούμε σήμερα που δεχθήκατε να περπατήσουμε μαζί σε αυτή τη πορεία μνήμης».

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς.