Skip to main content

Και δεύτερη διαδήλωση κατά της επίσκεψης Πομπέο στη Θεσσαλονίκη

Η ΛΑΕ Θεσσαλονίκης απευθύνει κάλεσμα για τη διαδήλωση που διοργανώνεται από αριστερές οργανώσεις/εργατικές συλλογικότητες στο άγαλμα Βενιζέλου

Δύο και όχι μία θα είναι τελικά οι διαδηλώσεις που προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα ενάντια στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην πόλη.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης απευθύνει κάλεσμα για τη συγκέντρωση και διαδήλωση που διοργανώνεται από αριστερές οργανώσεις/εργατικές συλλογικότητες τη Δευτέρα στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Διαβάστε: Συλλαλητήριο κατά της επίσκεψης Πομπέο στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η επίσκεψη του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας, και στη Θεσσαλονίκη στις 28/9, γίνεται οκτώ μήνες μετά την ψήφιση στη Βουλή της αναβάθμισης της στρατηγικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την οποία προώθησαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, και με την οποία ολόκληρη η χώρα μετατράπηκε σε επικίνδυνο αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο. Γίνεται σε συνθήκες απόλυτης παράδοσης στις ΗΠΑ, με τον αμερικανό πρέσβη Πάιατ, να «αλωνίζει» την επικράτεια, παρεμβαίνοντας προκλητικά σε όλες πτυχές της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής της χώρας.

Γίνεται για να προωθήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. στην περιοχή, με το πρόσχημα της προώθησης της «ασφάλειας» στην Αν. Μεσόγειο. Συμφέροντα, τα οποία συνδέονται στενά και με την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους σε ενέργεια, νέες τεχνολογίες, ναυπηγεία κτλ.

Γίνεται για να αναβαθμιστεί και διευρυνθεί ο ρόλος της βάσης της Σούδας, σε ακόμη μεγαλύτερο ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών, ιμπεριαλιστικών επιθετικών δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Όπως πολύ αποκαλυπτικά αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».

Οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε φιλική ούτε συμμαχική δύναμη, όπως θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Είναι η ηγετική, ιμπεριαλιστική δύναμη, που είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων και το αιματοκύλισμα των λαών σε περιοχές όπως η Συρία, προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά και γεωστρατηγικά της συμφέροντα, οδηγώντας χιλιάδες αθώων πολιτών στο θάνατο και στην προσφυγιά.

Είναι η δύναμη που κατεξοχήν επηρεάζει την πολιτική του ΔΝΤ, αυτού του «οικονομικού δολοφόνου» που συντάσσει και επιβλέπει τα μνημόνια μαζί με την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Είναι εκείνη η ιμπεριαλιστική δύναμη, που στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» πρωτοστατεί στην καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και στηρίζει τις αντιμεταναστευτικές και αντιπροσφυγικές πολιτικές.

Είναι η χώρα των ατέλειωτων θυμάτων του ρατσισμού, της βίας και καταστολής της αμερικάνικης αστυνομίας, η οποία υποθάλπεται, διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, γι αυτό και πυροδότησε, μετά τη δολοφονία του Floyd κυρίως, τη δίκαιη οργή και τον αποτροπιασμό εκατομμυρίων καταπιεσμένων του καπιταλιστικού συστήματος, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Αυτήν την πολιτική κάνουν «εξαγωγή» οι ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους.

Καμιά κυβέρνηση των ΗΠΑ δε μπορεί να είναι φίλη των λαών, και καμιά κυβέρνηση της χώρας μας δε νομιμοποιείται να σέρνεται στο επικίνδυνο «άρμα» της, μετατρέποντας τη χώρα μας σε επιθετικό στρατόπεδο του ΝΑΤΟ, όπως δυστυχώς συμβαίνει, διαχρονικά, μέχρι και σήμερα.

Η πρόσδεση της χώρας μας στον ευρωατλαντικό άξονα και στην πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική των ΗΠΑ, μόνο κινδύνους εγκυμονεί.

Γι’ αυτό το λόγο και λέμε ότι ο Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητος στη χώρα μας.

Είναι ανάγκη τώρα να αναπτυχθεί ένα μεγάλο φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, δημοκρατική, με λαϊκή κυριαρχία, χωρίς μνημόνια και λιτότητα, έξω από το ΝΑΤΟ και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Ένα μεγάλο φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που θα αγωνιστεί για:

⦁ Να σταματήσει η χώρα να διευκολύνει την αμερικανονατοϊκή επιθετικότητα στην περιοχή.
⦁ Έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.
⦁ Κλείσιμο και απομάκρυνση των αμερικανoνατοϊκών βάσεων από τη χώρα μας.
⦁ Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.
⦁ Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
⦁ Υπεράσπιση της ειρήνης και άσκηση μιας φιλειρηνικής, ανεξάρτητης, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
⦁ Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι των ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καλεί όλους και όλες στη συγκέντρωση και διαδήλωση που διοργανώνεται από αριστερές οργανώσεις/εργατικές συλλογικότητες, τη Δευτέρα 28/9, ώρα 6.00΄μ.μ. στο άγ. Βενιζέλου».