Skip to main content

Καθαρίζει ο Σηκουάνας ενόψει Ολυμπιακών

Για δεκαετίες οι Παριζιάνοι εύχονταν να κολυμπήσουν σε ένα καθαρό Σηκουάνα. Η ευχή θα πραγματοποιηθεί, όπως φαίνεται, χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Oι πρώτοι που θα επωφεληθούν θα είναι οι αθλητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών με αγωνίσματα όπως 10 χλμ ελεύθερης κολύμβησης, τρίαθλο και παρά-τρίαθλο με εκκίνηση στην καρδιά της πρωτεύουσας, στην περίφημη γέφυρα Αλεξάνδρου του ΙΙΙ στο ύψος του Μεγάρου των Απομάχων (Les Invalides). Για να κρατήσουν τη μεγάλη τους υπόσχεση για τα νερά του Σηκουάνα, οι γαλλικές αρχές έχουν πραγματικά ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου αντοχής για τον καθαρισμό.

«Θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας και η ποιότητα των υδάτων θα είναι καλή» δηλώνει με αισιοδοξία ο Πιέρ Ραμπατάν, αθλητής ο ίδιος και σύμβουλος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Δημαρχείο Παρισίων. Το τίμημα του φιλόδοξου εγχειρήματος υπολογίζεται στο 1,4 δις ευρώ σε βάθος οκταετίας. Η αποτελεσματικότητα στον καθαρισμό των λυμάτων βασίζεται μεταξύ άλλων και σ’ έναν νέο εξοπλισμό δύο μονάδων διαχείρισης λυμάτων με λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας για πρόσθετη επεξεργασία. «Οι Ολυμπιακοί επιτάχυναν τις επενδύσεις» εξηγεί ο Ραμπατάν και σύμφωνα με τον ίδιο, το κολύμπι για τους Παριζιάνους θα ξεκινήσει το 2025.

Πηγή: Deutsche Welle